Back to top

Ha a lomb fele lehullott, kezdődhet a lemosás – Növényvédelmi előrejelzés 43. hét

Véglegesen elmúlt a késői nyár, ezzel együtt – a muslicákon kívül – a mezőgazdasági szempontból fontos kártevők is visszavonultak. Szőlőben és gyümölcsben is megkezdhető az őszi lemosó permetezés, a pázsitok áttelelésének elősegítésére pedig már most kiszórhatóak a magas kálium- és foszfortartalmú komplex műtrágyák.

A több hullámban érkező hűvös, csapadékot szállító frontok kisöpörték a meleget a Kárpát-medencéből. A nappali hőmérséklet már csak 10-15 °C körül alakul, éjjelente pedig inkább 5 °C van. Az utóbbi napokban több tájegységben egyhavi csapadéknak megfelelő eső hullott, ami

alaposan feltöltötte a talajok vízkészletét, de egyúttal gátolja az őszi betakarítási, talaj-előkészítési és vetési munkálatokat.

Az ültetvényekbe kihelyezett feromoncsapdák a muslicafajokon kívül már nem fognak semmi mezőgazdasági szempontból fontos kártevőt, de foltosszárnyú muslicából is lényegesen kevesebbet: a korábban tapasztalt több százas nagyságrend után napjainkra már csupán 100-150 darab kerül a csapdákba hetente. A kártevő jelenleg minden erjedő termés közelében aktív, de a fogott egyedek 90-95%-a hím.

A szőlő szürete gyakorlatilag lezajlott. A lombozaton, főleg annak felső hányadában lisztharmatos és peronoszpórás levelekkel lehet találkozni, de a fertőzés mértéke alacsony. A kártevők közül csak a már említett foltosszárnyú muslica van jelen, a megmaradt bogyókon táplálkozik. Az ültetvényekben megkezdhető az őszi lemosó permetezés, mellyel

megsemmisíthetjük a lisztharmat és a peronoszpóra még éretlen szaporítóképleteit.

A lemosásra kiváló hatékonysággal használhatók a kén- és réztartalmú készítmények. A kéntartalmú szerek mellékhatásaként jól gyérítik az atkákat is. Bőséges permetlével dolgozzunk, hogy eljusson a kéregrepedésekbe is.

Vértetű almafán. Ha pajzstetvek, takácsatkák, vértetvek láthatóak a fákon, válasszuk az olajos, olajos-kénes vagy olajos-kénes-rezes lemosó szereket
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

 

A lemosó permetezés a gyümölcsösökben is időszerű. A munkát 50%-os lombhullástól kezdve végezhetjük. Permetezés előtt vizsgáljuk át, hogy milyen károsítókkal találkozunk az ültetvényben, eszerint döntsünk a készítményekről. Ha csupán a lisztharmat és más kórokozók tüneteit látjuk, elegendőek a kén- és réztartalmú készítmények. Ha ellenben pajzstetvek, takácsatkák, vértetvek láthatóak a fákon, inkább válasszuk az olajos vagy olajos-kénes, vagy olajos-kénes-rezes lemosó szereket. A permetlé legyen itt is bőséges, de előtte távolítsuk el a fán található gyümölcsmúmiákat és semmisítsük meg azokat. A lehullott lomb kezelésére és mielőbbi elbontására alkalmas az 1%-os karbamidoldat kipermetezése, mely egyúttal megakadályozza a varasodás szaporítóképleteinek kifejlődését is.

A pázsitok áttelelésének elősegítésére már most kiszórhatóak a magas kálium- és foszfortartalmú komplex műtrágyák.

Hatásukra növekszik a növények télállósága és lecsökken a további intenzív növekedésük.

A télállóságot növeli a magnéziumszulfát is. Ne feledkezzünk meg a fák lehullott leveleinek rendszeres eltávolításáról sem, mert a tartós lombborítás kedvezőtlenül hat a gyepre, különösen ilyen nedves, csapadékos időben.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedvelt ünnepi motívum és védett növényfaj: a magyal

Az egész világon kedvelt a karácsonyi ünnepi dekoráció népszerű motívuma a magyal (Ilex). A tekintélyes, akár 8-9 méteres magasságot is elérő növény a sötétzöld szúrós ágával és élénkpiros bogyóival már az ókorban szimbolikus jelentéssel bírt. Most Németországban ezt a védett növényfajt választották az "Év fájának".

A klímavészhelyzet kertjei

Tervezői munkám, kertészkedésem közben szerzett tapasztalataim, a szakmai továbbképzések és beszélgetések lassacskán meggyőztek arról, hogy klímavészhelyzet küszöbén állunk. Nem mondhatom, hogy lelkileg könnyű volt szembesülni a probléma súlyával, hiszen vélhetően az emberiség eddigi legnagyobb próbatétele vár ránk, de örülök, hogy megtörtént, hiszen felismerés nélkül nincs cselekvés.

Benyújtotta a Kormány az új bortörvényt az Országgyűlésnek

Az Agrárminisztérium a szőlő-bor ágazat átlátható szabályozási rendszerének kialakítása, a fenntartható működésének elősegítése, valamint fejlesztésének megalapozása érdekében kedd este benyújtotta a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatát.

Változás a KWS Magyarország élén: Szanyi István lett a vállalat új ügyvezető igazgatója

A KWS Magyarország Kft. örömmel jelenti be, hogy a cég ügyvezető igazgatói pozícióját 2020. október 26-tól Szanyi István tölti be. A kereskedelmi igazgatói feladatokat Pallós Mihály látja el.

Szalkai Gábor lett a Bayer Hungária Kft. Public Affairs & Sustainability menedzsere

Szalkai Gábort nevezték ki a Bayer Hungária Kft. újonnan létrehozott Public Affairs & Sustainability menedzser pozíciójába. Közkapcsolati és fenntarthatósági vezetőként legfőbb feladata a cégen belül a környezeti és gazdasági fenntarthatósági programok összehangolása, a környezet-vállalat-gazdaság-partnerek kapcsolat rendszerének fejlesztése.

Az év utolsó hónapjának növénye: a pálmaliliom

A Holland Virágiroda a Yuccát, másnéven pálmaliliomot választotta december hónap növényének. A következő évtől a Virágiroda szakít a sok éves hagyománnyal, többé nem havonta fogja megnevezni a célzott reklámkampánnyal támogatott növényeket, hanem szezononként állít össze trend kollekciókat.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

Kereskedelem a brexit után

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Az EU és az Egyesült Királyság azonban átmeneti időszakról állapodott meg, amely december 31-ig tart. Mivel jelenleg egész Európában a koronavírus-járvány második hulláma okozza a legfőbb gondot, a holland kertészeti vállalatok sem elsősorban a brexit miatt aggódnak.

Felkészül egy nyelvész és egy szakmabeli - generációváltás a borászatban

Szerencsésnek mondhatják magukat a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél, hiszen a családból ketten is készen állnak arra, hogy tovább vigyék a szülők által felépített borászatot. A fiatalok, Gestas-Gál Zsuzsa és ifj. Gál Csaba pedig azért érzik magukat szerencsésnek, mert szüleikkel együtt, támogató, megértő környezetben készülhetnek fel a vállalkozás felelősségteljes vezetésére.

Átalakuló választék a faiskolákban

A Német Faiskolák Szövetségének jelzése szerint hiány tapasztalható a piacon néhány lombos fafajtából.