Back to top

Fehér agroszövet segíti az alma színeződését

Az alma köztudottan az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs, az élénk keresletnek megbízható termesztési módszerekkel, intenzív ültetvényekkel és jó minőséggel lehet megfelelni. Ehhez mind több speciális anyagot használnak. Minőségi problémát okozhat a napégés, az egyenetlen színeződés, ráadásul invazív károsítók is veszélyeztetik a termesztést szerte a világon.

A talaj fóliával való takarásának számos ismert előnye van, a fehér fényvisszaverő fóliát pedig kimondottan a gyümölcsszíneződés elősegítésére fejlesztették ki.

Ez a visszaverődő fény megzavarja a rovarok látását is, kevesebb kártevő van az ilyen fóliával takart talajú ültetvényekben.

Végül a jobb fényviszonyok miatt a gyümölcs beltartalma is javul, több antioxidáns hatású anyag termelődik benne.

Az olasz Arrigoni élen jár az agrotextilek kifejlesztésében, legújabb termékük a fehér fényvisszaverő szövet, az Agritela Lux®.

Olyan fajták és klónok termesztéséhez javasolják a használatát, amelyek nehezen színeződnek, illetve a jégháló alatti termesztésben is érdemes bevetni, továbbá olyan területeken, ahol nincs elég nagy ingadozás a nappali és éjszakai hőmérséklet közt.

A titok egy speciális összetevőben rejlik, ami nemcsak UV-ellenállóvá teszi az agroszövetet, hanem a beérkező, fotoszintézisben aktív fény 70%-át visszaveri, ezáltal a korona alsó részének a fényellátása sokat javul. A cég kísérleteiben negyedével több piacképes alma volt a Galaxy, Kanzi, Pink Lady, Pinova, Gala Schniga fajták fáin.

Az Agritela Lux® agroszövetet könnyű lefektetni és több éven keresztül használható. Oldalt külön megerősítették, és a jó minőségű anyag maga is lehetővé teszi, hogy klipszek és horgonyok segítségével jól lehessen rögzíteni az ültetvényben.

Az Agritela Black and White ezt az előnyt a gyomok elleni erősebb hatással kombinálja. Fekete, talaj felőli oldala miatt jobban elnyomja a gyomokat, mint a sima fehér agroszövet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Betiltanák a tőzegen termesztést

Norvégiában az üvegházi zöldségtermesztésben tilos lesz tőzeget használni, ugyanakkor 150 %-kal szeretnék növelni a termelést. Minderre 2030-ig adtak határidőt.

Új mobilalkalmazás méri a növényvédelmi termékek környezeti hatását

Egy olyan új mobilalkalmazás vált elérhetővé, amely segíti a termelőket a növényvédelemben és abban, hogy alkalmazkodóképesebb és fenntarthatóbb mezőgazdasági termelési rendszereket alakítsanak ki.

Piros ciklámenek

Legutóbbi hírlevelében a Halios sorozat két új nagyvirágú piros ciklámenfajtáját mutatta be a francia Morel nemesítőház. A Halios típusba tartozó ciklámenek népszerű kultúrák, a hazai termesztők is jól ismerik az őszi/téli értékesítésre való, egységes állományt adó, folyamatosan nyíló, stressztűrő, energiatakarékosan termeszthető fajtákat.

Még a virághagymák is karanténba kerülnek

Új-Delhiben 55 000 darab virághagymát helyeztek karantén alá. Az ültetést a lehető legbiztonságosabb körülmények között szeretnék elvégezni.

Öt országban hódít a legújabb nyári alma, a SweeTango

Tavaly vezették be az európai piacra a SweeTango® nevű almafajtát, amelyet klubfajtaként termesztenek spanyol, olasz, svájci, osztrák és német gazdák. Az idei teljes kereskedelmi évről szóló jelentés szerint a fogyasztók örömmel fogadták az új fajtát. A SweeTango® igazi nyári almaként kerül a boltokba.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa

22 európai nyelven, köztük magyarul is elérhető a talajban kórokozó gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa a www.best4soil.eu honlapon keresztül.

Rekordot döntött a banánexport

Új eladási csúcsot ért el ebben az évben Ecuador a banánexport terén. A világjárvány ideje alatt több banánt értékesítettek, mint egy évvel korábban.