Back to top

Kávé a koronavírus árnyékában

Kávéfarmi munkásoktól a baristákig világszerte 125 millió ember megélhetése függ a kávétól, amelynek hiánya az otthonról dolgozók és gyermekeiket otthonukban tanító szülők életét is igencsak megkeserítette volna.

A tavaszi és most az őszi lezárások során is kávézók tömege húzza le a redőnyt úgy, hogy senki sem tudja, valaha megnyitnak-e még az üzletek - írja az infostart.hu. Kávéból ugyanakkor a világon sehol sem volt hiány, a reggeli feketét még a koronavírus szempontjából legsötétebb időkben is biztosan megihattuk otthonainkban. Az iparág egy része nagyszerű, más része pedig borzalmas évet zár idén. A BBC riportja arról számol be, hogyan éli túl a kávébiznisz a koronavírus-járványt.

Ha Brazíliának, a világ legnagyobb kávéexportőrének számait nézzük, rekordévről beszélhetünk.

A dél-amerikai ország 67,9 millió, egyenként hatvan kilogrammos zsáknyi arabica kávét indított útra a világ legkülönbözőbb tájai felé.

Mind a mennyiség, mind a minőség kiváló, bár azt is észben kell tartani, hogy a kávétermelésben jó és rossz évek váltakoznak. A mostani szezon jó év, de azon belül nagyon is az: a két évvel ezelőttihez képest is 3 millió zsákkal nőtt a kivitel.

João Reis, az egyik nagy kávéexportőr, a Daterra főagronómusa szerint a termesztéssel nincs is semmi gond, a betakarítással viszont lehet. Erre felkészülve a főként az ország más részeiről érkező idénymunkások létszámának felére csökkentésével kellett számolnia annak érdekében, hogy távolságtartással tudják őket elszállásolni a munkák idejére. Kihívás volt fele annyi munkással leszedni a kávébabot még azelőtt, hogy az esős évszak tönkretehetné, de így is 30 ezerrel több zsákot töltöttek meg végül, mint egy évvel ezelőtt.

A Nemzetközi Kávészövetség igazgatója, José Sette szerint a vírus a kávé termesztésére nem nagyon hat ki.

Az országok létfontosságúnak nyilvánították a kávéfarmok működését, odafigyeltek a biztonságra, így még a relatíve kis kávéexporttal rendelkező országok, mint amilyen Etiópia, is sikeresen hozták normájukat.

"A fogyasztásban nagyobb a bizonytalanság. Nem tudjuk, mi lesz a világgazdasággal ezután a sokk után. Ha már nem lesznek kormánytámogatások, tömeges munkanélküliség alakulhat ki" – vélekedik Sette.

Olaszországban, a kávérajongók mekkájában hamar jöttek a tavaszi lezárások. A kávé bolti eladása már a karantén első hetében 23 százalékkal felszökött, de a pörkölők hirtelen kereslet nélkül maradtak, és a viszonteladók is észrevették a változást: az olcsóbb kávét keresték a vásárlók. Leonardo Lelli bolognai kávépörkölő azt mondja, teli raktárral maradtak megrendelés nélkül, végül az egészségügy frontvonalában dolgozóknak kezdtek ajándékba vinni kávéjukból.

Az emberek le tudnak mondani a kávézókról, de a kávéról nem: az online eladások nőttek, inkább otthonaikban főztek le egy jó feketét.

Ebből a kereskedők is levonták a következtetéseket: a kávé e-kereskedelme erőteljesebb lesz, mint eddig volt. A pörkölő Lelli forgalma mostanra nagyjából visszatért a lezárások előttiekhez, Sette szerint a kévézók világa is visszatért a normalitáshoz. Ezzel együtt azonban megérkezett a lezárások második hulláma. Hogy mit hoz ez a kávénak, még rejtély.

Forrás: 
infostart.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A svájci csokoládégyárnak is bevételkiesést okozott a pandémia

A koronavírus-járvány 2020-ban rányomta a bélyegét Lindt & Sprüngli csokoládémanufaktúra eladásaira. A tavalyi év első felében több mint 6%-os csökkenés történt az értékesítésben, melyhez az utazási és egyéb járványügyi korlátozások nagymértékben hozzájárultak.

Egy ágyban az ellenséggel - Miért háziasítottuk a farkast?

Abból a perspektívából nézve, hogy az ember miért éppen olyan állatot háziasított először, ami drága, nehezen hozzáférhető húst eszik, rejtély. A háziasítás megtörténte után, az ember a kutya őseit, vagyis a farkast, mint potenciális vetélytársat, kiirtotta környezetéből. Ezért a farkasoknak a zord, viszontagságos időjárású hegyekbe kellett visszahúzódniuk.

Földimogyoró – hazai nemesítésből

A földimogyoró termesztése új korszakot nyithat a hazai mezőgazdaságban. Homokos területeken már sikerrel vizsgázott a növény, 2 tonnás hektáronkénti terméssel számolnak a zákányszéki gazdák. A Balla Zoltán által nemesített földimogyorók 2021-ben államilag elismert fajtává válhatnak.

Az e-tejkereskedelem trónjára tör az Arla Európában

Az Arla célja, hogy a tejágazat e-kereskedelmi vezetője legyen Európában. Terveik szerint a következő öt évben megdupláznák eladásaikat az online platformon keresztül, mely 600 millió eurót jelentene. Dániában, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában 9700 tejtermelő közös tulajdonosa az Arla-nak.

Urban jungle - Házhoz szállítják a dísznövényeket

Urban jungle, urban gardening, plantlove, plantparents… csupán néhány új kifejezés, amelyek, még ha nem is kerültek át a köznyelvbe, az újdonságokra nyitott fiatalabb nemzedék által előszeretettel alkalmazott címkék lettek a Facebookon és az Instagramon. Az utóbbi években érzékelhetően megnőtt a növények, különösen a szobanövények népszerűsége.

Maszkok milliárdjai az óceánokban

Tavaly összesen 52 milliárd polipropilén eldobható maszkot gyártottak a világon. Becslések szerint ebből 1,56 milliárd arcmaszk már az óceánokat szennyezi.

A tejágazat is szenved a járványtól

A szlovák tejtermelők már többször is nehéz helyzetbe kerültek, és ez történt velük a koronavírus-járvány első hulláma alatt is. Egyebek között hiány alakult ki a számukra létfontosságú fertőtlenítőből, amellett a munkaerőhiány is sok fejtörést okozott nekik. A járvány teljesen felforgatta az árutermelést, és a tejtermelőknek minél gyorsabban igazodnia kellett a körülmények változásához.

Gigantikus naperőmű épül Spanyolországban

A legnagyobb spanyol áramszolgáltató vállalat, az Iberdrola és a francia élelmiszeripari óriás, a Danone együttműködésének nyomán épülhet meg Európa legnagyobb naperőműve.

Plantarium 2021: elképzelhető hogy ismét digitális lesz

A nagyszabású kertészeti kiállítás előkészületei már javában zajlanak. Csak márciusban tudnak végleges döntést hozni arról, hogy milyen formában kerül sor az eseményre.

Alkoholok - A fogyasztók másképp gondolják

Minél jobban beleássa magát valaki az alkoholfogyasztással kapcsolatos statisztikai adatokba, annál jobban elbizonytalanodik. Abban viszonylag nagy az egyetértés, hogy az utóbbi évtizedekben enyhén csökken a hazai alkoholfogyasztás, és ez az irányzat nagyjából az egész kontinenst jellemzi. Érdekes kérdés, hogy az összes alkoholos italból milyen részarányt képviselnek az egyes italféleségek.