Back to top

A sportvadászokra is vonatkoznak az éjszakai kijárási korlátozások!

Miután november 3-án a Kormány új, a járványhelyzethez kapcsolódó előírásokat vezetett be, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV), mint a vadászok képviseltében álló szervezet a vadászok, vadászatra jogosultak számára kért tájékoztatást az állami információs központtól az új előírások és a vadászat vonatkozásában.

A napokban hatályba lépett a Kormány A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 431/2020. (IX. 18.) Kormányrendeletének módosításáról szóló, 468/2020. (X. 29.) Kormányrendelete. A jogszabály szigorítja a maszkviselésre vonatkozó előírásokat. November 4-én (és részben november 5-én) hatályba lépett, illetve lép a Kormány a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló 479/2020. (XI. 3.) Kormányrendelete is, amely a többi között rendezvényekre vonatkozó szabályokat tartalmaz, illetve éjszakai kijárási korlátozásokat ír elő.

A korlátozás bizonyos pontjai a vadgazdálkodást is érintik, ezért mi is részletes tájékoztatást kívánunk adni a vadászok számára.

A társas vadászatokra nem vonatkoznak a rendezvényekhez kapcsolódó előírások, mivel a szabadban, nyílt területen zajlanak, így a maszk viselése sem kötelező.

A kijárási korlátozások a vadászati tevékenységet munkaköri kötelességeik keretében folytató hivatásos vadászokra nem vonatkoznak, de a sportvadászokra igen!

Tehát a 479/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. § értelmében éjfél és reggel 5 óra között a sportvadászok is kötelesek a lakóhelyükön, a tartózkodási helyükön vagy a szálláshelyükön tartózkodni, a vadászati tevékenység nem indok a rendelkezéstől való eltérésre.

Ettől függetlenül az OMVV nyomatékosan javasolja a mindenkori megelőzési előírások betartását. Különös tekintettel a következőkre:

  • Társas vadászatok esetében, ne zárt térben történjen (vadászházban) a gyülekező és az eligazítás, hanem szabad ég alatt!
  • A társas vadászatok alatt azon időszakokban, amikor többen gyűlnek össze (eligazítás, szállítás teherautón, pótkocsin, stb.) a vadászok viseljenek maszkot és tartsanak egymástól legalább 1,5 méteres távolságot!
  • Ha lehetséges, kerüljék az érintkezést!
  • A fegyver, lőszer, kés vagy egyéb eszközök átadását szintén kerüljék, szükség esetén viszont fertőtlenítsék az eszközöket!
  • A vadászat alatt és azt követően tekintsenek el a közös étkezéstől!
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hatalmas lehetőség előtt állunk

Közel egy év múlva hazánk ad otthont az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak. A szervezés és a munkálatok nagy erőkkel zajlanak szerte az országban, hiszen a kiállítás budapesti központja mellett több kiemelt vidéki helyszínen is számos program várja az érdeklődőket.

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

Egyszerre vadászetikai és vadgazdálkodási kérdés az éjjellátók használata

Mint előző cikkünkben részleteztük, az optikai eszközök napjainkra elengedhetetlen feltételei lettek a vadászatnak. Az évtizedek során folyamatosan begyűrűző technikai eszközök, és azok rohamos fejlődése megkönnyítették és eredményesebbé tették a vadászatot. Ugyanakkor számos etikai kérdést is felvetnek, kettéosztják a vadásztársadalmat, különösen az éjjellátó eszközök kapcsán.

Egy galamb átrepült Oregonból Ausztráliába, meg akarják ölni

Egy galamb tizenháromezer kilométert tett meg az Egyesült Államoktól Ausztráliáig. A hatályos ausztrál előírások szerint a Csendes-óceánt átszelő madarat meg kellene ölni.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Vadászat az éj leple alatt - Optikai eszközök, és az éjjellátó kérdésköre

A technológia fejlődése a vadászatban is megmutatkozik, számtalan kelléket és felszerelést dobtak piacra innovatív megoldásokkal, amitől azok praktikusabbak és hatékonyabbak lettek. Vadászruházattól kezdve a puskákon át egészen a lőszerekig, számtalan újításon mentek keresztül ezek az eszközök, és így történt ez az optika területén is: az éjjellátók használata napjainkban számtalan kérdést felvet…

Drónok a növényvédelemben - miként használhatjuk őket?

Az innováció alapvetően meghatározza a mezőgazdaság jövőjét is. A drónok már jó ideje segítik a monitorozást, információgyűjtést és remélhetően nemsokára lehetőség nyílik arra, hogy permetezhessünk is velük. A drónok használatához kapcsolódó új szabályozást, azaz a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a Parlament decemberben elfogadta.

Családi gazdálkodás: kedvezőbb adózási rendszer 2.

Jelenleg mintegy 291 ezer személy rendelkezik őstermelői igazolvánnyal, továbbá 23 ezer családi gazdaságot tartanak nyilván, tehát az Országgyűlés által 2020. november 30-án elfogadott és január 1-jén hatályba lépett, a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény a magyar gazdálkodók jelentős hányadát érinti.

Amerikai fertőtlenítőrobotokat próbál ki a holland kereskedelmi lánc

A Covid-19 járvány idején különösen nagy figyelem irányul a fertőtlenítésre, többek közt a kereskedelemben is. A holland Ahold Delhaize ultraibolya sugárzással fertőtlenítő robotokat próbál ki két amerikai kereskedelmi központjában. Az Ava Robotics vállalat gépeit ők használják elsőként a világon a zöldség-gyümölcs kereskedelemben.