Back to top

A legtisztább gyümölcs: csak egy kupicával!

Köztudott: egy liter 40-45 fokos whiskyt nagyjából 2 kilogramm gabonából állítanak elő, egy üveg vodkának 3 kiló krumpli és víz az alapanyaga, miközben egy liter pálinkát legalább tíz kiló kiváló gyümölcsből készítenek. És ha valaki nagyon ínyenc készítheti szőlőből is!

Bekopogott az ősz, a hívatlan vendég, s hozta a hűvös időt, a nedves, didergős reggeleket és estéket. A nyári nap melege már kopik, s hiányát gyümölccsel – ami őrzi a vidám sugarakat - szeretnénk pótolni. Ha nem frissel, akkor lepárolva. Nyakunkon a gyümölcsszezon!

Mi sem jellemez jobban minket, mint a generációkon átívelő szenvedély, elhivatottság, kitartás, tisztelet és a valódi pálinka iránti csillapíthatatlan rajongás.

Mi magyarok el vagyunk kényeztetve: több tucat gyümölcs áll a rendelkezésünkre, a Kárpát-medence kincsei, amelyek kiváló párlatokkal ajándékoznak meg minket.

A pálinka a magyar ember számára fogalom, nem egy az élvezeti italok közül, hanem az ital, a magyarok itala. Az életöröm szerves része, az ünnepek elengedhetetlen kísérője, legyen az örömünnep vagy szomorú esemény. Ezért is elengedhetetlen, hogy a pálinka néven forgalomba kerülő termékek valóban megfeleljenek a Pálinka-törvény előírásainak. Legyen az kisüsti vagy egyutas eljárással készült.

A magyar gasztronómia kiemelkedő különlegessége a pálinka, amely tükrözi az ízek, a színek és az illatok nemes harmóniáját. Ahogyan a NÉBIH honlapján is olvasható, elnevezése és készítése 2004. év óta védett hungarikum. A híres magyar pálinkákban visszaköszön az alapanyag és a tájegység megnevezése. Különlegessége elsősorban az alapanyagok minőségében rejlik.

Kizárólag a Magyarországon termett alapanyagokból, itthon cefrézett, párolt és palackozott, színtisztán gyümölcsből, cukor és adalékanyagok hozzáadása nélkül készült ital nevezhető pálinkának.

Ezen rendkívül magas minőségi követelményektől akár a legkisebb mértékben is eltérő párlat már nem nevezhető pálinkának, a címkére nem írható e védett elnevezés. Legnagyobb mennyiségben barackból, szilvából, körtéből, almából, törkölyből állítanak elő pálinkát, de igen népszerű a birs-, meggy-, cseresznye-, eperpálinka is, ritkaságnak számít viszont a som, berkenye, galagonya párlata.

A kereskedelmi forgalomba kerülő magyar pálinka alkoholtartalma legalább 37,5%, legfeljebb 55%, s általában 40-50% közé esik. Ezen az értéken érződnek legszebben az ízek, mutatja meg magát a harmónia. Hiszen a cél nem a berúgás, vagy az alkohol, hanem éppen a gyümölcsesszencia élvezete lesz. Az érlelés időtartama szintén meghatározott, így az érlelt pálinkát legalább három hónapig, az ópálinkát minimum egy évig, az ágyaspálinkát pedig három hónapig kell a benne elhelyezett gyümölccsel együtt érlelni.

Fotó: viniczai

És a végére még egy “apróság”: az adómentes párlatfőzés szabadsága már mindenkit megillethet az EU-ban, az erről szóló részletszabályok már érvényesek, azokat a 2020/1151. számú irányelv tartalmazza. E szerint a párlatfőzés háztartásonként évente 50 liter gyümölcsszeszig adómentes lehet, és a mentesség mind az otthoni, mind a bérfőzdei előállításra érvényes. A szabályzás 2022. január 1-vel léphet hatályba.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kína szigorítja az import vizsgálatát, torlódások várhatók a fontos kikötőkben

Mivel Kína a téli hónapokban tart a megnövekvő koronavírus-kockázattól, megszigorítja az importszállítmányok vizsgálatát. A szárazföldi Kínába szánt zöldség és gyümölcsszállítmányok egy részét emiatt Hongkongba irányíthatják át a kereskedők.

Az advent főszereplői a bogyósok

Ünnepi marketingkampányt indított az olasz Sant' Orsola a bogyósok népszerűsítésére. Adventi kalendáriumként működnek a 125 grammos gyümölcscsomagok, december 24-ig más-más üzenettel. Miután valaki rákattintott az okostelefonjával a Sant' Orsola gyümölcsöt tartalmazó dobozain a QR-kódra, megkapja az aznapi üzenetet.

2021-től folytatódnak Frutti és Veggi kalandjai

2021-től újabb hároméves periódust nyert meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara francia és belga szakmai szervezetekkel együttműködve, így folytatódnak Frutti és Veggi kalandjai a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése, valamint a jó minőségű, hazai termékek iránti kereslet ösztönzése érdekében.

Betiltanák a tőzegen termesztést

Norvégiában az üvegházi zöldségtermesztésben tilos lesz tőzeget használni, ugyanakkor 150 %-kal szeretnék növelni a termelést. Minderre 2030-ig adtak határidőt.

Öt országban hódít a legújabb nyári alma, a SweeTango

Tavaly vezették be az európai piacra a SweeTango® nevű almafajtát, amelyet klubfajtaként termesztenek spanyol, olasz, svájci, osztrák és német gazdák. Az idei teljes kereskedelmi évről szóló jelentés szerint a fogyasztók örömmel fogadták az új fajtát. A SweeTango® igazi nyári almaként kerül a boltokba.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Rekordot döntött a banánexport

Új eladási csúcsot ért el ebben az évben Ecuador a banánexport terén. A világjárvány ideje alatt több banánt értékesítettek, mint egy évvel korábban.

Az Aldi olcsóbban venné a banánt, a termesztők ezt már nem nyelik le

Igen komoly ellenállást váltott ki a Costa Rica-i banánágazatban az Aldi döntése, miszerint 2021-ben alacsonyabb áron szerezné be a banánt. Legutóbb az Aproban, az ország független banántermesztőinek szövetsége tiltakozott a közleményében.

„Drive in” zöldségesbolt a nagybani piacon

A főként a vendéglátóipar és az egyéb nagykonyhák ellátására szakosodott nagybani zöldség-gyümölcs piacok szereplői éppúgy szenvednek most, mint maga a HoReCa szektor. Többen igyekeznek a lakossági vevők felé nyitni, ezt teszi a müncheni nagybani egyik kereskedője is, aki kreatív megoldást talált ki, „drive in” zöldségest nyitott.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.