Back to top

Az alma régi-új kártevője

A vértetű régebben az almafa egyik legsúlyosabb kártevője volt, később sokat veszített jelentőségéből, de napjainkban újra érzékelhetően elszaporodott. Az utóbbi évtizedek szakszerűtlen növényvédőszer-használata (predátorokat irtó rovarölő szerek, egyoldalú műtrágyahasználat stb.).

A klímaváltozás, a hatékony rovarölő szerek engedélyének visszavonása egymással kölcsönhatásban elősegítette a vértetű eddig nem tapasztalt előretörését.

A vértetűvel fertőzött almaág
A vértetűvel fertőzött almaág

A vértetű (Eriosoma lanigerum) jelenlétére könnyű felfigyelni: az almafa hajtásain, valamint az idősebb fás részek sebhelyeinek szélén fehér, vattaszerű bevonat látható. Az alma termésén lévő piros foltok (szívásnyomok) árulkodnak a vértetű megjelenéséről az ültetvényben. Kártétele részben a fa nedveinek elvonására, részben a fába bocsátott nyál mérgező hatására vezethető vissza.

A kártevő nyálának hatására a fertőzött részeken szövetburjánzás alakul ki: a károsított hajtásokon hepehupás, fölrepedő daganatokat, a fás részeken a sebek helyén rákos képződményeket figyelhetünk meg.

Szívásnyomai almán
Szívásnyomai almán
A sebhelyek szívogatása megakadályozza azok behegedését, így alakul ki az úgynevezett vértetűrák.

Ha egy ilyen vattaszerű csomót óvatosan megpiszkálunk, a fehér bevonat alatt levéltetvekhez hasonló, szürkés állatokat találunk. A szétnyomott állatok vérpiros színűek, innen származik a faj magyar neve, a vértetű. A szárnyatlan, vörösesbarna egyedeket fehér viaszszálakból álló bevonat borítja. A szárnyasak feketék, sötétbarna potrohúak. A lárvák születésükkor kb. 1 milliméter hosszúak, csupaszok, csak növekedésük során választják ki a testüket betakaró viaszváladékot.

Ez a fehér viaszváladék és a nyomásra kibuggyanó vérvörös nedv jellemző a vértetűre. Csak az egészen fiatal és az éppen vándorúton lévő vértetveknek nincs védő viaszburkuk.

A szívásnyom közelről
A szívásnyom közelről
A vértetű nemcsak az almafa hajtását és vesszőjét, hanem a gyökerét is károsítja. A gyökereken súlyosabb a kártétel, mert tápanyag-utánpótlási zavarokat okoz. Súlyosabb fertőzéskor az almafa egyes részei, vagy az egész gyümölcsfa elpusztulhat. Különösen kedveli a széltől, esőtől védett helyeket, ezért leginkább a korona belsejében szaporodik el. A gyökereken áttelelő tetvek egy része a fa koronájába vándorol. A kártevőnek évente 8-10 nemzedéke van. Lárva alakban telel a gyökérnyakon vagy a gyökéren.

A talajban lévő kolóniák egész évben megmaradnak, onnan tavasszal, illetve a vegetáció alatt bármikor a föld feletti részekre vándorolhatnak.

A vértetű továbbterjedését a szárnyas alakjai teszik lehetővé.

Jó hír, hogy nagyon régóta (1920) ismert a természetes ellensége, a vértetű­fürkész (Aphelinus mali). Tojásait egyesével a vértetű testébe helyezi, amit a kikelő lárva teljesen felél a fejlődése során. A lárva a kártevő kiüresedett bőrében alakul bábbá, majd a kifejlődött fürkész az elpusztult vértetű háti részén kerek lyukat rág és elhagyja fejlődése helyét. A vértetűtelepeket rovarölő szeres ecseteléssel pusztíthatjuk el. Így megmenthetjük a fürkészek által látogatott részeket, szemben a teljes permetezéssel.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

A növénykárok jelentős részét a tavaszi fagy és a jégeső okozta

A szélsőséges időjárás komoly kihívások elé állították a gazdákat. A Groupama Biztosító adatai szerint 2020-ban a károk jelentős többségét a jégeső és a tavaszi fagy okozta a mezőgazdaságban. A vagyoni jellegű károk biztosításában tudatosabbak lettek a magyar gazdák

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Betiltanák a tőzegen termesztést

Norvégiában az üvegházi zöldségtermesztésben tilos lesz tőzeget használni, ugyanakkor 150 %-kal szeretnék növelni a termelést. Minderre 2030-ig adtak határidőt.

Új mobilalkalmazás méri a növényvédelmi termékek környezeti hatását

Egy olyan új mobilalkalmazás vált elérhetővé, amely segíti a termelőket a növényvédelemben és abban, hogy alkalmazkodóképesebb és fenntarthatóbb mezőgazdasági termelési rendszereket alakítsanak ki.

Piros ciklámenek

Legutóbbi hírlevelében a Halios sorozat két új nagyvirágú piros ciklámenfajtáját mutatta be a francia Morel nemesítőház. A Halios típusba tartozó ciklámenek népszerű kultúrák, a hazai termesztők is jól ismerik az őszi/téli értékesítésre való, egységes állományt adó, folyamatosan nyíló, stressztűrő, energiatakarékosan termeszthető fajtákat.

Az erdőszegély dísze

Az Országos Erdészeti Egyesület által tavaly meghirdetett online szavazáson a három felterjesztett őshonos fafajunk közül a tatár juhar (Acer tataricum) kapta a legtöbb voksot. Így 2020-ban ez a nagyközönség által kevésbé ismert faj lett az év fája. Faanyagát nem sokra becsülik, ökológiai-állományszerekezeti szempontból azonban fontos faj, egyben kiváló parkfa.

Még a virághagymák is karanténba kerülnek

Új-Delhiben 55 000 darab virághagymát helyeztek karantén alá. Az ültetést a lehető legbiztonságosabb körülmények között szeretnék elvégezni.

Öt országban hódít a legújabb nyári alma, a SweeTango

Tavaly vezették be az európai piacra a SweeTango® nevű almafajtát, amelyet klubfajtaként termesztenek spanyol, olasz, svájci, osztrák és német gazdák. Az idei teljes kereskedelmi évről szóló jelentés szerint a fogyasztók örömmel fogadták az új fajtát. A SweeTango® igazi nyári almaként kerül a boltokba.