0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 2.

Krizantém: némelyik teának is jó

A kínaiak számára az előkelőséget, erényességet, örömöt és termékenységet szimbolizálja a krizantém. Nálunk méltánytalanul beszorult a temetői virág skatulyába, ugyanis legtöbbször még mindig így gondolnak rá. Pedig már hetven éve maga mögött hagyta az őszi szezonvirág szerepét, és az időzített termesztési módszernek köszönhetően szinte bármikor színesebbé teheti életünket.

A krizantém hódító útja

Írásos emlékek szerint több mint 2000 éve termesztik Kínában, és mivel ott a hosszú élet megtestesítője, így gyakorlatilag minden háznál neveltek krizantémot.

Míg a Song-dinasztia idején csupán 35 fajtát ismertek, a Ming-dinasztia már kilencszázat tartott számon, és jelenleg a számuk meghaladja a háromezret.

Japánba a VIII. század táján került át, és a lenyűgözött uralkodók jelképüknek és hivatalos címerképüknek választották. A XVI. században érkezett meg az „ismeretlen” növény Hollandiába, azután elragadtatva fogadták Franciaországban és Angliában is, ahol 1789-től fogva szintén termeszteni kezdték. 1827-ben gyűjtöttek magot először a Kelet-Ázsiából importált fajtákból Franciaországban, és ekkor kezdődtek meg az új fajták előállításának munkálatai Európában, majd később Amerikában. A mai hibridek elképesztő formagazdagságot vonultatnak fel, és már alig hasonlítanak az őseikre.

Ihletadó növény

Szépségével elvarázsolta a festőket, megihlette az írókat, a költőket, a képző-, és iparművészet számos egyéb ágának képviselőit.

A kínaiak rajongása azonban nem merült ki csupán a szemlélődésben, a konyhai felhasználása is meglepő találékonyságra enged következtetni.

Ezek közül az egyik -amit gyakorlatilag mindennap fogyasztanak- a tradicionális ital, amit krizantém teának hívnak.

A krizantém gyógyhatásai

– gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással rendelkezik

– erősíti az immunrendszert, erős antioxidánsokat tartalmaz

– védi a szív és az érrendszer egészségét: csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint a szívroham, a stroke, és az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát

– májtisztító, méregtelenítő

– erősíti a szemeket, javítja a látást, segíthet kiküszöbölni a szürke hályog és a makula degeneráció kialakulását

– fokozza az anyagcserét

– támogatja a csontok egészségének megőrzését

– idegnyugtató, hangulatjavító, stresszoldó, csillapíthatja a fejfájdalmat és a migrénes tüneteket, menstruáció esetén is jótékony lehet

– kedvezően hat a bőr állapotára: tisztítja a bőrt, segít irritáció, akne, furunkulus, ekcéma esetén.

– általános tonizáló hatással van a szervezetre

– hűtő hatása révén az egyik legkedveltebb nyári ital

Tápanyagtartalma: béta- karotin, C- vitamin, nátrium, vas, kalcium, magnézium, kálium

Krizantém tea

A tea fogyasztásának szokása vélhetően a Song- dinasztia korából ered és napjainkban is lelkesen őrzik ezt a hagyományt. Kizárólag a Chrysanthemum indicum szárított virága használható erre a célra. Fontos az óvatosság, mert a krizantém nemzetség mérgező fajokat is tartalmaz.
A virágokból 1-2 teáskanálnyit tegyünk egy csészébe, majd öntsünk rá 90- 95 °C- os vizet és lefedve hagyjuk állni 3 percig. Szűrés után fogyaszthatjuk melegen vagy hidegen, önmagában vagy mézzel édesítve, ahogy tetszik. Egy adag virág akár 3- 4 alkalommal felönthető friss, forró vízzel. A forrázatból napi 2- 3 csészényit ajánlott fogyasztani. Teakeverékekben is használható.

Alkalmazásának lehetőségei: influenza, megfázás, láz, köhögés, torokfájás, légzőszervi betegségek, gyulladásos folyamatok, fejfájás, stressz, bőrproblémák…

Külsőleg bőrbetegségek, sebek, fájdalmas- fáradt szemek esetén borogatásként használható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu