Back to top

Erős hátteret nyújt a Syngenta a Valagro további fejlesztéseihez

A környezet és az emberi egészség védelme érdekében mind nagyobb figyelem fordul a biológiai megoldások felé a mezőgazdaságban, ez piac várhatóan öt év alatt megduplázódik. A nagy növényvédőszer-gyártó cégek is tevékenyek ezen a téren. A Syngenta a 40 éves gyakorlattal rendelkező, a biostimulátorok és speciális tápanyagok piacán vezető olasz Valagrót vásárolja meg, jelentették be október elején.

A Valagro több mint 700 alkalmazottjával, 8 gyártóüzemével és 13 leányvállalatával világszerte értékesíti termékeit, különösen Európában és Észak-Amerikában erős a jelenléte, de nő az ázsiai piacainak a jelentősége is. Magyarországon húsz éve van jelen a Malagrow Kft. jóvoltából, először a kertészetben, majd a szántóföldi kultúrákban.

A céget érintő változásokról és tervekről e-mailen válaszolt kérdéseinkre az ügyvezető igazgató, Giuseppe Natale.

A Syngentához való csatlakozás stratégiai döntés volt a Valagro részéről, ami lehetővé teszi, hogy erősítse tevékenységét és növelje beruházási kapacitását a biológiai megoldások gyorsan fejlődő világpiacán, és így továbbra is versenyképes maradjon.

A két cég kapcsolódása révén egymást erősítő hatást vár Giuseppe Natale, ami segíti a Valagrót a biostimulátorok, biológiai növényvédő szerek és biotápanyagok további fejlesztésében. A cég elkötelezett a fenntartható mezőgazdaságot segítő biológiai megoldások kutatásában, fejlesztésében, ezt csak erősíti a Syngenta-adta biztos háttér.

A Valagro partnerei, ügyfelei előnyt élveznek majd a Syngentához való csatlakozásból a világon mindenhol, így Európában is, ahol különösen erős a Valagro jelenléte, többek közt az olyan disztribútoroknak köszönhetően, mint a Malagrow Kft., amely hosszú évek alatt segítette a Valagro brand megszilárdítását.

A Syngenta tekintélyes erőforrásokat ad a környezetbarát, biztonságos és hatékony termékek fejlesztéséhez, amivel a mezőgazdasági termelők munkáját segítik.

Nagyon fontos a közép-kelet-európai sajátosságok ismerete, hogy a speciális igényekre is megoldások szülessenek, ebben a munkában a Malagrow Kft. az egyik leghatékonyabb partner Közép-Európában.

Az utóbbi két évtizedben folyamatosan erősödött a Valagro-termékek piaci helyzete egyes közép-európai országokban, különösen az új generációs termékek iránti keresletnek köszönhetően.

A cég képviselői, így a Malagrow is, jelentős piaci részesedést vívtak ki a termékeknek az országuk piacán, elsőként a kertészeti növények hozam- és minőségjavítására szolgáló termékekkel, mint a Radifarm, a Viva, a Benefit vagy a Kendal. Az utóbbi időben pedig a szántóföldi növényekre kifejlesztett Yieldon és Megafol révén erősítették a piaci jelenlétüket. A Syngentával való egyesülés tovább erősíti és gyorsítja ezt a folyamatot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

Rendszeres visszatérők a külhoni magyarok

Több mint 500 külföldit vonzott Hódmezővásárhelyre a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, ahol a nemzetközi sátorban külhoni magyarok is beszélgettek a hazai gazdákkal. Szotyori Zoltán Erdélyből, míg Balog Anita a Vajdaságból érkezett a rendezvényre.

Bölcs fákat mutatnak be

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust tavaly indította el a Bölcs Fák – a történeti és gyűjteményes kertekben lévő matuzsálem fák megőrzése és vonzerejük növelése a zöld turizmus jegyében című kezdeményezését.  Közös munkájuk során támogatják az idős fák állapotának felmérését, a kiválasztott fák ápolását.  

Növényorvos a közterületen: vadgesztenye, dió, alma

Április 5-én kihelyeztük a csapdákat; Budapesten, Siklóson, Debrecenben, Maroslelén és Tanakajdon követjük a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzását. Már az első hetek számai is azt mutatták, hogy a hideg, szeles időjárás ellenére nagy intenzitással indultak meg a molyok. Április végén még nagyon eltérő fejlettségűek voltak a fák, remélem, hogy május elejére „összeérnek”, kiterülnek a leveleik, és indíthatjuk a permetezéseket.

A szőlő-bor ágazatban kezelhetők a klímaváltozás hatásai

A szőlészetre a legnagyobb hatást a klímaváltozás gyakorolja, annak következményeihez kell alkalmazkodnunk, értettek egyet a Keszthelyen rendezett Agrárakadémia előadói, de több jó módszer is létezik a káros hatások ellensúlyozására. A MATE és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó rendezvénysorozatának negyedik állomásán kerekasztal-beszélgetésen boncolgatták a további részleteket.

Mitől bűzlik a fokhagyma-piac?

Brüsszelig mennek a spanyol fokhagyma-ágazat képviselői. Szerintük ugyanis a Kínából kvótán kívül és igen alacsony importvámokkal behozott fagyasztott fokhagymát valójában friss áruként adják el, és ezzel tönkreteszik az európai termelők piacát.

Változott a permetező drónok kötelező típusminősítésének pótlási határideje

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a növényvédelmi gépeket – különös tekintettel a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat, hogy 2021. december 1-jén hatályba lépett az Agrárminisztérium új rendelete, amely lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését.