Back to top

Mesél a besenyői erdő

A SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskoláját az elsők között alakították ki hazánkban. A Sziágyon eltöltött napok megalapozzák a fiatalok természetismeretét, természetszeretetét, fejlesztik környezettudatosságukat, -érzékenységüket. A Nagyatád térségében, a somogyi erdő rengetegében működő erdei iskola minősített programjaihoz szorosan kapcsolódik a közeli tanösvényhálózat.

Minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb tanösvényt, az útvonalak jelzéseit, az információs táblákat, melyeket az életkori sajátosságok figyelembevételével alakítottuk ki. A legkisebbeket a Sárga csiga tanösvény várja; a mintegy három kilométeres séta során betekintést nyerhetnek a gombák világába, a fák alaktanába, az erdő szintjeibe, a vadfajok életébe és az évszakok változásába is.

Pihenőhely a Mesél a besenyői erdő tanösvény mentén

A Piros levél tanösvényünkön bemutatjuk az erdész szakmát és az erdőgazdálkodás szépségeit. A Zöld nyúl tanösvényen sorra vesszük az erdőgazdálkodás munkafolyamatait, köztük a természetes felújítást. A Fekete fa tanösvényen sétálva megismerkedünk a gerinctelen erdőlakókkal, valamint a madarakkal, az emlősökkel és a táplálékhálózatokkal.

A Fürge szarvas erdei tornapályán elhelyezett mászógúlán, a bakugrón, a nyújtókon még jobban megmozgathatjuk a végtagjainkat, és természetesen a játék sem maradhat el a libikókán és a csúszdán.

Dr. Studinka László nevét viseli a lábodi erdő turisztikai tengelyén végighúzódó tanösvényünk, melyet kerékpárral is bejárhatunk. Ez az útvonal a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolát a petesmalmi Dr. Studinka László Természetismereti Központtal köti össze. A táv felénél érdemes megállni a Nagysalléri Vadasparknál.

Ösztöpei óriás duglászfenyő

Élményekben és természeti szépségekben gazdag kirándulás várja az iskolásokat, turistákat, családokat, természetbarátokat a Mesél a besenyői erdő tanösvényünkön. A táj minden évszakban változatos: tavasszal a virágzó fákban gyönyörködhetünk, nyáron hallgathatjuk az erdőlakó madarak énekét, ősszel megfigyelhetjük a lombszíneződést és a gombákat, felfigyelhetünk a dámszarvasok barcogására, a téli hóban pedig állatok nyomaira bukkanhatunk.

A tanösvény a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolából indul, és a rinyabesenyői erdőtömb legrejtettebb erdeiben halad. A területet a termőhelyi kettősség jellemzi.

A száraz homoktalajokon cser, erdeifenyő, míg a homokbuckák észak-déli vonulatainak mélyedéseiben égeres állományok láthatók, a jó minőségű agyagbemosódásos barna erdőtalajokon pedig az ország egyik legjobb adottságú síkvidéki kocsányos tölgy állományát találjuk.

A Sziágypusztai pihenőnél az egykori kúria romjai fogadnak. A kúria a Botykai birtokhoz tartozott, de a II. világháború idején lebontották. A hosszú épületben négy cselédlakás volt, a pince maradványai még láthatók. A Sziágypusztán élő uradalmi munkások a 19. század első felében a Somssich, Czindery és gróf Festetics családok birtokain dolgoztak. A sziágyi temetőben még fellelhető kőkereszt a Balaskó családé volt, a sziágypusztai cselédek temetkeztek itt.

A Nagysalléri Vadasparkba is érdemes ellátogatni

Németmezőben álló kilátóból megfigyelhetjük a változatos termőhelyek gazdag élővilágát, kis szerencsével ragadozómadarakat is láthatunk. Tovább haladva, a Varasdi erdősházra már csak a hatalmas tölgyfa emlékeztet. Az erdősházak szerepe a századfordulón az erdők őrzése volt. Az épületet, mely emlékében az utolsó erdész nevét őrzi, az 1960-as években lebontották. A túra során az egykori kisvasút nyomvonalai is feltűnnek.

A tanösvény ékessége és természeti szépségeinek egyike a kandeláber fenyő, amely a rinyabesenyői erdőtömb rejtett kincsei közé tartozik.

Magyarországon az öszpötei kandeláberfa a rekorder, ez a duglászfenyő az elágazás alatt mért 490 centiméteres törzskerületével és a 35 méter magasságával kiemelkedik a többi közül. A teljesen egészséges, monumentális fa onnan kapta a nevét, hogy törzséből alacsonyan óriási, közel vízszintes oldalágak erednek, amelyek pár méter után válnak függőlegessé, így egy gyertyatartóhoz hasonlítható. A fenyő a lombos fák társaságában rejtőzik, ezért legjobban lombhullás után csodálható meg. Messziről valóságos facsoportnak tűnik az erős oldalágak miatt. Nemcsak kora és mérete figyelemre méltó, hanem formája is feltűnő.

Kilátó a sziágyi mezőn

A 19. század derekán Rinyabesenyőhöz tartozott a mára eltűnt Öszpöte falu is, nevének eredetét idáig nem sikerült megfejteni. Az ott kialakított erdei pihenőhelyen elfogyaszthatjuk a hosszú túrára magunkkal hozott elemózsiát.

A tanösvény újabb különleges látnivalói a Sissi fák.

A magyarok szeretett királynéjának halála mélységes és őszinte gyászt váltott ki hazánk lakosságából, emlékére zöld duglászokból ültettek emlékfacsoportot. Magasságuk harminc, törzsátmérőjük egy méter körüli.

Utolsó állomásunk a Sziágyi mezőben található kilátóhoz vezet. Somogy megye kiváló vadállománnyal és rendkívül változatos természeti adottságokkal rendelkezik, és az egyik legerdősültebb térsége az országnak. Vadászterületeinken minden hazánkban élő nagyvadfaj megtalálható, a gím- és dámszarvas mellett nagyszámban vaddisznó és őz, valamint kisebb mennyiségben muflon is. Kirándulásunkat az erdei iskolánál zárjuk.

A dr. Studinka László tanösvény kerékpárral is bejárható

Szeretettel várjuk a természetbarátokat tanösvényeinkre!

Mihály Betta

SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Nincs vége a szerelemnek a Pilisi Parkerdőben!

Jelentős érdeklődés övezte idén is a Pilisi Parkerdő vezetett szarvasbőgés túráit. A résztvevők nemcsak hallhatták a gímbikák alkonyattól felerősödő bőgését, agancscsattogását, a szerencsésebbek láthatták is a nemes vadat. Bár az őszi erdő egyedülálló hangjelenségének, a szarvasbőgésnek lejárt az ideje, a nászidőszaknak még sincs vége a Parkerdőben.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.

A jövő erdészei a Pilisi Parkerdőnél

A klímaváltozás és az erdők iránti folyamatosan növekedő rekreációs és turisztikai igények olyan összetett és folyamatosan változó szakmai elvárásokat támasztanak az erdőgazdálkodási ágazattal szemben, amelyeket csak megfelelő ismeretekkel rendelkező, felkészült szakemberek képesek kielégíteni. Kulcsszerepet játszik ebben az erdésztechnikusok képzése is.

Új diagnosztikai módszerrel határozzák meg kutatók az ivarváltásra képes kétéltűek genetikai ivarát

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja egy olyan molekuláris diagnosztikai módszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi az erdei békák (Rana dalmatina) genetikai ivarának a meghatározását. Az új módszert a hazai populációkon alkalmazva kiderült, hogy az ember által átalakított élőhelyeken a békahímek egy része genetikailag nőstény.

Ha én fa volnék

Mesélnek a fák címmel hirdetett pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft. A pályázat célja, hogy tudatosítsa a diákok körében az erdő fáinak a klímavédelemben és a mindennapokban betöltött fontos szerepét.

Őshonos madarunk a kipusztulás szélén

A Német Természetvédelmi Szövetség panasszal élt az Európai Bizottság felé a fogoly állományának súlyos fogyatkozása miatt. Beadványuk arra figyelmeztet, hogy fogolyállományuk az EU madárvédelmi irányelvének hatálybalépése óta 91 százalékkal csökkent. A szervezet egyértelműsíti, hogy ennek oka a faj számára alkalmas mezőgazdasági élőhelyek beszűkülése, az elérhető rovartáplálék megfogyatkozása.

Galagonya: gyógybor-, és ketchup ízesítőnek is jó!

A galagonya a szenvedő szívek doktora.Erdei sétáink során gyakran találkozunk mostanában pirosban pompázó galagonya bokrokkal. A galagonya virágos ágvégből – tavasszal - enyhe szívpanaszokra kedvezően ható jóízű tea készül, de a most pirosló termések is felhasználhatók...

Óbiródi vadászházak

A Balatontól mindössze 50 kilométerre található a Tolna megyei Óbiród. A legendákkal övezett festői erdőrengeteg legmélyén várja visszajáró és új, étkező és megszálló vendégeit a Gyulaj Zrt. két egymás szomszédságában álló patinás vadászháza.