Back to top

Jó átlagos szőlőtermés ígérkezik

Szeptember végén nagyjából a felénél tartott a szőlőszüret Szlovákiában. A gazdák jónak mondják a termést, de egy-másfél hónappal ezelőtt még bizakodóbbak voltak. A mennyiség mellett szerencsére a minőséggel sincs különösebb probléma.

– A koronavírus okozta válság miatt jelentős készletek halmozódtak fel a szlovákiai borászatokban. Az idei szüret idején az a legnagyobb problémájuk, hogy hol és milyen módon dolgozzák fel a termést. Ennek a helyzetnek a kialakulásához nagymértékben hozzájárult, hogy csökkent a bor iránti kereslet az éttermekben és a többi vendéglátóipari egységben.

Egy-másfél hónappal ezelőtt a szőlőtermesztők még jóval derűlátóbbak voltak a terméssel kapcsolatban, mint mostanában, ugyanis akkor még jóval bőségesebbnek tűnt a hozam.

A meleg szeptemberi napok azonban a szőlő hirtelen érését okozták, emiatt még azok a fajták is beértek, amelyeknek az érése egyébként csak 2–3 héttel később lett volna időszerű. Tehát már a kései fajtákat is szedni kell. A most érkező kiadós esők egyértelműen rontanak a szőlő minőségén, elsősorban a feketerothadás okoz komoly gondokat a gazdáknak – tájékoztatta a Magyar Mezőgazdaság felvidéki tudósítóját Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) sajtóosztályának munkatársa.

Korpás András kürti szőlőnemesítő és borszakértő jó átlagos termésre számít.

– A minőséget kimondottan jónak tartom. A mennyiségen mindenekelőtt az rontott, hogy virágzáskor túl sok volt a csapadék. Ennek ellenére a bogyók megfelelően fejlődtek, azonban a csapadék miatt néhány betegséggel is meg kellett küzdenünk, gondolok itt a lisztharmatra és a peronoszpórára, azonkívül a feketerothadás is megjelent – vázolta lapunknak a helyzetet a szőlőtermelő. Hozzáfűzte: Kürt, Párkány és Kolta környékén – vagy pontosabban a Garam menti hegyháton, lényegében egészen Galgócig – a szőlő cukortartalma mellett a savtartalom is jól alakult, mivel erre kötöttebbek a talajok.

A szőlőtermés minősége is megnyugtató
Hogy a koronavírus-járvány mennyire befolyásolhatta a szőlőtermés idei alakulását, azt Korpás András szerint érdemes volna részletesebb tanulmányban elemezni, de szerinte nem különösebben.

„A koronavírus-járványnak a közvetett hatása igen erős a borászati ágazatra, hiszen azzal, hogy korlátozni kell miatta a vendéglátóipari egységek nyitvatartását, vagy hogy hosszabb ideig zárva tartottak miatta a szállodák, értelemszerűen csökkentette a borfogyasztást.

A Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetségének adatai szerint idén csaknem 8500 hektáron szüretelnek szőlőt az országban. A régebbi telepítésű szőlőkben az átlagos hozam 4–4,5 tonna körül van hektáronként, az újabb telepítésűekben viszont meghaladhatja a 9 tonnát. Jaroslava Kaňuchová Pátková, a borszövetség ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy az idei szőlőtermésből mintegy 31 millió liter bort lehet előállítani.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tűzveszély a „kertek alatt”

Sokan gondolják azt, hogy csak tőlünk távol lehetnek nagy kiterjedésű erdőtüzek, ugyanakkor a klímaváltozás miatt ez a veszély már itt van a „kertkapunkban”, a magyarországi erdők is veszélyeztettek, a keletkező erdőtüzek pedig egyre nagyobb kiterjedésűek.

Holnap végre megtudjuk, ki lesz az Év Bortermelője 2020-ban

Idén rendhagyó módon, online keretek között kerül megrendezésre az „Év Bortermelője Magyarországon 2020” díj kihirdetése. A Magyar Bor Akadémia elnöksége holnap délelőtt bontja ki a szavazatokat tartalmazó borítékokat.

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Elstartolt a téli szezonális ellenőrzés

Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést rendelt el december elsejétől Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy a hatóság biztosítsa az ünnepeket megelőző időszakban is biztonságos élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira, majd az otthonokba – fogalmazott Erdős Norbert.

Veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajta lett az akhal-teke ősi lófajta

Új fajtával bővült a hazánkban tenyésztett, veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták köre. Az akhal-teke lófajtát már honfoglalás-kori őseink is ismerték és használták, mára azonban állománya jelentősen visszaszorult, mindössze 68 törzskönyvben nyilvántartott egyede él a lelkes tenyésztőknél.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Fiatal gazda - angus marhák, bio kömény és egy füstölgő puskacső

Le sem tagadhatná, hogy ízig-vérig a vidék gyermeke. Somogyország változatos természeti adottságait élvezi, amelyek sokszor bizony megpróbáltatások elé állítják e fiatal hölgyet. Na, nem mintha elmenekülne előlük, sőt keresi a kihívásokat. Első ránézésre is szembetűnik, nem mindennapos gazdával van dolgunk; és ezt csak tetézi kitartása, amit az élet különböző területein már többször bizonyított.

Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből

Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban még korántsem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén év végéig folyamatos a hulladékmentesítés.

Az eredetvédett, sós túró története

A Görgény völgyét sajátos földrajzi adottságai, gazdag növény- és állatvilága miatt évszázadok óta Erdély különös zónájaként tartják számon. A hasonló nevű havasok lábánál és az ugyanezt a nevet viselő patak mentén emberemlékezet óta fakitermeléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak.

Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában

Száz uniós termék földrajzi árujelzője, köztük a tokaji jelölésű bor kap védelmet a kínai piacon az Európai Unió és Kína között létrejött, a jövő év elején hatályba lépő megállapodás értelmében - írja hétfői számában a Világgazdaság.