Back to top

A járványhelyzetben is cél a hazai agrár-szaktanácsadás fejlesztése

A koronavírus-járvány az agrár-szaktanácsadást is kihívások elé állította, azonban ezekre sikerült megfelelő válaszokat találni – hangzott el a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság ülésén. Az eseményen beszámoltak a szaktanácsadás helyzetéről és a fejlesztéseket szolgáló pályázatokról is.

2020. november 10-én tartotta online ülését a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság (NATaB). Az eseményen Jakab István, a NATaB, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatti kihívásokat a szaktanácsadók rugalmasan kezelték, a legtöbb esetben digitális megoldásokat alkalmaztak a tanácsadások során.

Kiemelte, hogy a jövőben is jelentős szerep vár a szaktanácsadókra, mivel a Közös Agrárpolitika horizontális célkitűzése a modernizáció, ami tartalmazza a digitalizációt, az innovációt és a szaktanácsadást.

A modernizáció az Agrártudás és innovációs rendszeren (AKIS) keresztül valósulhat meg.

Az ülésen beszámoltak arról, hogy jelenleg 1079 fő szaktanácsadó és 54 szaktanácsadó szervezet szerepel a Szaktanácsadói Névjegyzékben. Képzésükről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, mint Országos Szaktanácsadási Központ (OSZK) gondoskodik, ami négy pillérből áll, ezek az alapképzés, a kötelező képzés, a támogatott szaktanácsadás végzéséhez szükséges képzés és szakmai rendezvények akkreditációja. Az idei évben a pandémia miatt át kellett alakítani a rendszert, és lehetőség szerint online eszközökkel oldják meg a képzéseket. Az OSZK júniustól akkreditálja az online szakmai rendezvényeket, és a képzési napokat is digitális megoldásokkal váltja ki. A vizsgák a NAK
e-learning rendszerének használatával történnek.

A Vidékfejlesztési Programból támogatott szaktanácsadást illetően elhangzott, hogy jelenleg 17 szaktanácsadó szervezet jogosult ilyen szolgáltatás nyújtására.

Az ülésen napirendre kerültek a szaktanácsadás témájában futó H2020-as pályázatok is. A NAK a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karával együtt képviseli hazánkat az „i2connect” elnevezésű programban, amelyben 18 ország 42 szervezete működik közre.

A pályázat célja a szaktanácsadók felkészítése arra, hogy a gazdálkodókat interaktív innovációs projektekbe vonják be, illetve segítsék azok megvalósítását.

További, a NAK részvételével zajló H2020 projekt még a tanácsadás során alkalmazható digitális eszköztár kialakítását célzó „FAIRShare”, az Európai mezőgazdasági és erdészeti innovációs tudástár kiépítését szolgáló „EURAKNOS”, illetve a legjobb mezőgazdasági gyakorlatok Európai Tudástárát létrehozó „EUREKA”.

Az eseményen bejelentették, hogy idén is meghirdették „Az Év Szaktanácsadója” díjat, amelynek célja azon szaktanácsadó elismerése, aki kiemelkedő módon, a mezőgazdasági termelők érdekeit legjobban szolgálva, nekik friss tudást átadva végzi munkáját.

A felhívás megtalálható a NAK portálján, a jelöléseket 2020. november 15-ig kell megküldeni az az azevszaktanacsadoja@nak.hu e-mail címre.

Forrás: 
NAK

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az e-tejkereskedelem trónjára tör az Arla Európában

Az Arla célja, hogy a tejágazat e-kereskedelmi vezetője legyen Európában. Terveik szerint a következő öt évben megdupláznák eladásaikat az online platformon keresztül, mely 600 millió eurót jelentene. Dániában, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában 9700 tejtermelő közös tulajdonosa az Arla-nak.

Maszkok milliárdjai az óceánokban

Tavaly összesen 52 milliárd polipropilén eldobható maszkot gyártottak a világon. Becslések szerint ebből 1,56 milliárd arcmaszk már az óceánokat szennyezi.

A tejágazat is szenved a járványtól

A szlovák tejtermelők már többször is nehéz helyzetbe kerültek, és ez történt velük a koronavírus-járvány első hulláma alatt is. Egyebek között hiány alakult ki a számukra létfontosságú fertőtlenítőből, amellett a munkaerőhiány is sok fejtörést okozott nekik. A járvány teljesen felforgatta az árutermelést, és a tejtermelőknek minél gyorsabban igazodnia kellett a körülmények változásához.

Plantarium 2021: elképzelhető hogy ismét digitális lesz

A nagyszabású kertészeti kiállítás előkészületei már javában zajlanak. Csak márciusban tudnak végleges döntést hozni arról, hogy milyen formában kerül sor az eseményre.

Zölden, jót, olcsón és sokat termelni? - A digitális Zöld Hét fő kérdése

A koronavírus-járvány miatt idén első ízben került tisztán digitális formában megrendezésre Berlinben az Internationale Grüne Woche (IGW, Nemzetközi Zöld Hét), a világ egyik meghatározó élelmiszeripari és mezőgazdasági szakiállítása és fóruma. A két napos IGW Digital rendezvény január 20-án nyilvános online sajtótájékoztatóval vette kezdetét.

Új gazdálkodási környezet: támogatás, adózás, kockázatkezelés

Több ezer milliárd forintnyi uniós forrás, kedvezőbb adózási feltételek és csökkenő adminisztrációs terhek, valamint új kockázatkezelési rendszer is segíti a mezőgazdaság életét az elkövetkező években.

Az uniós polgárok kedvezőbben ítélik meg a közös agrárpolitikát

Az Európai Bizottság átlagosan kétévente méri fel, hogy az uniós állampolgárok miként ítélik meg az Európai Unió mezőgazdaságát, a vidéki térségek alakulását, valamint a Közös Agrárpolitikát (KAP). A 2020-as felmérés közelmúltban publikált eredményei alapján az európai polgárok és a magyar lakosság is – az elmúlt évekhez képest – összességében kedvezőbben vélekednek a gazdálkodókról és a KAP-ról egyaránt.

Meghosszabbodik a szarvasmarha tej-állatjóléti felhívás kötelezettségvállalási időszaka

A 2020 utáni Közös Agrárpolitikával kapcsolatos jogalkotási eljárás elhúzódása miatt az Agrárminisztérium – az átmeneti időszak áthidalása érdekében – egy évvel meghosszabbította a VP3-14.1.1-16 kódszámú „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszakát.

A jégkorszakot túlélték, de a COVID-járványt nem biztos – a vérük aranyat ér

Az atlanti tőrfarkú rákról van szó, melynek egyedszáma rohamosan csökken, mert különleges és egyedülálló vérük a gyógyszergyártók számára rendkívül hasznos, ezért egy egész iparág épült erre.

Fontos változások a földhasználat szabályozásában

Az utóbbi időszakban jelentősen változott a földforgalmazás szabályozása, ami a földhasználat terén is érdemi változásokat eredményezett. A törvénymódosítások célja az öntözési beruházások elősegítése és a családi gazdálkodás reformjának földügyi támogatása volt, azonkívül kiemelt szerepet játszott a változtatásokban az adminisztráció egyszerűsítése és a földdel való visszaélés megakadályozása.