Back to top

Létezik a legendák aranyszőrű lova

Azt ugyan nem lehet állítani, hogy honfoglalók pont ezzel a lófajtával érkeztek a Kárpát-medencébe, de hátasaik erősen hasonlíthattak az akhal tekére. Ezt bizonyítják a honfoglalás-kori sírokban talált lovak genetikai anyagai is.

Fotó: BNE
Cseppentő Attila az 1990-es évektől gazdálkodik Ópusztaszeren. Induláskor egy ősi lófajta, az akhal teke tenyésztését tűzte ki célul. Elsősorban azért, mert e fajtának köze van a magyar őstörténethez.

Az akhal teke Közép-Ázsia, pontosabban Türkmenisztán területéről származik, és több mint kétezer éves múlttal bír. Nagy hatással volt az európai lótenyésztésre. Génjei jelen vannak az angol telivérben, de a belső-ázsiai vadlóban, a takiban is.

MMG - Aranyfakó lovak - az akhal teke

 

Cseppentő Attila 25 éve tenyészti az akhal teke fajtát.

Egyrészt a lovak és a lovaglás mellett érdekelte az őseink világa és a sztyeppei élet. Mint mesélte az 1990-es években a Moszkvai Cirkusz egyik műsorszámában tűntek fel az akhal tekék, ezek a kisebb termetű, aranyfakó színű lovak. Rögtön lenyűgözte a látványuk!

Tisztában volt azzal, hogy 

korábban hazánkban megkísérlték visszatenyészteni az ősi magyar lovat, amihez külföldről három akhal tekét hozattak be. Mindez az 1970-es években történt és nem koronázta siker e munkát.

"Engem viszont foglalkoztatott ez az Ázsiából származó ősi fajta. Ekkoriban bukkantam rá Musztafára, egy óarany színű, idős akhal teke apaállatra. Úgy csillogott a szőre a napsütésben, mintha aranyporral lett volna behintve. Őt látva nem volt nehéz eldönteni, hogy ez az a fajta, amivel foglalkozni akarok."

1994-ben vásárolták meg az akkor 23 éves, idős mén, amelytől ezt követően még három évig kaptak csikókat. Utána következett a Karador nevű mén, amely Türkmenisztánból származott. Az is kalandos úton jutott el hozzájuk meséli a tenyésztő.

Fotó: BNE
"Fiatalon egy orvoshoz került a Kaukázusba, aki Magyarországra hozatta tíz másik lóval együtt, hogy eladják őket Nyugat-Európába. Néhányat értékesítettek, de az ügylet nagyon elhúzódott, a lovak pedig nem jó tűrik a bezártságot. Emiatt Karador is nagyon lesoványodott. Amikor megérkezett a vevő érte Svájcból, és meglátta, elállt az üzlettől. Így a ló ára is jelentősen lecsökkent, aminek köszönhetően meg tudtuk vásárolni. Ezt követően a Musztafától származó kancákat fedeztettük vele. Hamarosan lett egy zömében magas félvér állományunk és kisebb egyedszámban tisztavérű is."

Az ópusztaszeri gazdálkodó napjainkban a lótenyésztés mellett marhákat tart és a marhatereléstől a jurtatáborig, a rockfesztiváltól a saját fejlesztésű, készítésű nyergekig sokféle programot és terméket kínál. 

A teljes cikk a Kistermelők Lapja novemberi számában olvasható! 

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egyes szintek bírálata a díjlovaglásban

A díjlovaglóprogramok a kiképzési skála felépítése nyomán fokozatosan és szintenként egymásra épülve tagolódnak alaposztálytól a nagydíjig. Ezek a szintek a helyes kiképzési elveket követve bizonyos mérföldköveket jelenthetnek a lovas számára, egyfajta kontrollt, amiben a sorrend betartása rendkívül fontos.

Vezúv, a parancsnoki ló nyugdíjba vonult

Idén áprilisban a magyar lovasélet peremén különleges esemény történt: a magyar rendőrség, egyben a Nemzeti Lovas Díszegység parancsnoki lova, Vezúv nyugdíjba vonult. Életútja során számtalan eseményen bizonyította rátermettségét, méltón jelenítve meg a somogysárdi ménesben végzett lótenyésztői munkát.

Nagy mezőnyök, technikás pályák

A szabadtéri díjugratószezon második hétvégéjén a kecskeméti Airvent Lovas Club – Pataki Ménes volt a legnépesebb verseny szervezője; a Bács-Kiskun megyei helyszín közel 600 startot regisztrált a háromnapos országos minősítőversenyen.

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

A mennyasszony segített világra egy borjút a saját esküvőjén

A hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető esküvőn a menyasszony az 1200 dolláros ruhájában sárba bukott, az esküvői fogadáson pedig 100 vendég előtt megszületett egy borjú.

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

Tartalmában és formájában is megújult az Állattenyésztés

A megújult Állattenyésztés ezentúl egy-egy, az állattenyésztők, állattartók számára fontos témát jár körül, igyekezve annak minden aspektusát felderíteni. Takarmányozás, költségek, alternatívák, kutatás, gyakorlat – idei első számunk cikkei a magas takarmányárak témáját járják körül.

Ismét összeült a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Magyarországot öt éven belül Európa élmezőnyébe kívánjuk juttatni az állatvédelem területén, ezt a célt támogatja a Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakulása is – jelentette ki a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a testület ülésén.

Luxus "ebéd" ebeknek - A Hilton szállodalánc különleges fogásokat kínál kutyáknak

A Hilton 32 állatbarát szállodájában május 17-től lesz elérhető a Bone Appétit kutyamenü a vendégek és kedvenceik számára az Egyesült Királyságban és Írországban.