Back to top

Az EU egyik legerősebb mezőgazdasági szereplőjeként kövezzük ki az utat

Az európai mezőgazdaság érték és szükséges annak védelme, mert az élelmiszerbiztonság így garantálható. Az ugyanis nem automatikus, amit természetesnek lehet venni. „Ha nincsenek gazdák, akkor nincs élelem és nincs jövő sem” – erre figyelmeztetett dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Newsweek Country Reportsnak adott interjújában.

A magyar mezőgazdaságról adott áttekintésében Feldman Zsolt kiemelte, hogy a magyar föld kb. 57 százaléka mezőgazdasági művelés alatt áll és azt, hogy kedvező éghajlatnak, a nagyon egészséges és termékeny talajadottságoknak, a GM-mentes termelésnek és a mezőgazdasági hagyományoknak köszönhetően Magyarország kiváló minőségű élelmiszer-termékeket állít elő.

Kiemelte. hogy a magyar mezőgazdasági termelés változatos, nem annyira specializált, mint más európai országoké.

Legfőbb erősségeinkként a gabona- és olajosmag-termelést, a zöldség- és gyümölcstermelést és -feldolgozást, a bort, valamint a baromfitermelést és -feldolgozást hangsúlyozta.

Mesterséges megvilágítású üvegház
Fotó: Csatlós Norbert

„Az elmúlt években Magyarország javított a feldolgozói képességein, ami azt jelenti, hogy - a korábbi évtizedekkel ellentétben - nemcsak az alapanyagokat exportálunk, hanem egyre nagyobb mértékben feldolgozzuk azokat. Egy másik fontos tényező, hogy mezőgazdasági ágazatunk nagyrészt a kis- és középvállalkozásokon alapszik”

– mondta Feldman Zsolt

A KAP-reformmal kapcsolatosan a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár hangsúlyozta:

Európai Tanács
Fotó: multimedia.europarl.europa.eu
„Az Európai Zöld Megállapodás környezetvédelmi követelmények tekintetében nagyon ambíciózus. Fontos tisztázni, hogy ki fizeti ezért a számlát. Ezen a nyáron az Európai Tanács döntött a KAP költségvetéséről, és most az Európai Parlament egyetértését várjuk. A legnagyobb kihívás most azt kitalálni, hogy a rendelkezésre álló pénzeszközökkel hogyan tudunk megfelelni a környezeti követelményeknek, ugyanakkor megtartani a termelési szintet és a gazdák jövedelmét. A KAP-reform eredményeként egy könnyen megvalósítható rendszerről tárgyalunk felesleges pénzügyi kockázatok nélkül. Szorosan együttműködünk más kelet-európai országokkal, akik elkötelezettek ezen elv mellett. A tagállamok egy erős és meglehetősen jelentős tömbje próbálja meg elérni ezeket a célokat. Az elkövetkező hónapok tárgyalásai során kiemelkedő kérdés lesz, hogy jelenleg nincs világos módszertan arra, hogyan kapcsolható ezekhez a zöld megállapodás és annak alstratégiái, a Biodiverzitás stratégia és a Termőföldtől az asztalig stratégia.

Magyarország az egész európai mezőgazdasági ágazattal együtt szilárdan és egyértelműen elkötelezett az éghajlatváltozás és a környezetromlás elleni küzdelem mellett.

E stratégiák mennyiségi céljai azonban irreálisak és szakmailag nincsenek alátámasztva. Ezenkívül releváns hatástanulmányok nélkül tették közzé őket, és jogi bizonytalanságot is jelentenek. Ezért a tárgyalások során ezen stratégiák és a KAP közötti kapcsolatra összpontosítjuk figyelmünket. Összefoglalva tehát a KAP reformja során kialakult magyar álláspont lényege: alacsonyabb adminisztratív teher, kevesebb pénzügyi kockázat és reális célokkal rendelkező támogatási rendszer.”

Magyar baromfihús
Fotó: mmg archív
A mezőgazdasági befektetésekről, és a koronavírus járványnak erre gyakorolt hatásáról nyilatkozva Feldman Zsolt elmondta, hogy a magyar élelmiszergazdaság termelésének mintegy 45 százaléka exportpiacokra megy, főleg az EU-n belüli piacokra. 2010 és 2019 között a mezőgazdasági termelés volumene 31 százalékkal nőtt, ami messze meghaladta a tizenöt „régi” tagállam 6 százalékos növekedését.

A járvány által okozott helyzetben hozott intézkedések közül a következőket emelte ki: a szállítmányozás fenntartása, a vállalatok likviditásának megőrzése hiteltörlesztési moratóriummal, új, államilag finanszírozott hitelprogramokkal, és hagyományos mezőgazdasági támogatási intézkedésekkel.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nemcsak a mezőgazdasági termelést, hanem az élelmiszeripart is támogatja a tárca – a cél új beruházások megvalósítása, a kapacitásnövelés ösztönzése, új technológiák bevezetése, a hatékonyság növelése és a nehézségek átvészelése.

Fotó: pixabay.com
A modern technológiákkal kapcsolatosan Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy

2010 és 2019 között a magyar mezőgazdasági ágazat termelékenysége csaknem kétharmadával nőtt, elérte a 62 százalékot, ez pedig a hatodik legjobb teljesítményt jelentette a 28 tagállam között.

Kiemelte, hogy Magyarország valószínűleg az első olyan ország volt az EU-ban, amely stratégiát készített a mezőgazdaság digitalizálására, amelyben keretében a konkrét projekteket most készítik elő. „Kormányként az a feladatunk, hogy ezeket az új technológiákat mindenki számára elérhetővé tegyük. A fiatalabb generációk jobban ismerik a modern technológiákat, de néhányuknak nincs pénzügyi hátterük a használatukhoz. A jövőben a legfontosabb kérdés az új technológiák elérhetővé tétele a fiatal gazdák számára” – mondta.

Állattenyésztési genetikai laboratórium
Fotó: Csatlós Norbert
Az innovációk területén a vidékfejlesztési programba beépített lehetőségre tért ki, miszerint a mezőgazdasági európai innovációs partnerség révén a különböző érdekelt csoportoknak, különösen a termelőknek és az erdészeknek lehetőségük van együttműködni a mezőgazdasági egyetemekkel és kutatóintézetekkel annak érdekében, hogy innovatívabbak legyenek azáltal, hogy új technológiákat alkalmaznak termelésükben és napi munka során

Az exportunkról szólva Feldman Zsolt kiemelte,

2010 és 2019 között a mezőgazdasági exportunk 60 százalékkal nőtt, elérve a 9,3 milliárd eurót és élelmiszertermékeink körülbelül 85 százaléka az Európai Unió más tagállamaiba kerül.

Az öt legnagyobb exportpartnerünk Németország, Románia, Olaszország, Ausztria és Lengyelország. Célunk pedig, hogy erősítsük a magas hozzáadott értékű termékeink arányát, terjeszkedjünk más piacokon és növeljük az EU-n kívüli más országokba irányuló exportot. A közelségük miatt a balkáni országok ígéretes lehetőséget jelentenek számunkra. Az Oroszországgal szembeni szankciók előtt ez az ország volt az egyik fő partnerünk. Természetesen Ázsiára is összpontosítunk.

Borvidék
Fotó: Csatlós Norbert

Agroturizmus – a területtel kapcsolatban kiemelte a nemzeti parkjaink és védett területeink bevonását a turizmusba. „A jövőben a magyar turizmus egyik fő iránya ezeknek a védett területeknek a fenntartása és a fenntartható lehetőségek bemutatása lesz a turisták számára. Például megpróbáljuk összekapcsolni az idegenforgalmat a szőlőskertekkel és borvidékekkel – hangsúlyozta az államtitkár. Mindezek mellett nagy hangsúlyt fektetünk a legmagasabb minőségű magyar mezőgazdasági termékek népszerűsítésére is.”

Az interjú zárásaként Feldman Zsolt kiemelte, hogy Európában Magyarország az egyik legjobb feltételrendszerrel rendelkező ország a GM-mentes élelmiszerek előállításához, ezért várunk minden befektetőt, vállalatot és vállalkozást, akik segíteni akarnak ezen kivételes helyzet és lehetőség kiaknázásában.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
hungary.country-reports.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kihívásokkal teli, de sikeres évet zárt a szántóföldi növénytermesztés

Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, az 2020-as kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárra a Betakarítási Koordinációs Bizottság 2020. november 27-i ülését követően.

Az EU kereskedelmi stratégiájának növelnie kell az uniós gazdaság versenyképességét

Az Európai Unió kereskedelmi stratégiájának növelnie kell az uniós gazdaság versenyképességét, minőségi munkahelyeket kell teremtenie, meg kell védenie a munkavállalókat, és fenntartható gazdasági növekedést kell generálnia - áll az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén az uniós kereskedelempolitika felülvizsgálatáról elfogadott állásfoglalásban.

„Jobbak lehetünk, mint a versenytárs” - Interjú az EXIM elnök-vezérigazgatójával

Komoly zuhanást élt meg a világkereskedelem az idei évben, de fontos különbség a mostani helyzet és a 2008-as válság között, hogy ma meglehetősen nagy mennyiségű forrás áll rendelkezésre, ráadásul kedvező feltételek mellett – mondta el lapunknak Jákli Gergely. Az EXIM elnök-vezérigazgatója értékelte a tavasszal bejelentett Kárenyhítő csomag eddigi eredményeit.

Az agrárium modernizációja növeli a termelés jövedelmezőségét

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára magas szintű Európai Uniós szakpolitikai kerekasztal beszélgetésen mutatta be Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját. Az egyeztetés 21 ország, valamint az EU Bizottság aktív részvételével zajlott. 

A Kárpátok összekötik a térség népeit

A Kárpátok vonulata fizikailag és lelkileg is összeköt bennünket – hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Kárpátok védelméről és fenntartható fejlesztéséről szóló Keretegyezmény 6. konferenciáján.

Benyújtotta a Kormány az új bortörvényt az Országgyűlésnek

Az Agrárminisztérium a szőlő-bor ágazat átlátható szabályozási rendszerének kialakítása, a fenntartható működésének elősegítése, valamint fejlesztésének megalapozása érdekében kedd este benyújtotta a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatát.

Sorra tisztítják meg a védett területeket az illegális szeméttől

Folyamatosan számolják fel az illegális hulladéklerakókat és szemétkupacokat a nemzeti park igazgatóságok a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. Az első ütemben vállalt védett természeti területek csaknem felén már befejeződtek a munkák. Eddig 75 helyszínről összesen mintegy 3500 köbméter hulladékot szállítottak el.

Újabb fontos lépés az állatok védelméért

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban. Ovádi Péter a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, több megkeresés érkezett hozzá a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel.

Somlói arany a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

Aranyérmet nyert az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC) a Kreinbacher Birtok Brut Classic 2016 Magnum pezsgője, de a somlói borászat két ezüstöt is elhozott. A CSWWC nemcsak a legnagyobb, de a legszigorúbb nemzetközi verseny is, ahol kizárólag pezsgőket értékelnek.

Kereskedelem a brexit után

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Az EU és az Egyesült Királyság azonban átmeneti időszakról állapodott meg, amely december 31-ig tart. Mivel jelenleg egész Európában a koronavírus-járvány második hulláma okozza a legfőbb gondot, a holland kertészeti vállalatok sem elsősorban a brexit miatt aggódnak.