0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 8.

A halhatatlan Bakator!

Szüret után, míg forr a bor, nyugodtan gondolkodhatunk azokról a szőlőfajtákról, melyek egykoron meghatározták a hazai szőlő- és bortermesztést. Nosztalgikusan idézhetjük fel a Bakatort, eme hajdanvolt, ám újraéledt, nagyon kedvelt magyar szőlőfajtát.

Bakator v. piros bákor, v. piros váci, egyike a legkiválóbb magyar szőlőfajtáknak, melyfőképen az Érmellékén terjedt el, innen átszármazott a Dunántúlra (kivált Badacsonyba), Erdélybe – itt bakarnak hívják – s az ország egyéb borvidékeire is.

Nevezetes fajta volt a Buda-sashegyi borvidéken is, amelyből ugyan keveset termeltek, neve mégis fönnmaradt.

Érmellékén eredeti, ott keletkezett, magyar szőlő fajtának tartják, de valószínű, hogy a XVI. században Nápoly vidékéről hozták hazánkba, ezt bizonyítja neve is, mely az olasz bacca d’oro (aranybogyó) kifejezéstől ered.

Már-már a feledés veszélyeztette, ám 2017-ben a debreceni és a bihardiószegi önkormányzat borászokkal összefogva kezdeményezte a Bakator szőlőfajta és a bakator bor hungarikumként történő elismerését.

Valamikor nem is számított komoly debreceni gazdának az, akinek nem volt szőlőskertje Érmelléken. Történelmi tény, hogy Érmellék, amely évszázadokon át a város szőlőskertje volt, az egyik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított.

Trianon előtt a várostól mintegy 40 kilométerre lévő érmelléki terület a fehér borok tekintetében Tokaj és Balaton-felvidék után a harmadik legjelentősebb bortermelő terület volt.

Bihardiószegen, ahol a Bakator visszahonosítása zajlik, úgy tartják: annyi volt a pince, ahány ház volt a faluban. A dombokba mélyesztve ma is hatalmas borházakra, borőrzőkre lehet bukkanni. A diószegi szőlőhegy hagyománya az 1569–1578-as évek időszakára vezethető vissza. 1806 után, amikor a Zichy család átvette a diószegi uradalmat, az ágazat fejlődését nagymértékben támogatta a nagy tapasztalattal rendelkező Zichy Ferenc, aki a helységet Európa-szerte híres bortermelő vidékké változtatta.

1860 után a diószegi borok több nemzetközi versenyen is részt vettek, és számos díjat nyertek a bakatorral.( az első szőlőtőkéket a váradi basának tulajdonítják.

Mohamed messze volt Diószegtől, így a tilalom ellenére a törökök is boldogan éltek a hegy levével)

Egykor nagy területeket foglaltak el a Kárpát-medencében a Bakator szőlősök. Mára többnyire a Balaton felvidéken, a Somlói borvidéken, Kárpátalja beregszászi járásában, Délvidéken a Szerémség híres vidékein, Partiumban Avasújvároson, valamint nem utolsó sorban az érmelléki Bihardiószegen találkozhatunk vele.

Eredetét tekintve feltehetően őshonos magyar fajtáról beszélünk, amelyet több térségben is sajátjuknak tekintenek.

Egyes kutatók megtévesztően olasz eredetre mutattak a fajtával kapcsolatosan, amely félrevezető teóriát már 1832-ben tudományosan is megcáfolták a gyakorló ampelográfia bizonyítékai.

A Bakator szőlőnek több változatát ismerjük, köztük a piros, a tüdőszínű, a kék, a fehér és a zöld Bakatort is számon tartják- olvashatjuk Huszár Antal falugazdász, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület honlapján megjelent írásában.

A Partium elhivatott Bakator termelője, aki a fajtának az érmelléki borvidékre történő visszatelepítője, Heit Lóránd, bihardiószegi birtokán foglalkozik a fajta termesztésével. Szakmai segítséggel felvette a kapcsolatot olyan partiumi termelőkkel, akik még elhivatottan őrizték ezt a fajtát. Avasújvárosban találtak rá a genetikájában azonos Piros Bakatorra, amely ültevények alapjául szolgáltak a szaporítóanyag előállításának, így fokozatosan elkezdődött az érmelléki Bakator szőlőállomány helyreállítása.

A diószegi borász és családja 2013 és 2015 között 1,5 hektárt telepített a fajtából, amit elmondása beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Heit Lóránd céljául tűzte ki a fajta megmentését, valamint népszerűsítését, s ennek elérése érdekében a 2018-as és 2019-es esztendők tavaszán tizenötezer bakator szőlőoltványt adományoztak az érmelléki térség borászainak (Székelyhídra, Szalacsra, Hegyközszentmiklósra, Micskére, Bihardiószegre, Létavértesre).

„Célunk egyszerű és világos. Az érmelléki borvidéknek fel kell támadnia, ehhez pedig a Bakator szőlő sztorija egyedülálló és ez mutatja az utat az ágazat elhivatott borászainak!” – hangsúlyozza Heit Lóránd.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu