A krizantém hódító útja
Írásos emlékek szerint több mint 2000 éve termesztik Kínában, és mivel ott a hosszú élet megtestesítője, így gyakorlatilag minden háznál neveltek krizantémot.
Míg a Song-dinasztia idején csupán 35 fajtát ismertek, a Ming-dinasztia már kilencszázat tartott számon, és jelenleg a számuk meghaladja a háromezret.
Japánba a VIII. század táján került át, és a lenyűgözött uralkodók jelképüknek és hivatalos címerképüknek választották. A XVI. században érkezett meg az „ismeretlen” növény Hollandiába, azután elragadtatva fogadták Franciaországban és Angliában is, ahol 1789-től fogva szintén termeszteni kezdték. 1827-ben gyűjtöttek magot először a Kelet-Ázsiából importált fajtákból Franciaországban, és ekkor kezdődtek meg az új fajták előállításának munkálatai Európában, majd később Amerikában. A mai hibridek elképesztő formagazdagságot vonultatnak fel, és már alig hasonlítanak az őseikre.
Ihletadó növény
Szépségével elvarázsolta a festőket, megihlette az írókat, a költőket, a képző-, és iparművészet számos egyéb ágának képviselőit.
A kínaiak rajongása azonban nem merült ki csupán a szemlélődésben, a konyhai felhasználása is meglepő találékonyságra enged következtetni.
Ezek közül az egyik -amit gyakorlatilag mindennap fogyasztanak- a tradicionális ital, amit krizantém teának hívnak.
A krizantém gyógyhatásai
– gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással rendelkezik
– erősíti az immunrendszert, erős antioxidánsokat tartalmaz
– védi a szív és az érrendszer egészségét: csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint a szívroham, a stroke, és az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát
– májtisztító, méregtelenítő
– erősíti a szemeket, javítja a látást, segíthet kiküszöbölni a szürke hályog és a makula degeneráció kialakulását
– fokozza az anyagcserét
– támogatja a csontok egészségének megőrzését
– idegnyugtató, hangulatjavító, stresszoldó, csillapíthatja a fejfájdalmat és a migrénes tüneteket, menstruáció esetén is jótékony lehet
– kedvezően hat a bőr állapotára: tisztítja a bőrt, segít irritáció, akne, furunkulus, ekcéma esetén.
– általános tonizáló hatással van a szervezetre
– hűtő hatása révén az egyik legkedveltebb nyári ital
Tápanyagtartalma: béta- karotin, C- vitamin, nátrium, vas, kalcium, magnézium, kálium
Krizantém tea
A tea fogyasztásának szokása vélhetően a Song- dinasztia korából ered és napjainkban is lelkesen őrzik ezt a hagyományt. Kizárólag a Chrysanthemum indicum szárított virága használható erre a célra. Fontos az óvatosság, mert a krizantém nemzetség mérgező fajokat is tartalmaz.
A virágokból 1-2 teáskanálnyit tegyünk egy csészébe, majd öntsünk rá 90- 95 °C- os vizet és lefedve hagyjuk állni 3 percig. Szűrés után fogyaszthatjuk melegen vagy hidegen, önmagában vagy mézzel édesítve, ahogy tetszik. Egy adag virág akár 3- 4 alkalommal felönthető friss, forró vízzel. A forrázatból napi 2- 3 csészényit ajánlott fogyasztani. Teakeverékekben is használható.
Alkalmazásának lehetőségei: influenza, megfázás, láz, köhögés, torokfájás, légzőszervi betegségek, gyulladásos folyamatok, fejfájás, stressz, bőrproblémák…
Külsőleg bőrbetegségek, sebek, fájdalmas- fáradt szemek esetén borogatásként használható.