0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Fehér agroszövet segíti az alma színeződését

Az alma köztudottan az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs, az élénk keresletnek megbízható termesztési módszerekkel, intenzív ültetvényekkel és jó minőséggel lehet megfelelni. Ehhez mind több speciális anyagot használnak. Minőségi problémát okozhat a napégés, az egyenetlen színeződés, ráadásul invazív károsítók is veszélyeztetik a termesztést szerte a világon.

A talaj fóliával való takarásának számos ismert előnye van, a fehér fényvisszaverő fóliát pedig kimondottan a gyümölcsszíneződés elősegítésére fejlesztették ki.

Ez a visszaverődő fény megzavarja a rovarok látását is, kevesebb kártevő van az ilyen fóliával takart talajú ültetvényekben.

Végül a jobb fényviszonyok miatt a gyümölcs beltartalma is javul, több antioxidáns hatású anyag termelődik benne.

Az olasz Arrigoni élen jár az agrotextilek kifejlesztésében, legújabb termékük a fehér fényvisszaverő szövet, az Agritela Lux®.

Olyan fajták és klónok termesztéséhez javasolják a használatát, amelyek nehezen színeződnek, illetve a jégháló alatti termesztésben is érdemes bevetni, továbbá olyan területeken, ahol nincs elég nagy ingadozás a nappali és éjszakai hőmérséklet közt.

A titok egy speciális összetevőben rejlik, ami nemcsak UV-ellenállóvá teszi az agroszövetet, hanem a beérkező, fotoszintézisben aktív fény 70%-át visszaveri, ezáltal a korona alsó részének a fényellátása sokat javul. A cég kísérleteiben negyedével több piacképes alma volt a Galaxy, Kanzi, Pink Lady, Pinova, Gala Schniga fajták fáin.

Az Agritela Lux® agroszövetet könnyű lefektetni és több éven keresztül használható. Oldalt külön megerősítették, és a jó minőségű anyag maga is lehetővé teszi, hogy klipszek és horgonyok segítségével jól lehessen rögzíteni az ültetvényben.

Az Agritela Black and White ezt az előnyt a gyomok elleni erősebb hatással kombinálja. Fekete, talaj felőli oldala miatt jobban elnyomja a gyomokat, mint a sima fehér agroszövet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/fruitecom