Back to top

Csicsókából bútor?

Csicsóka, kender, cirok – először csak kísérletként, de nemsokára sorozatgyártásba kerülhetnek a növények fel nem használt szárából, rostjaiból készített ökológiai bútorok és egyéb építészeti és belsőépítészeti elemek.

A lengyelországi Łódź közelében található RC Design cég több szakmai intézettel konzorciumban  kutatásokat indított, amelynek eredménye olyan új, természetes anyagok és technológiák kidolgozása, amelyek áttörést jelentenek a bútoriparban. A világ már megérett az ökológiai változásokra, és az egyedi öko- dizájn akár üzleti szempontból is jól működik.

Bútorok, belsőépítészeti elemek növényi rostokból, egyedi igények alapján

A megrendelők  egyre inkább olyan vonzó bútorok iránt érdeklődnek, amelyek előállítása nem károsítják a környezetet, és minimalizálják az ökológiai lábnyomot. Így nem csoda, hogy a belsőépítészeti ipar vállalatai a környezetbarát és természet közeli technológiák felé fordulnak,

érvel Rafał Cebula, az RC Design alapítója, aki Európa-szerte divat- és ékszerüzleteknek, szállodáknak, és magán megrendelőknek szállít luxus, testre szabott berendezéseket.

Magasra nőtt csicsóka szárak

A cég  üzemében  régóta kiforrott az ötlet, hogy saját tervezésű és környezetbarát anyagokat használjanak az eredeti és az elegáns berendezések gyártásához. Az idén túlléptek a tervezés szakaszán.

A bútoripar számára új anyagok kifejlesztésére a  teljes spektrum lefedése érdekében konzorcium jött létre az agrotechnika, a nyersanyag-feldolgozás és a fafeldolgozási technológia területéről a leginnovatívabb szakemberek részvételével. Céljuk az

új anyagok kifejlesztése, ami elsősorban növényi, tartós, nagy sűrűségű ragasztott laminált fa, amely erős, tartószerkezetek, lépcsők és ablakpárkányok építésére is alkalmas.

Az új anyag megegyezik a tölgy keménységével, ugyanakkor mentes a természetes fa hibáitól. Ezekhez például a csicsóka, a kender és a cikrok fel nem használt szárait használják.

Dolgoznak egy másik terméken, amely egy vékonyabb bútorlap és szintén növényi, teljesen természetes alapanyagokból áll, természetes gyantákkal ragasztva.

Ez egy kreatív anyag, hiszen ezeknek a paneleknek a felületeit már a gyártási fázisban díszíteni lehet préselt növényi vagy akár virág darabokkal.

Mikantusz-aratás
Ha minden elképzelésük megvalósul, a cég két év múlva megkezdheti az új anyagok tömeggyártását.

Az ötlet szerzői nem kételkednek abban, hogy az új technológia alkalmazása mérhető környezeti előnyökkel jár, például nagy mértékben hozzá járul az erdőterületek megmaradásához. A lengyel erdők évente mintegy 4 tonna száraz faanyagot adnak hektáronként bútorok gyártása és az építőipar számára. Azok a növények, amelyekkel az RC Design és partnerei a kutatást végzik, mint például a kender vagy az óriási miszkantusz, évente 10–25 tonna szárazanyagot adnak hektáronként. Könnyű kiszámítani, hány hektárnyi erdő kímélhető meg az új módszerrel gyártott faipari elemekkel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs vége a szerelemnek a Pilisi Parkerdőben!

Jelentős érdeklődés övezte idén is a Pilisi Parkerdő vezetett szarvasbőgés túráit. A résztvevők nemcsak hallhatták a gímbikák alkonyattól felerősödő bőgését, agancscsattogását, a szerencsésebbek láthatták is a nemes vadat. Bár az őszi erdő egyedülálló hangjelenségének, a szarvasbőgésnek lejárt az ideje, a nászidőszaknak még sincs vége a Parkerdőben.

Szemes cirok és szója a KITE fajtaajánlatában

A koronavírus-járvány miatt nem az eredeti formájukban rendezte meg őszi fajtabemutatóit a KITE Zrt., helyette videófelvételen mutatták meg mindazt, amit ilyenkor meg lehet. Annak ellenére, hogy mi még semmiféle covidos megbetegedésről nem hallottunk a mezőgazdaságban, eléggé szigorú előírásokat tartatnak be az ágazatban. Lehet, hogy ezért is vagyunk mentesek a betegségtől.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

Ezt tegyük, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

A jövő erdészei a Pilisi Parkerdőnél

A klímaváltozás és az erdők iránti folyamatosan növekedő rekreációs és turisztikai igények olyan összetett és folyamatosan változó szakmai elvárásokat támasztanak az erdőgazdálkodási ágazattal szemben, amelyeket csak megfelelő ismeretekkel rendelkező, felkészült szakemberek képesek kielégíteni. Kulcsszerepet játszik ebben az erdésztechnikusok képzése is.

A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem

Hajdú-Bihar megyében, a Sárrét szívében, Bárándon meglehetősen csípős a családi hangulat Erdei Rolandéknál. A mesterdiplomás agármérnök az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít idehaza, amihez kellett egy diplomamunka, némi elszántság, jó piaci érzék és mély elköteleződés az agrárium iránt. Eredményei magukért beszélnek, például az idén két terméke is díjat kapott az Egyesült Államokban.

Új diagnosztikai módszerrel határozzák meg kutatók az ivarváltásra képes kétéltűek genetikai ivarát

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja egy olyan molekuláris diagnosztikai módszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi az erdei békák (Rana dalmatina) genetikai ivarának a meghatározását. Az új módszert a hazai populációkon alkalmazva kiderült, hogy az ember által átalakított élőhelyeken a békahímek egy része genetikailag nőstény.

Ha én fa volnék

Mesélnek a fák címmel hirdetett pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft. A pályázat célja, hogy tudatosítsa a diákok körében az erdő fáinak a klímavédelemben és a mindennapokban betöltött fontos szerepét.

Galagonya: gyógybor-, és ketchup ízesítőnek is jó!

A galagonya a szenvedő szívek doktora.Erdei sétáink során gyakran találkozunk mostanában pirosban pompázó galagonya bokrokkal. A galagonya virágos ágvégből – tavasszal - enyhe szívpanaszokra kedvezően ható jóízű tea készül, de a most pirosló termések is felhasználhatók...

Bevetik az anyatejet a Covid-19 ellen

A koronavírusfertőzésen átesett szoptatós édesanyák teje olyan antitesteket tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek a fertőzés elleni védekezésben. Ezt holland orvosok jégkrém formájában képzelik el. Az amszterdami Emma Kinderziekenhuis kórház orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy az értékes összetevőkből álló anyatej fogyasztása segít a koronavírus megelőzésében, legyőzésében.