Back to top

17 millió nyérc került halálsorra a koronavírus miatt

Dániában helyi nyércpopulációban kimutatták a koronavírus egy olyan mutációt, amely emberre is veszélyes, emiatt szigorú karantén alá helyeztek hét dán északi közigazgatási egységet is.

Mette Frederiksen, Dánia miniszterelnöke jelentett be, hogy az érintett területeken bezárják a vendéglátó-ipari létesítményeket és iskolákat, továbbá a tömegközlekedést is leállítják. A lakókat pedig felszólították, hogy ne hagyják el az érintett térségeket, illetve ne utazzanak oda. Az intézkedés egyelőre december 3-ig lesz érvényben.

Az új vírustörzs kialakulásának és esetleges terjedésének megakadályozása miatt a dán kormány úgy döntött, hogy a szőrméjük miatt tenyésztett nyércállományt haladéktalanul le kell ölni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a nyércek ideális táptalajt nyújthatnak a koronavírusnak, amelynek mutálódott törzse eddig egy tucat embert fertőzött meg Dániában. A vírus mutáció komoly járványügyi problémával fenyeget, ugyanis ha mutáció olyan fehérjét érint, amelyet jelenleg a koronavírus elleni vakcinát fejlesztő cégek azért céloztak meg, hogy immunválaszt keltsen az emberi szervezetben, az azt eredményezi, hogy a kifejlesztett vakcina azon vírustörzs ellen nem tud hatásosan fellépni, amely a nyércekről az emberre terjed.

Fotó: Getty Images

A 17 milliós egyedszámú nyércállomány likvidálásának jelentős gazdasági kihatásai lesznek a későbbiekben.

A dán nyérctenyésztők ipari egyesületének adatai alapján az intézkedés több mint 800 millió dollárba (244 milliárd forint) kerülhet az államnak, és nem utolsósorban valószínűleg végső kegyelemdöfést jelenthet a szőrmeiparnak. Az adatok fényében Dániának a szőrmeipar 800 millió dollár értékben exportált 24,5 millió szőrmét jelentett tavaly, és mintegy 4000 ember foglalkoztattak az iparágban.

Szakértők véleménye szerint más fajokat is szemmel kell tartani, mint a nyérc közeli rokonságában álló vadászgörényt, ami szintén fogékony a vírusra, és mint az embernél, a görények esetében is széles spektrumban változnak a tünetek.

Szakértők azt gyanítják, hogy a vírus a nyércfarmokon fertőzött cseppekkel szennyezett állateledellel, alommal vagy koronavírust szállító cseppecskéket tartalmazó porral terjed.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hatalmas lehetőség előtt állunk

Közel egy év múlva hazánk ad otthont az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak. A szervezés és a munkálatok nagy erőkkel zajlanak szerte az országban, hiszen a kiállítás budapesti központja mellett több kiemelt vidéki helyszínen is számos program várja az érdeklődőket.

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

Futrinka Fánival Rákóczi erdejében

A Dabas közeli Mántelki erdőtömbben húzódik a Rákóczi erdeje tanösvény. A piros körrel jelölt útvonal autóval először közúton, majd földúton közelíthető meg; a Mántelki erdészház és pihenőnél kezdődik és 7 kilométeren keresztül bemutatja az erdő élővilágát, az erdészek munkáját.

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

Egyszerre vadászetikai és vadgazdálkodási kérdés az éjjellátók használata

Mint előző cikkünkben részleteztük, az optikai eszközök napjainkra elengedhetetlen feltételei lettek a vadászatnak. Az évtizedek során folyamatosan begyűrűző technikai eszközök, és azok rohamos fejlődése megkönnyítették és eredményesebbé tették a vadászatot. Ugyanakkor számos etikai kérdést is felvetnek, kettéosztják a vadásztársadalmat, különösen az éjjellátó eszközök kapcsán.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

A "bio" nem úri huncutság

A Balaton-felvidék egyik meseszép kilátással bíró domboldalán Sátormapusztán található portán és környezetében csaknem 30 éve biogazdálkodik egy család. Vallják, jó ez a jószágoknak, a termőföldnek, és a bioélelmiszert fogyasztóknak egyaránt.

Egy galamb átrepült Oregonból Ausztráliába, meg akarják ölni

Egy galamb tizenháromezer kilométert tett meg az Egyesült Államoktól Ausztráliáig. A hatályos ausztrál előírások szerint a Csendes-óceánt átszelő madarat meg kellene ölni.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.