– A koronavírus okozta válság miatt jelentős készletek halmozódtak fel a szlovákiai borászatokban. Az idei szüret idején az a legnagyobb problémájuk, hogy hol és milyen módon dolgozzák fel a termést. Ennek a helyzetnek a kialakulásához nagymértékben hozzájárult, hogy csökkent a bor iránti kereslet az éttermekben és a többi vendéglátóipari egységben.
A meleg szeptemberi napok azonban a szőlő hirtelen érését okozták, emiatt még azok a fajták is beértek, amelyeknek az érése egyébként csak 2–3 héttel később lett volna időszerű. Tehát már a kései fajtákat is szedni kell. A most érkező kiadós esők egyértelműen rontanak a szőlő minőségén, elsősorban a feketerothadás okoz komoly gondokat a gazdáknak – tájékoztatta a Magyar Mezőgazdaság felvidéki tudósítóját Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) sajtóosztályának munkatársa.
– A minőséget kimondottan jónak tartom. A mennyiségen mindenekelőtt az rontott, hogy virágzáskor túl sok volt a csapadék. Ennek ellenére a bogyók megfelelően fejlődtek, azonban a csapadék miatt néhány betegséggel is meg kellett küzdenünk, gondolok itt a lisztharmatra és a peronoszpórára, azonkívül a feketerothadás is megjelent – vázolta lapunknak a helyzetet a szőlőtermelő. Hozzáfűzte: Kürt, Párkány és Kolta környékén – vagy pontosabban a Garam menti hegyháton, lényegében egészen Galgócig – a szőlő cukortartalma mellett a savtartalom is jól alakult, mivel erre kötöttebbek a talajok.
„A koronavírus-járványnak a közvetett hatása igen erős a borászati ágazatra, hiszen azzal, hogy korlátozni kell miatta a vendéglátóipari egységek nyitvatartását, vagy hogy hosszabb ideig zárva tartottak miatta a szállodák, értelemszerűen csökkentette a borfogyasztást.
A Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetségének adatai szerint idén csaknem 8500 hektáron szüretelnek szőlőt az országban. A régebbi telepítésű szőlőkben az átlagos hozam 4–4,5 tonna körül van hektáronként, az újabb telepítésűekben viszont meghaladhatja a 9 tonnát. Jaroslava Kaňuchová Pátková, a borszövetség ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy az idei szőlőtermésből mintegy 31 millió liter bort lehet előállítani.