0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Bevetik az anyatejet a Covid-19 ellen

A koronavírusfertőzésen átesett szoptatós édesanyák teje olyan antitesteket tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek a fertőzés elleni védekezésben. Ezt holland orvosok jégkrém formájában képzelik el. Az amszterdami Emma Kinderziekenhuis kórház orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy az értékes összetevőkből álló anyatej fogyasztása segít a koronavírus megelőzésében, legyőzésében.

Ezt a felismerést Hans van Goudoever, az intézmény igazgatója  jelentette be az Algemeen Dagblad-nak adott interjújában. Közölte: eddig körülbelül 7,5 ezer szoptatós anya jelentkezett már a kórháznál önkéntes tejadásra, olyanok, akik már átestek a fertőzésen.

A projekt keretében minden önként jelentkezett édesanya 100 milliliter tejet adományoz a kórháznak.
Az elvégzett kutatások azt mutatják, hogy még a pasztörizációs folyamat sem távolítja el az antitesteket az anyatejből. Ez azért fontos, mert a tej harmadik fél számára történő rendelkezésre bocsátásának feltétele éppen ez a folyamat.

– Ez nagyon jó hír, csakúgy, mint az a tény, hogy az antitestek a korábban feltételezettnél hosszabb ideig, a fertőzés pillanatától számított hat hónapig voltak az anyatejben – mondta az igazgató.

A holland orvosi etikai bizottság már jóváhagyta az amszterdami kórház projektjét, amely szerint az emberi tejet védőszerként használják a koronavírus fertőzés ellen. Az orvosok többek között jégkrémhez szeretnék hozzáadni az anyatejet.

„Az elmúlt hetekben már készítettünk ilyen fagylaltot” – ismerte el Van Goudoever. – Nagyon jól sikerültek, és tesztelőinknek a körteízű tetszett a legjobban” – tette hozzá.

A tervek szerint ezt követően az anyatej hozzáadásával készült fagylaltokkal látják el a holland idősek otthonait, ahol nagyon rossz egészségi állapotú embereket gondoznak. A lakóknak több héten keresztül minden nap enniük kell egy ilyen desszertet.

Az amszterdami orvosok szerint az anyatejben jelenlévő antitestek a nyálkahártyánk felszínén maradnak. mintegy védőréteget képezve, ami megakadályozza a COVID-19 részecskék behatolását a szervezetbe. Ennek a hipotézisnek a hivatalos megerősítéséhez azonban még számos vizsgálatot és megfigyelést kell végrehajtani.

Forrás: ad.nl