Back to top

Csak a jövő hét elején változik az idő

A múlt hét végi naposabb, szárazabb időjárás, amely kedvező lett volna a késésben lévő mezőgazdasági munkák felzárkóztatásához, nem sokáig tartott. A keddtől országszerte beállt ködös, párás, szitálásos idő miatt újra nedvesebb a még kint lévő kukorica.

Jövő hétfőig ebben az időben nem is nagyon lesz változás, akkor érkezik egy frontrendszer, mely csapadékot és szelet is hoz, de komolyabb lehűlés nincs láthatáron. Számottevő napsütés majd csak keddtől-szerdától várható - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésében.

Az előző egy hét során egy csapadékhullám érintette az ország egyes részeit, még múlt csütörtökön. A csapadék mennyisége akkor jellemzően 5 mm alatt alakult, csak a Duna-Tisza közének déli részén hullott 5-10 mm, míg az északnyugati országrész kimaradt ebből a hullámból. Azóta számottevő mennyiség nem fordult elő, csak ködszitálás fordult elő. Az elmúlt tíz nap során délnyugaton alig esett, arrafelé a legszikkadtabb a talaj fölső rétege, másfelé nagy területen még mindig sáros a felszín, ahogy az ábra is mutatja.

Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában a talaj felső 20 centiméteres rétegében 2020. november 11-én (%)

A felső fél méteres talajréteg országszerte nedves, sokfelé telített, a mélyebb rétegekben főleg az Alföldön van még hiány.

A csütörtöki csapadék elvonulása után száraz, napos, és napközben enyhe idő következett. A minimum hőmérséklet nulla fok körül alakult, többfelé gyenge fagyok is előfordultak, miközben napközben 10-15 fokig melegedett a levegő. Vasárnaptól éjjelente egyre nagyobb területen alakultak ki tartós, napközben is megmarad ködfoltok, majd keddtől az egész országot betakarta a köd és az alacsony rétegfelhőzet. A borult időben lecsökkent a napi hőingás, megszűntek az éjszakai fagyok, de napközben is csak 5-7 fok körül maradt a hőmérséklet.

Az őszi mezőgazdasági munkákra kedvezőbb, napos, száraz idő a múlt hét végén nem sokáig tartott, a ködös, újra nyirkos, szitálásos idő újra nem ideális.

A kukorica nagyobb része már a magtárakban, de bőven van még kint a határban is. Az utóbbi hetek csapadékos időjárása és a sáros talaj miatt sokáig nem lehetett a munkagépekkel a földekre menni és a magas páratartalom miatt a szemnedvesség is magasabb az optimálásnál. Az őszi búza vetését is akadályozta a sok eső, a korán vetett táblák azonban szépen fejlődnek, mint ahogy a gyomok is. A repce megerősödött, országszerte szép állapotban van.

Érdekesség, hogy a múlt hét végéig tartó enyhe időben a kiskertekben helyenként újra érik a szamóca.

Az őszi káposztarepce vetése még augusztus végén volt ideális, mert szeptember első napján még országszerte hullott egy jó kis eső, de aztán szinte az egész hónapra csont szárazra fordult az idő. Főleg a később vetett magok nagyon nehezen, vontatottan, hiányosan keltek, és a kis növények is nehezen fejlődtek. Az eső szeptember legvégén érkezett meg, nem is akármennyi, ugyanis hetekig sok-sok hullámban esett, helyenként több havi átlagnak megfelelő csapadék összegyűlt. A repce ennek nagyon örült, egységesedett, megerősödött a tartósan enyhe időben. A csapadékos idő, a sáros talaj, a foltokban a földeken álló víz viszont az őszi kalászosok vetését jelentősen akadályozta, hátráltatta.

Mind a mai napig nincs elvetve minden táblán az őszi búza. A korábban, a csapadékszünetekben elvetett táblákon a növény szépen fejlődik, mint ahogy az őszi árpa, de sajnos a gyomok is.

Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár az enyhe ősz hatására.

Mi vár ránk?

Az előttünk álló napokban hétfőig nem változik időjárásunk, legfeljebb néhol szakadozhat föl a felhőzet átmenetileg, de marad a borult, párás, helyenként ködös idő, időnként szitálással. A hőmérséklet alig változik, reggel többnyire 2-7, délben 5-9 Celsius fok valószínű. Hétfőn-kedden érkezik majd egy frontrendszer térségünkbe, mely kisöpri a Kárpát-medence alsó légrétegét kitöltő ködös levegőt. A front csapadékot is hoz, előre láthatólag többnyire 5-10 mm-t.

A talaj tehát nem fog szikkadni, és a páratartalom is 90% fölött várható. A front elvonulása után, szerdán és csütörtökön már kisüt a nap, viszont megjelennek újra a gyenge fagyok, míg napközben jellemzően 10 fok körül várható a hőmérséklet.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos információt adhatnak

Forrás: 
met.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drónok a növényvédelemben - miként használhatjuk őket?

Az innováció alapvetően meghatározza a mezőgazdaság jövőjét is. A drónok már jó ideje segítik a monitorozást, információgyűjtést és remélhetően nemsokára lehetőség nyílik arra, hogy permetezhessünk is velük. A drónok használatához kapcsolódó új szabályozást, azaz a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a Parlament decemberben elfogadta.

Átmenetileg tovább hűl az idő

Az enyhe december után január második hetében végre beköszöntött a tél, és a mögöttünk álló héten éjszakánként már mindenütt fagypont alá csökkent a hőmérséklet, és többfelé havazott is. A fagyos időre nagy szüksége van az őszi vetéseknek a téli nyugalmi időszak beállásához, illetve jót tesz a hideg a növényvédelem valamint a rögös szántott talajok felaprózódásának szempontjából is.

Családi gazdálkodás: kedvezőbb adózási rendszer 2.

Jelenleg mintegy 291 ezer személy rendelkezik őstermelői igazolvánnyal, továbbá 23 ezer családi gazdaságot tartanak nyilván, tehát az Országgyűlés által 2020. november 30-án elfogadott és január 1-jén hatályba lépett, a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény a magyar gazdálkodók jelentős hányadát érinti.

Emelkedő tőzsdei árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Az új kockázatkezelési rendszerhez február 1-től lehet csatlakozni

Az Országgyűlés által 2020-ban elfogadott törvényi alapokra építve az időjárási káresemények mellett a gazdasági és piaci jellegű kockázatoknak is kitett mezőgazdasági termelők számára - mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer néven - egy új kockázatkezelési eszközt vezet be a Magyar Államkincstár közreműködésével az Agrárminisztérium.

Új évi növényvédőszer-újdonságok

Az idén három új növényvédő szert vezet be a Syngenta. Az Amistar Prime a kalászosok gombás betegségei, az Orondis Ultra szőlőperonoszpóra ellen hatékony készítmény, a Force Evo pedig talaj­fertőtlenítő és teljes értékű startertrágya kombinációja. Utóbbit elsősorban csemegekukorica és hibrid kukorica, illetve burgonya termesztéséhez ajánlják, hangzott el a cég online bemutatóján.

Kiugró mértékben nőtt tavaly a gazdák jövedelme Magyarországon

Az Eurostat – az EU statisztikai hivatala – előzetes adatai alapján Magyarországon kiugró mértékben, 14,9 százalékkal nőttek a mezőgazdasági jövedelmek 2020-ban. Tavaly az EU átlag 3,5 százalék volt. A jövedelemnél ugyan szerényebb mértékben – 4,1 százalékkal - de nőtt az agrárium kibocsátása is, miközben az uniós tagországok összességében -1,6 százalékos visszaesést könyvelhettek el.

Megkezdték az egyik legnagyobb szójatermesztő régióban az aratást

Brazília nyugati államában, Mato Grosso-ban megkezdődtek a betakarítások, de nem abban az ütemben, ahogy előzőleg remélték, sok területen pedig jelentős késés tapasztalható. A térség fő ismérve, hogy vezető szerepet tölt be a szójatermesztésben. A helyi gazdálkodók szerint a szezon elején kevés eső esett, ez pedig hatással lesz betakarított szója mennyiségére.

Újabb lisztáremelésre kényszerülnek a malmok

Emelniük kell a liszt árát a malmoknak januárban, különben nem biztosítható a működésük - mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az utolsó hó

"Szánkókat hoztak le apák a padlásról, úgy húzták a szánkázás reményében sorakozó csöppségeket. Hógolyócsata vette kezdetét, ahogy árkokból előmászó kamaszok rohamozták meg az út túloldalán húzódó árokparti csapatot." – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.