Back to top

Etyek 360, egy borvidék újrapozícionálása

"Felismertük, hogy bár pár száz méterre is egymástól, de külön utakon járunk. Külön utakon, de mindnyájan egyfelé" – az Etyek 360 tagjai ezzel a vallomással köszöntötték szerdán a borkedvelőket. A Kóstolom Borbárban tartott eseményre 11 tételes kóstolóval és remek hangulattal készültek.

Mint Rókusfalvy Palkó elmondta, Etyek izgalmas vidék, aki kevésbé ismeri, csak a pincéket veszi észre, ám ha többet akar látni belőle, akkor beljebb kell menni, ahol gyönyörű présházak, rendezett ültetvények fogadják. Sokan fehérboros területként könyvelték el, így a hét pincészet összefogásával megalakult Etyek 360 tagjai nem felejtettek el Pinot noir-t is bemutatni.

Pezsgő, Sauvignon blanc, Chardonnay és Pinot noir
Fotó: viniczai

Mint megtudtuk, céljuk az etyeki borok fejlődése, borvidéki stratégiaalkotás, közös szakmai munka. Ennek szellemében időről időre egy-egy kóstoló erejéig kereskedőket, sommelier-ket és szakírókat is bevonnak a munkába. Az Etyek 360 három fajtában látja a borvidék identitását: a Sauvignon blanc mellett a Chardonnay-ban és Pinot noirban. E két utóbbi a klímával és talajjal karöltve pezsgőkészítésre predesztinálja a borvidéket.

Az Etyek 360 másik célja, hogy segítse a fogyasztóknak megtalálni a minőségi bor fogyasztáshoz vezető utat.

Legyen az pezsgő, vagy bor a minőség mindig a legfontosabb kell legyen! A pezsgő, mint borászati termék számukra is kiemelt, Szövényi Áron, az Anonym Pince szakembere szerint rövidesen a borvidék egyik meghatározó irányzatává is válhat. Mindezt jól mutatja, hogy ma már 12 pincészet készít pezsgőt Etyeken. Ehhez eredevédelmi szabályt hoztak létre, amiben szerepel a szőlőműveléstől a pezsgősítésen keresztül több kitétel, s a pezsgők számára kétéves palackos érlelést írnak elő. Egy tucat etyeki borászat fogott össze, hogy megalkossa az Etyeki Pezsgő eredetvédelmi rendszerét. Céljuk egy, a borvidéken korábban nem létező minőségi kategória létrehozása a hatályos "Etyek-Budai minőségi pezsgő" termékleírás meghagyása mellett.

Fotó: viniczai

“A közös fajták, a Sauvignon blanc, Chardonnay és a Pinot noir, a közösen elképzelt borvidéki stílus és a magas minőség mellett elkötelezett szemléletmód kovácsolt minket eggyé. Ugyanakkor a birtokméret, a különböző eredet, az eltérő filozófiák tesznek bennünket sokszínűvé.

Bízunk benne, hogy Etyek számára a közös célok, az együtt gondolkodás és az összpontosított szakmai munka hoz meghatározó fordulatot”

- magyarázta a Rókusfalvy Birtoktól Rókusfalvy Palkó hozzátéve, végre rászánjuk az időt arra, hogy beszélgessünk, nyíltan megosztjuk a tapasztalatainkat, bátran kérünk egymástól segítséget.

„Lassú építkezésről van szó, a pezsgő türelemre inti a borászt”- magyarázta Gézárt Anna, az Etyeki Kúria export menedzsere. A szakember elmondta, Etyek nem csak a borról, hanem a gasztronómiáról is szól. Erre készült fel az Etyeki Kúria is, amely előbb volt borászat, mint kúria. A vállalkozás évi 250 ezer palackot tölt, s – úgy vélik – ez a mennyiség lehetőséget ad a kísérletezésre.

Nagy Mihály: a Pinot noir nem könnyű fajta
Fotó: viniczai

„A magas alkoholtartalmú, alacsony savakkal rendelkező borok unalmassá tudnak válni”- hívta fel a figyelmet Nagy Mihály. A Haraszthy Pincészet értékesítési vezetője annak tudatában tette kijelentését, hogy Etyeken az a mondás járta: azért harangoznak éjfélkor, hogy a lakosok a másik oldalukra forduljanak, nehogy kimarja a gyomrukat a sav.

A szakember megerősítette, akik nagyobb területtel rendelkeznek, érezzék kötelességüknek, hogy új fajtákkal kísérletezzenek.

Úgy tartja, a Pinot noir a gasztronómiában igazi multifunkcionális fajta, szinte a teljes étlap végigkísérhető vele.

Az Etyek 360 hitvallása:

Az elmúlt 20 évben a három borászat külön-külön azért dolgozott, hogy kialakítson egy egyedi stílust a maga számára, hogy kiválassza a borvidéken legsikeresebben termeszthető szőlőfajtákat, megtalálja a legjobban működő borkészítési eljárásokat. Tapasztalatokat és ismereteket gyűjtött, tanult a maga és társai hibáiból és büszkén húzta ki magát a kiérdemelt sikerei után.

Ez idő alatt az etyeki borok stílusa nagyot változott. Régen elfelejtettük már a szelídítetlen savakat, a korai szüretből és az üzemi terhelésből származó könnyed, légies borokat.

A cél a világszínvonal elérése lett. Kialakultak Etyek zászlósborai: Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Noir. Mára mindegyik igazi etyeki karakterrel büszkélkedhet.

2014-ben mérföldkőhöz értünk, egymáshoz fordultunk. Felismertük, hogy bár pár száz méterre is egymástól, de külön utakon járunk. Külön utakon, de mindhárman egyfelé.

Miért ne folytathatnánk ezt az utat innentől együtt, szövetségben? A közös fajták, az egyként elképzelt borvidéki stílus és a magas minőség mellett elkötelezett szemléletmód kovácsolt minket eggyé.

A birtokméret, a különböző eredet, az eltérő filozófiák tesznek bennünket sokszínűvé. Bízunk benne, hogy a közös célok, az együtt gondolkodás és az összpontosított szakmai munka lesz majd Etyek számára egy nagy, meghatározó fordulat.

Az alapító tagok:

Etyeki Kúria

Hernyák Birtok

Rókusfalvy Birtok

2015-ben csatlakoztak:

Anonym Pince

Haraszthy Pincészet

2017-ben csatlakoztak:

Kattra Pince

Orosz Gyula Pincészete

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Holnap végre megtudjuk, ki lesz az Év Bortermelője 2020-ban

Idén rendhagyó módon, online keretek között kerül megrendezésre az „Év Bortermelője Magyarországon 2020” díj kihirdetése. A Magyar Bor Akadémia elnöksége holnap délelőtt bontja ki a szavazatokat tartalmazó borítékokat.

Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában

Száz uniós termék földrajzi árujelzője, köztük a tokaji jelölésű bor kap védelmet a kínai piacon az Európai Unió és Kína között létrejött, a jövő év elején hatályba lépő megállapodás értelmében - írja hétfői számában a Világgazdaság.

Borlovagok bíráltak a Küküllő mentén

Az első ízben megszervezett Borászok Borásza kitüntető címet a kelementelki Orbán Mihály vehette át a közelmúltban. A járványügyi szigorítások és óvintézkedések miatt a Kis-Küküllő menti két borlovagrend borászainak szűkebb körű versenyét tartották Balavásáron.

Túl vagyunk a szüreten

A Borászati Füzetek legújabb számában figyelmet szentelünk a biológiai alapok kérdéskörének. Az elmúlt számban indított Generációváltók sorozatunk legújabb szereplője a szekszárdi ifj Vida Péter, a közgazdászból lett borász. Illetve "Aszpirint a szőlőnek, avagy a szalicilsav szerepe az ellenálló képesség fokozásában" címmel olvashatunk írást a fenntartható gazdálkodás jegyében.

Nemzetközi borválogatást vezet be a Spar

A Spar bejelentése szerint nemzetközi borválogatást vezet be Shandong tartományi üzleteiben Kínában. A vállalat borszakértői jelenleg öt borkülönlegességet forgalmaznak Olaszországban és Franciaországban. Amikor pedig elérkezettnek látják az időt, az ország más résziben is bővíteni szeretnék borkínálatukat.

Szüreti jelentés: Mór megtette kötelességét

A Móri borvidék közel 600 hektár területű, amiből szüreti jelentést az elmúlt évekhez hasonlóan közel 450 hektárról várnak.

Benyújtotta a Kormány az új bortörvényt az Országgyűlésnek

Az Agrárminisztérium a szőlő-bor ágazat átlátható szabályozási rendszerének kialakítása, a fenntartható működésének elősegítése, valamint fejlesztésének megalapozása érdekében kedd este benyújtotta a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatát.

Somlói arany a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

Aranyérmet nyert az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC) a Kreinbacher Birtok Brut Classic 2016 Magnum pezsgője, de a somlói borászat két ezüstöt is elhozott. A CSWWC nemcsak a legnagyobb, de a legszigorúbb nemzetközi verseny is, ahol kizárólag pezsgőket értékelnek.

Felkészül egy nyelvész és egy szakmabeli - generációváltás a borászatban

Szerencsésnek mondhatják magukat a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél, hiszen a családból ketten is készen állnak arra, hogy tovább vigyék a szülők által felépített borászatot. A fiatalok, Gestas-Gál Zsuzsa és ifj. Gál Csaba pedig azért érzik magukat szerencsésnek, mert szüleikkel együtt, támogató, megértő környezetben készülhetnek fel a vállalkozás felelősségteljes vezetésére.

Szalmán érlelt gyümölcsök - mediterrán különlegességek

A szalmabor itthon is ismert, főként olasz és spanyol borkülönlegesség, viszont a pár éve földrajzi eredetvédelmet nyert Melannurca Campana almáról kevesen hallhattak. Mindkét termék jellegzetessége, hogy a leszedett szőlőt, illetve almát szalmaágyon vagy más tiszta anyagon kiterítve tovább érlelik.