Back to top

Létezik a legendák aranyszőrű lova

Azt ugyan nem lehet állítani, hogy honfoglalók pont ezzel a lófajtával érkeztek a Kárpát-medencébe, de hátasaik erősen hasonlíthattak az akhal tekére. Ezt bizonyítják a honfoglalás-kori sírokban talált lovak genetikai anyagai is.

Fotó: BNE
Cseppentő Attila az 1990-es évektől gazdálkodik Ópusztaszeren. Induláskor egy ősi lófajta, az akhal teke tenyésztését tűzte ki célul. Elsősorban azért, mert e fajtának köze van a magyar őstörténethez.

Az akhal teke Közép-Ázsia, pontosabban Türkmenisztán területéről származik, és több mint kétezer éves múlttal bír. Nagy hatással volt az európai lótenyésztésre. Génjei jelen vannak az angol telivérben, de a belső-ázsiai vadlóban, a takiban is.

MMG - Aranyfakó lovak - az akhal teke

 

Cseppentő Attila 25 éve tenyészti az akhal teke fajtát.

Egyrészt a lovak és a lovaglás mellett érdekelte az őseink világa és a sztyeppei élet. Mint mesélte az 1990-es években a Moszkvai Cirkusz egyik műsorszámában tűntek fel az akhal tekék, ezek a kisebb termetű, aranyfakó színű lovak. Rögtön lenyűgözte a látványuk!

Tisztában volt azzal, hogy 

korábban hazánkban megkísérlték visszatenyészteni az ősi magyar lovat, amihez külföldről három akhal tekét hozattak be. Mindez az 1970-es években történt és nem koronázta siker e munkát.

"Engem viszont foglalkoztatott ez az Ázsiából származó ősi fajta. Ekkoriban bukkantam rá Musztafára, egy óarany színű, idős akhal teke apaállatra. Úgy csillogott a szőre a napsütésben, mintha aranyporral lett volna behintve. Őt látva nem volt nehéz eldönteni, hogy ez az a fajta, amivel foglalkozni akarok."

1994-ben vásárolták meg az akkor 23 éves, idős mén, amelytől ezt követően még három évig kaptak csikókat. Utána következett a Karador nevű mén, amely Türkmenisztánból származott. Az is kalandos úton jutott el hozzájuk meséli a tenyésztő.

Fotó: BNE
"Fiatalon egy orvoshoz került a Kaukázusba, aki Magyarországra hozatta tíz másik lóval együtt, hogy eladják őket Nyugat-Európába. Néhányat értékesítettek, de az ügylet nagyon elhúzódott, a lovak pedig nem jó tűrik a bezártságot. Emiatt Karador is nagyon lesoványodott. Amikor megérkezett a vevő érte Svájcból, és meglátta, elállt az üzlettől. Így a ló ára is jelentősen lecsökkent, aminek köszönhetően meg tudtuk vásárolni. Ezt követően a Musztafától származó kancákat fedeztettük vele. Hamarosan lett egy zömében magas félvér állományunk és kisebb egyedszámban tisztavérű is."

Az ópusztaszeri gazdálkodó napjainkban a lótenyésztés mellett marhákat tart és a marhatereléstől a jurtatáborig, a rockfesztiváltól a saját fejlesztésű, készítésű nyergekig sokféle programot és terméket kínál. 

A teljes cikk a Kistermelők Lapja novemberi számában olvasható! 

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.

Válságos helyzetbe került a magyar pulykaágazat

A pulykaágazat árbevétele az idén 10-15 százalékkal csökken egyebek mellett a termelői árak mérséklődése miatt; az ágazat átlagos éves termelési értéke élőállatból 36-40 milliárd forint, feldolgozott termékekből pedig 70-80 milliárd forint - közölte a Magyar Pulykaszövetség elnöke az MTI-vel.

A legmagyarabb arab lófajta

A shagya-arab őshonos magyar lófajta, amely 2004-től nemzeti kincsünk. A tetszetős küllemű ló, hátaslóként vagy fogatlóként is használható, nagyszerű szabadidő és sportló. Táv- és a vadászlovaglásra, valamint a díjlovaglásra is alkalmas. Könnyed mozgásúak, hamar tanulnak, nyugodt természetűek, kezesek. A hagyományőrző lovasíjászok és a western lovasok előszeretettel választják ezt a fajtát.

A siker küszöbén a muraközi ló

Új fejezetet nyitott a muraközi ló regenerálásában, amikor 2016 októberében V. Németh Zsolt államtitkár bejelentette a muraközi kutatási program indítását.

Újabb fontos lépés az állatok védelméért

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban. Ovádi Péter a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, több megkeresés érkezett hozzá a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel.

Ez a pásztorok kedvenc kutyája

Amíg lesznek pásztorok, megmaradnak a sinkák is – vallják a Hortobágyon arról a több emberöltő óta a juhászok, gulyások által használt és alakított szívós kutyafajtáról, amelynek „pedigréjét” nem papíron, hanem a fejükben őrzik a pusztában élők.

Veszett kutyát találtak Románia magyar határ menti területén

November közepén veszettség vírusát mutatta ki a román állategészségügyi szolgálat egy kutyában a magyar határtól alig több mint 10 kilométerre fekvő, Szatmár megyei Egri (Agris) településen. Idén ez a negyedik diagnosztizált eset keleti szomszédunkban, de most először regisztráltak megbetegedést ennyire közel a magyar határhoz.

Most van az antibiotikum tudatos használatának világhete

Ezen a héten zajlanak a globális antibiotikum tudatosság hetének eseményei, amit néhány évvel ezelőtt azért indított el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), hogy felhívja a figyelmet az antibiotikumok felelősségteljes használatára.

Online apiterápiás konferencia: propolisz a fogászatban, méhtermékek és a koronavírus

A konferencia témái között szerepel a koronavírus méhtermékekkel való megelőzése és az ehhez kapcsolódó apiterápiás kutatás, illetve a propolisz fogászatban való sikeres alkalmazásának bemutatása is.

Izoflavonok a vírusfertőzések ellen

Az Illinoisi egyetemen zajló kutatás szerint a napi rendszerességgel szójával táplált sertések feltehetően jobban védettek a vírusok ellen. A kutatók ezt a hatást a szójában természetes körülmények között megtalálható izoflavonoknak tulajdonítják.