Back to top

Készülnek már a borok, telnek a hordók Tokaj-Hegyalján

A száraz borok már érnek, az aszútermésre még várni kell a történelmi borvidéken.

Amikor tavasszal a pandémia beköszöntött, az földrengésszerűen sújtotta a szőlő- és borágazatot is - írja a boon.hu. A borértékesítés, különösen az értékesebb nedűké nagyban függ a vendéglátástól és az idegenforgalomtól, ami, mint tapasztalhattuk, a vészféket behúzva megállt. A boon.hu Molnár Péterrel, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökével beszélgetett a jelenlegi helyzetről.

Lassú az ébredés

„Most sem lehet azt mondani, hogy helyreállt volna a minőségi borok piaca. Kiskereskedői csatornákon keresztül folyamatos a borok értékesítése, de az egyértelműen árszegmenstől függ, hogy a borvidék egyes pincészetei hogyan tudják értékesíteni készleteiket” – fogalmazott most Molnár Péter.

A külföldi értékesítés egy kicsit más. „Mi azt tapasztaljuk borvidéki szinten, hogy vannak a minőségi boroknak olyan piacai, amelyek már elég jól regenerálódtak.

Például a legtöbb ázsiai piac elkezdett regenerálódni. Japánból, Kínából, Koreából és Tajvanról újra vannak rendelések, és ez jót jelent a borvidék pincészeteinek” – hangsúlyozta a hegyközségi tanács elnöke.

Kormányzati eszközök

A túltermelési válság enyhítése érdekében az agrártárca meghirdette a zöldszüretet és a krízislepárlást, amelyeket a tokaj-hegyaljai szőlősgazdák egy része is igénybe vett. A gasztronómiai, éttermi szektorba értékesítő pincészetek számára pedig hektáronként akár 600 ezer forint támogatás is lehetséges volt. Ehhez a fajta kármentesítéshez azt kellett igazolni, hogy az adott pincészet az elmúlt években mekkora hányadot értékesített a gasztronómiai, éttermi szektor számára.

„Ezek mindenképpen nagy segítséget jelentettek a szektor számára, de az igazi megtoldás az, ha a borértékesítés normális rendben működik. Erre most még nincs lehetőség. Mi bízunk benne, hogy a helyzet azért nem fogja a teljes nemzetközi piacot megviselni” – fejtette ki Molnár Péter.

Esélyek, remények

Az idei szőlőtermés összességében jó Tokaj-Hegyalján. A tavaszi és a nyár eleji csapadékos időjárás révén telítődött a talaj nedvességgel, és ez nagyon jót tett a szőlő fejlődésének.

„Egy klasszikus évjáratnak számít az idei érés szempontjából – fogalmazott Molnár Péter. – Azt azt is jelenti, hogy nem kezdett el érni túl korán a szőlő, a megszokott rend szerint szeptemberben szüretelték le a korai fajtákat, és szeptember második felében és október elején szedtük le a klasszikus száraz borok alapanyagát. A borok alapanyaga tehát már a pincékben van, és az első erjedésen is túl vannak részben.”

A szakember szerint az újborok jó ízképet mutatnak, jó egyensúllyal, szép savakkal, kellő gyümölcsösséggel. Molnár Péter szerint mindezek alapján jó borokra lehet számítani ebben az évben.

Az elmúlt időszak többnapos, egyébként kellemetlen csapadékhulláma segített az aszúsodás beindulásában. A tokaj-hegyaljai borosgazdák most abban bíznak, hogy az elkövetkező napokban, hetekben napsütéses, kicsit szeles lesz az időjárás, ami megfelelő mikrokörnyezetben nagyban hozzájárulhat az aszúsodáshoz. Természetesen a szőlész-borász óvatosan fogalmaz, mert nagyban függ minden az időjárás alakulásától.

A tokaj-hegyaljai történelmi borvidék fontos terméke, az aszú szempontjából tehát még várakozó állásponton vannak a gazdák, hetek múlva mondható meg pontosan, hogy ebből a szempontból milyen lesz a termés.

Forrás: 
boon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kihirdették az első Interwine díj eredményeit

Az elmúlt év rávilágított arra, hogy mennyire fontos az online jelentét. Egy jól működő honlap, lehetőleg webshoppal, ma már elengedhetetlen a vállalkozások számára – így van ez a borászatokkal is. A Hungarianwines.eu éppen ezért megszervezte az első Interwine díjat, a magyar borászatok és borkereskedések honlapjainak versenyét.

A francia kormány egymilliárd euróval segíti a fagykárt szenvedett gazdákat

Egymilliárd euróval segíti a francia kormány azokat a gazdálkodókat, akiket a leginkább sújtottak a tavaszi fagyok, az áprilisi, szokatlanul hideg időjárás.

Románia Délkelet-Európa borhatalma

A bukaresti VINARIUM Nemzetközi Borversenyre mintegy 1200 mintát várnak a világ minden tájáról május 27. és 30. között.

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

Franciaország egész területén aggasztóan nagy károkat okozott az ültetvényekben a zord időjárás. Jelenleg a francia gazdák megpróbálják felmérni az okozott károk költségeit, melyet a három egymást követő fagypont alatti éjszaka okozott. A jelek szerint a borász nagy része búcsút mondhat 2021-es szüretnek.

Egy magyar borászat Kínában

Bár Kínáról elsősorban nem a bor jut eszünkbe, de tény, hogy az utóbbi két évtizedben jelentős szereplővé vált a hatalmas ázsiai ország a világ borpiacán. Európán kívül már régóta Kína a magyar bor egyik legnagyobb vásárlója, ráadásul a kínai borigény évről évre meredeken növekszik.

Borvidékeink ütőere a borturizmus

Kiadónk elindította a szerdánként jelentkező MMG Gazdahang című podcast csatornáját, ahol az aktuális agrárhírek mellett egy stúdióbeszélgetés keretében izgalmas témával színesítjük az adást. Ehhez létrejött az MMG Direkt is, ahol videó formájában lehet megtekinteni a beszélgetést.

Magyar borok premierje a világ legismertebb borászati szaklapjában

A Decanter májusi számának 36 oldalas speciális melléklete a magyar borokkal ismerteti meg a világ borfogyasztóit. A világ legismertebb borászati szaklapja az Egyesült Királyságban elérhető magyar borokat és az export szempontjából legjelentősebb magyarországi borvidékeket mutatja be világszerte Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármarketing Centrum (AMC) támogatásával.

Minden, amit Tokajról, a tokaji boról tudni kell

Április 9-én debütált a kétnyelvű TokajKalauz, mely immár negyedik kiadásával mutatja be a történelmi borvidék csodáit a legizgalmasabb pincéktől, a helyi gasztronómián, rendezvényeken és legszebb kirándulóhelyeken át a legjobb szálláshelyekig.

Termesszünk új fajtákat, vagy javítsuk a meglévőket?

A klímaváltozás szőlő- és borágazatra gyakorolt hatásáról rendezett beszélgetést a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézete Litkei Máté igazgató vezetésével. Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, a mezőgazdaság egészének teljesítményében kulcskérdés a vízzel való gazdálkodás.

Kékfrankos, a Monarchia nagyágyúja

A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin első 2021-es tematikus bortesztjének főszereplői a Kékfrankosok voltak. Az első ötletként ez egy magyar megmérettetés lett volna, de grazi kollégájuk, Jakab Tamás felvette kapcsolatait burgenlandi szakemberekkel és a tesztre végül minden előzetes elvárást meghaladóan 112 bor érkezett be, 57 magyar, valamint 55 osztrák bor indult.