0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Jó átlagos szőlőtermés ígérkezik

Szeptember végén nagyjából a felénél tartott a szőlőszüret Szlovákiában. A gazdák jónak mondják a termést, de egy-másfél hónappal ezelőtt még bizakodóbbak voltak. A mennyiség mellett szerencsére a minőséggel sincs különösebb probléma.

– A koronavírus okozta válság miatt jelentős készletek halmozódtak fel a szlovákiai borászatokban. Az idei szüret idején az a legnagyobb problémájuk, hogy hol és milyen módon dolgozzák fel a termést. Ennek a helyzetnek a kialakulásához nagymértékben hozzájárult, hogy csökkent a bor iránti kereslet az éttermekben és a többi vendéglátóipari egységben.

Egy-másfél hónappal ezelőtt a szőlőtermesztők még jóval derűlátóbbak voltak a terméssel kapcsolatban, mint mostanában, ugyanis akkor még jóval bőségesebbnek tűnt a hozam.

A meleg szeptemberi napok azonban a szőlő hirtelen érését okozták, emiatt még azok a fajták is beértek, amelyeknek az érése egyébként csak 2–3 héttel később lett volna időszerű. Tehát már a kései fajtákat is szedni kell. A most érkező kiadós esők egyértelműen rontanak a szőlő minőségén, elsősorban a feketerothadás okoz komoly gondokat a gazdáknak – tájékoztatta a Magyar Mezőgazdaság felvidéki tudósítóját Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) sajtóosztályának munkatársa.

Korpás András kürti szőlőnemesítő és borszakértő jó átlagos termésre számít.

– A minőséget kimondottan jónak tartom. A mennyiségen mindenekelőtt az rontott, hogy virágzáskor túl sok volt a csapadék. Ennek ellenére a bogyók megfelelően fejlődtek, azonban a csapadék miatt néhány betegséggel is meg kellett küzdenünk, gondolok itt a lisztharmatra és a peronoszpórára, azonkívül a feketerothadás is megjelent – vázolta lapunknak a helyzetet a szőlőtermelő. Hozzáfűzte: Kürt, Párkány és Kolta környékén – vagy pontosabban a Garam menti hegyháton, lényegében egészen Galgócig – a szőlő cukortartalma mellett a savtartalom is jól alakult, mivel erre kötöttebbek a talajok.

Hogy a koronavírus-járvány mennyire befolyásolhatta a szőlőtermés idei alakulását, azt Korpás András szerint érdemes volna részletesebb tanulmányban elemezni, de szerinte nem különösebben.

„A koronavírus-járványnak a közvetett hatása igen erős a borászati ágazatra, hiszen azzal, hogy korlátozni kell miatta a vendéglátóipari egységek nyitvatartását, vagy hogy hosszabb ideig zárva tartottak miatta a szállodák, értelemszerűen csökkentette a borfogyasztást.

A Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetségének adatai szerint idén csaknem 8500 hektáron szüretelnek szőlőt az országban. A régebbi telepítésű szőlőkben az átlagos hozam 4–4,5 tonna körül van hektáronként, az újabb telepítésűekben viszont meghaladhatja a 9 tonnát. Jaroslava Kaňuchová Pátková, a borszövetség ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy az idei szőlőtermésből mintegy 31 millió liter bort lehet előállítani.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság