Back to top

Új Fendt 300 Vario, FendtONE-nal

Az áttekinthető kezelhetőség és a még több funkció iránti igény egyre inkább növekszik a kompakt traktorokkal, így a Fendt 300 Vario szériával szemben is. Ezt az igényt kielégítve, a gyártó, a tavalyi Agritechnica-n történő bemutatást követően, az új FendtONE rendszert a teljes Fendt 300 Vario széria esetében elérhetővé tette. Folytatjuk a Fendt újdonságait bemutató sorozatunkat.

Fendt 300 Vario: művelőkerékkel, mellső háromponttal és TLT-vel
A Fendt 300 Vario szériának négy típusa van, a Fendt 311 Vario, a Fendt 312 Vario, a Fendt 313 Vario és a Fendt 314 Vario. Ezek, az ECE R120 szerint a 113 és 142 LE közötti teljesítménytartományban dolgoznak. A dinamikus többletteljesítményt biztosító DynamicPerformance motorvezérléssel a Fendt 314 Vario 152 LE maximális teljesítményt képes leadni. Az AGCO Power motor dízel-oxidációs katalizátorral (DOC), dízel részecskeszűrővel (DPF) és szelektív katalitikus redukcióval (SCR) felel meg az V. szakasz kibocsátási előírásainak. A motorban karbantartást nem igénylő hidraulikus szelepemelők találhatók.

Ez év februárja óta minden modell Power, Profi és Profi+ felszereltségi szinttel, októbertől pedig a Fendt 300 Vario Profi és Profi+ változatban rendelhető.

A Power változatok legkorábban 2021 januárjától gördülnek le a futószalagról.

Új kezelési koncepció

FendtONE onboard
A Fendt 300 Vario Power kifejlesztését elindító elképzelések az évek során jelentősen átalakultak. Ennek megfelelően, a kényelmes és intuitív kezelés érdekében teljesen átdolgozták a traktort. Az új kartámaszba került a vezérlőpult, ami a vezetőülésen található, továbbá új a multifunkcionális joystick és az elektromos vezérlőszelepek.

Az új kartámasz mellett a FendtONE rendszerben egy 10”-os digitális műszerfal is található a kormánytornyon.

A műszerfalon nyomon követhető a jármű sebessége, a motor fordulatszáma és a folyadékok szintje. A gépkezelő tehát az összes lényeges információt láthatja közúti közlekedéskor. A kartámaszon lévő navigációs joystick segítségével különféle menük választhatók ki, így elvégezhető például a menetkar programozása, a hidraulikus szelepek vagy akár a motor és a sebességváltó funkcióinak beállítása is. A Fendt 300 Vario Power gépek digitális kijelzőterületet kaptak, így több lehetőséget kap a kezelő a gép beállításának testreszabásához.

A gyakorlatból érkező igényre reagálva a rugózott első híd az alapfelszereltség részévé vált. Ugyanígy az alapfelszereltséghez tartozik a Visctronic ventilátor és a légkondicionáló. Az automatikus klíma és a tehermentesítő szabályzással ellátott mellső emelőmű a Power felszereltségi szint esetén egyelőre opcionális.

Ergonomikusabb munkavégzés

A Fendt 300 Vario Profi változatában opcio­nális 12”-os terminál található a kartámaszon a 10”-os digitális műszerfal mellett. A kijelzők működését összehangolták, így a terminál különböző funkciókkal rendelkező „csempéi” egyidejűleg rugalmasan jeleníthetők meg. Ez azt jelenti, hogy egy terminálon egyidejűleg megjeleníthető az ISOBUS-os munkagép maszkja és az automatikus kormányzás képe. A tetőn – opcionálisan – további 12 colos terminál is rendelkezésre áll, például egy kamerakép teljes képernyős megjelenítéséhez.

A Fendt 300 Vario Profi alapfelszereltsége a multifunkciós joystick és a kartámaszon lévő kereszt-kapcsolókar.

Ezek teszik lehetővé a traktor különféle funkcióinak kényelmes és rugalmas működését. A 3L joystick opcionálisan rendelhető a keresztkapcsolókar helyett. Egyebek mellett ezzel működtethető például egy homlokrakodó szilázs lapáttal, integrált funkcióval a haladási irány megváltoztatása érdekében.

Kompakt és sokoldalú

FendtONE offboard
A kompakt univerzális traktoroknál az automatikus nyomvonalvezetés egyre fontosabbá válik. A Fendt 300 Vario Profi+ (korábban ProfiPlus) alapfelszereltsége a Fendt Guide (korábban VarioGuide). Ez a rendszer tartalmazza a terepi adatok kezelésére szolgáló funkciókat is. A terepi adatok otthon kezelhetők, majd feladatként a traktorra küldhetők.

Ez azt jelenti, hogy a traktor a Fendt Guide segítségével végezheti a feladatát, figyelembe véve a terephatárokat és a nyomvonalakat.

Az összes terület ugyanazon adatkészlet alapján dolgozható fel a teljes gépflottára. Opcionálisan elérhető a Fendt TI (Teach In) Auto és a Fendt Guide Contour Assistant is.

A szakaszvezérlés és a Variable Rate Control most egy további lehetőségként érhető el ebben a felszereltségi szintben. A Fendt 300 Vario Profi+ felszereltsége ezért ideális vetéshez, trágyázáshoz és/vagy növényvédelmi munkák elvégzéséhez. A kartámaszon található 12”-os terminál alapfelszereltség, így az opciók sokasága továbbra is áttekinthető marad, különösen akkor, ha komplex munkagép-kapcsolatokkal dolgozik valaki. Opcionálisan a Profi+ változat egy második, tetőben található 12 colos terminállal is rendelhető, így a traktor funkciói három kijelzőfelületre oszthatók el.

A Fendt Task Doc az automatikus dokumentációt könnyíti meg. A feladatközpontú dokumentációs rendszer tervezési és adminisztrációs funkciókból áll. A FendtONE offboard alkalmazással az irodában vagy útközben is elkészíthetők a feladatok, amik néhány kattintással közvetlenül elküldhetők a gépre.

A FendtONE fedélzeti Fendt Task Doc funkciója a feladatok feldolgozását és dokumentálását lehetővé teszi a gépen is, amiket aztán, mintegy jelentésként közvetlenül visszaküldhet az irodába.

Ott megjeleníthetők a részletek, például a megművelt terület vagy a kijuttatott input­anyag mennyisége. A kezelő áttekintést is készíthet a kiválasztott paraméterekről térképnézetben. A Fendt Task Doc tehát értékes időt spórol meg a gazdaság vezetőjének az elvégzett feladatok egyszerű dokumentálásával.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Az első széndioxid semleges tejüzem

A klímaváltozás hatásai miatt számos országban - például Ausztráliában - kiemelt figyelmet fordítanak az agrárszektorban jelentkező káros anyag kibocsátásra, ezért több kezdeményezés indult a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésére.

Hatékonyságának kihasználásához megfelelő szabályozásra van szükség

A napjainkat behálózó innováció az élet minden területére, így az agráriumra is kihat. A precíziós gazdálkodásnak köszönhetően a modernizáció és digitalizáció begyűrűzött a mezőgazdaságba, s mostanra úgy tűnik, a drónoknak is egyre nagyobb jelentősége lesz a gazdaságokban. Alkalmasak monitorozásra, információgyűjtésre, és nemsokára remélhetőleg lehetőség nyílik arra is, hogy permetezzünk vele.

Tizenhárom elektromos autóval gazdagodott a Szent István Egyetem járműparkja

Tisztán elektromos üzemű gépjárműveket és a töltésükre szolgáló töltőállomásokat szerzett be a Szent István Egyetem (SZIE) a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól (KEF), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával, segítve ezzel az intézményi feladatok, ügyintézés ellátását.

Egyszerre vadászetikai és vadgazdálkodási kérdés az éjjellátók használata

Mint előző cikkünkben részleteztük, az optikai eszközök napjainkra elengedhetetlen feltételei lettek a vadászatnak. Az évtizedek során folyamatosan begyűrűző technikai eszközök, és azok rohamos fejlődése megkönnyítették és eredményesebbé tették a vadászatot. Ugyanakkor számos etikai kérdést is felvetnek, kettéosztják a vadásztársadalmat, különösen az éjjellátó eszközök kapcsán.

Súlyos döntést hozott a John Deere

A John Deere bejelentette, hogy biztonsági okokból 2021. október 31-ig semmilyen mezőgazdasági kiállításon nem vesz részt Európában és a volt szovjet tagállamokban.

Vadászat az éj leple alatt - Optikai eszközök, és az éjjellátó kérdésköre

A technológia fejlődése a vadászatban is megmutatkozik, számtalan kelléket és felszerelést dobtak piacra innovatív megoldásokkal, amitől azok praktikusabbak és hatékonyabbak lettek. Vadászruházattól kezdve a puskákon át egészen a lőszerekig, számtalan újításon mentek keresztül ezek az eszközök, és így történt ez az optika területén is: az éjjellátók használata napjainkban számtalan kérdést felvet…

Fendt 1100 Vario MT: a legnagyobb traktor, fokozatmentes hajtóművel

A Fendt 1100 Vario MT szériával a német gyártó a gumihevederes járószerkezetű traktorok 511 LE és 673 LE közötti teljesítménykategóriáját fedi le. Ezzel a Fendt 1167 Vario MT a gumihevederes traktorok piacán a legnagyobb teljesítményű erőgép, amely fokozatmentes hajtóművel kerül a piacra.

Amerikai fertőtlenítőrobotokat próbál ki a holland kereskedelmi lánc

A Covid-19 járvány idején különösen nagy figyelem irányul a fertőtlenítésre, többek közt a kereskedelemben is. A holland Ahold Delhaize ultraibolya sugárzással fertőtlenítő robotokat próbál ki két amerikai kereskedelmi központjában. Az Ava Robotics vállalat gépeit ők használják elsőként a világon a zöldség-gyümölcs kereskedelemben.

Pótkocsik érkeztek az agráriskolákba

2021. január 11-én és 12-én három új pótkocsit kaptak a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum iskolái az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően.