Back to top

Tovább fertőz a sertéspestis

Október végén Szlovákia újabb régiójára terjedt át az afrikaisertéspestis-járvány, ezúttal az eperjesi járásban fertőz tovább a kór. Tavaly július óta az ország három régiójának nyolc járásában terjedt el a veszélyes megbetegedés.

Az országban ez ideig sertéspestisben 330 elhullott vaddisznót és 28 háztáji sertést tartanak nyilván. Az afrikai sertéspestis már második éve fertőzi a disznókat Szlovákiában, és a betegség felbukkanása óta eltelt 16 hónap folyamán az ország nyolc járásába jutott el. Tőketerebes, Nagymihály, Kassa-vidék, Kassa város, Rozsnyó, Rimaszombat és Varannó járások mellett legutóbb Eperjesben bukkantak a vírust hordozó állatra.

Október utolsó előtti napján a zólyomi nemzeti laboratórium öt elhullott vaddisznó tetemében mutatta ki a sertéspestist, az állatok Gerlatov és Žatkovce kataszterekből származtak.

Szlovákiában engedélyezték a vaddisznók intenzív vadászatát, amire felelősségteljesen reagáltak a vadászok. Az állatok vadászatával párhuzamosan az állat­egészségügyi és vadásztársasági alkalmazottak folyamatosan elemzik a helyzetet a kór terjedésének akadályozása érdekében. A zólyomi laboratóriumban fokozott figyelemmel vizsgálják a leadott mintákat.

A szlovák Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly július 25-én jelentette be, hogy a tőketerebesi járás Örös községében afrikai sertéspestist diagnosztizáltak.

Egy ottani háztájiban mind a négy állatot likvidálták az állategészségügyi felügyelők, bár a fertőzést csak az egyik állatban mutatták ki, azonkívül a kór továbbterjedésének megelőzésére az összes sertést leölték a településen, összesen csaknem 30 állatot.

Ezt követően csaknem 1 évvel később ismét felütötte fejét a kór, ezúttal Ágcsernyőn, a szlovák–ukrán–magyar hármas határ csücskében fekvő, mintegy 400 lakosú kistelepülésen. Az Állami Állat­egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVSP) akkori tájékoztatása szerint két elpusztult sertésben mutatták ki az afrikai sertéspestist. A felügyelet a sajtó képviselőivel közölte, hogy abban a háztájiban két sertést tartottak. A betegség tünete az állatok testhőmérsékletének hirtelen emelkedése volt, felhagytak az evéssel, és nem sokkal később, alig 24 óra elteltével elpusztultak. A felügyelet munkatársai július 7-én vettek mintát az állatokból, ami igazolta a fertőzést.

Egy korábban elfogadott jogszabály értelmében valamennyi sertést regisztrálni kell

Szlovákiában tavaly augusztus 19-én jegyeztek fel legutóbb sertéspestises megbetegedést, azóta csak vaddisznóállományokat sújtott a kór.

Az Európai Bizottság 2019 decemberében megszüntette Szlovákia egészének fertőzött besorolását. A fertőzött területek körül 3 kilométeres sugarú biztonsági övezetet jelöltek ki, ami kiterjedt a tőketerebesi járásbeli Ágcsernyő, Battyán, Bacska, Bély, és Kistárkány, valamint Tiszacsernyő kataszterére. A 10 kilométer sugarú megfigyelési övezetbe tartozott még Nagytárkány, Királyhelmec, Perbenyik, Dobra, Lelesz és Pólyán, továbbá a Nagymihályi járás területén Dobóruszka, Szirénfalva, Nagyszelmenc és Kaposkelecsény.

Az afrikai sertéspestises megbetegedés bejelentését követően az illetékesek azonnal felszólították valamennyi regisztrált gazdát, hogy 24 órán belül vágják le a sertéseiket. Szlovákiában a 2007-ben elfogadott állat­egészségügyi jogszabály értelmében, a regisztrált állatok után kárpótlás jár a gazdáknak. A kártérítés összege a leölt állat súlyától és piaci értékétől függ. Az állategészségügyi felügyelet már több alkalommal is jelezte, hogy számos korábbi felhívás és figyelmeztetés ellenére a gazdák egy része nem teljesíti az országban az állattartással kapcsolatos bejelentési kötelezettséget.

A hatályos előírás értelmében már az a gazdaság vagy háztáji is tenyészetnek számít, ahol akár egyetlen egyedet nevelnek, vagyis Szlovákiában minden sertést kötelező regisztrálni.

Szlovákián kívül még kedvezőtlenebbül alakult a sertéspestis terjedése, folyamatosan jelentenek be újabb megbetegedéseket. A környező országokban csaknem 10 ezer afrikai sertéspestises megbetegedést tartanak nyilván a vaddisznóállományokban.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.

Új kapuk nyíltak a magyar termékek előtt

Noha a koronavírus-járvány okozta helyzet nem feltétlen szolgál a pozitív gondolatok táptalajául, a biztonságos, minőségi alapanyagokból készült magyar élelmiszereknek kétségtelenül kedvező közeget teremtett. Ugyanakkor az már kérdéses, hogy vajon az észérvek vagy inkább az érzelmek vezérlik a fogyasztókat, miközben leemelik a hazai termékeket a polcról.

Kihívásokkal teli, de sikeres évet zárt a szántóföldi növénytermesztés

Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, az 2020-as kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárra a Betakarítási Koordinációs Bizottság 2020. november 27-i ülését követően.

Leállt Bajorország legnagyobb vágóhídja koronavírus-fertőzések miatt

Időről időre bekerülnek a hírekbe a német húsipari vállalkozások azzal, hogy a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt átmenetileg le kell állítaniuk a termelést. Most Bajorország legnagyobb feldolgozójának 300 dolgozójából lett 83-nak pozitív a tesztje.

Szklerotinia: a talajból érkező veszedelem

Egyre gyakrabban szembesülünk azzal, hogy még ideális vetésforgó mellett sincs teljes biztonság a szklerotiniától! A fehérpenész rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) gombája polifág kórokozó, több száz gazdanövénye van. Három nagy szántóföldi kultúránkat - a repcét, a napraforgót és a szóját - is „kedveli”.

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zártan tartását

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos azonnali hatállyal, országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását. A megelőzés érdekében, a zárt tartás mellett, a további járványvédelmi előírások szigorú betartása is kiemelten fontos!

Honnan érkeztek Kínába a koronavírusos hústermékek?

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke biztos abban, hogy az országból exportált húskészítményeiken nem volt jelen koronavírus, közölte azt követően, hogy a kínai kormány bejelentette, hogy fagyasztott marha készítményeken felfedezték a vírus jelenlétét.

Az emberek 8,9%-a éhezik és ez az arány folyamatosan növekszik

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgeti a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoportot (G20), hogy a vírus időszak alatt is juttassanak elegendő élelmiszert a rászorulóknak.

Az agrárium modernizációja növeli a termelés jövedelmezőségét

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára magas szintű Európai Uniós szakpolitikai kerekasztal beszélgetésen mutatta be Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját. Az egyeztetés 21 ország, valamint az EU Bizottság aktív részvételével zajlott. 

A Kárpátok összekötik a térség népeit

A Kárpátok vonulata fizikailag és lelkileg is összeköt bennünket – hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Kárpátok védelméről és fenntartható fejlesztéséről szóló Keretegyezmény 6. konferenciáján.