0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ha a lomb fele lehullott, kezdődhet a lemosás – Növényvédelmi előrejelzés 43. hét

Véglegesen elmúlt a késői nyár, ezzel együtt – a muslicákon kívül – a mezőgazdasági szempontból fontos kártevők is visszavonultak. Szőlőben és gyümölcsben is megkezdhető az őszi lemosó permetezés, a pázsitok áttelelésének elősegítésére pedig már most kiszórhatóak a magas kálium- és foszfortartalmú komplex műtrágyák.

A több hullámban érkező hűvös, csapadékot szállító frontok kisöpörték a meleget a Kárpát-medencéből. A nappali hőmérséklet már csak 10-15 °C körül alakul, éjjelente pedig inkább 5 °C van. Az utóbbi napokban több tájegységben egyhavi csapadéknak megfelelő eső hullott, ami

alaposan feltöltötte a talajok vízkészletét, de egyúttal gátolja az őszi betakarítási, talaj-előkészítési és vetési munkálatokat.

Az ültetvényekbe kihelyezett feromoncsapdák a muslicafajokon kívül már nem fognak semmi mezőgazdasági szempontból fontos kártevőt, de foltosszárnyú muslicából is lényegesen kevesebbet: a korábban tapasztalt több százas nagyságrend után napjainkra már csupán 100-150 darab kerül a csapdákba hetente. A kártevő jelenleg minden erjedő termés közelében aktív, de a fogott egyedek 90-95%-a hím.

A szőlő szürete gyakorlatilag lezajlott. A lombozaton, főleg annak felső hányadában lisztharmatos és peronoszpórás levelekkel lehet találkozni, de a fertőzés mértéke alacsony. A kártevők közül csak a már említett foltosszárnyú muslica van jelen, a megmaradt bogyókon táplálkozik. Az ültetvényekben megkezdhető az őszi lemosó permetezés, mellyel

megsemmisíthetjük a lisztharmat és a peronoszpóra még éretlen szaporítóképleteit.

A lemosásra kiváló hatékonysággal használhatók a kén- és réztartalmú készítmények. A kéntartalmú szerek mellékhatásaként jól gyérítik az atkákat is. Bőséges permetlével dolgozzunk, hogy eljusson a kéregrepedésekbe is.

 

A lemosó permetezés a gyümölcsösökben is időszerű. A munkát 50%-os lombhullástól kezdve végezhetjük. Permetezés előtt vizsgáljuk át, hogy milyen károsítókkal találkozunk az ültetvényben, eszerint döntsünk a készítményekről. Ha csupán a lisztharmat és más kórokozók tüneteit látjuk, elegendőek a kén- és réztartalmú készítmények. Ha ellenben pajzstetvek, takácsatkák, vértetvek láthatóak a fákon, inkább válasszuk az olajos vagy olajos-kénes, vagy olajos-kénes-rezes lemosó szereket. A permetlé legyen itt is bőséges, de előtte távolítsuk el a fán található gyümölcsmúmiákat és semmisítsük meg azokat. A lehullott lomb kezelésére és mielőbbi elbontására alkalmas az 1%-os karbamidoldat kipermetezése, mely egyúttal megakadályozza a varasodás szaporítóképleteinek kifejlődését is.

A pázsitok áttelelésének elősegítésére már most kiszórhatóak a magas kálium- és foszfortartalmú komplex műtrágyák.

Hatásukra növekszik a növények télállósága és lecsökken a további intenzív növekedésük.

A télállóságot növeli a magnéziumszulfát is. Ne feledkezzünk meg a fák lehullott leveleinek rendszeres eltávolításáról sem, mert a tartós lombborítás kedvezőtlenül hat a gyepre, különösen ilyen nedves, csapadékos időben.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet