Back to top

Már jövőre felhasználhatóak lesznek az új vidékfejlesztési források

Noha az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak még jóvá kell hagynia, november 9-én Brüsszelben előzetes politikai megállapodás született a vidékfejlesztést érintő Next Generation EU források felhasználásáról. A Takarékbank elemzői üdvözlik, hogy az elkövetkező két éves időszakban legalább 90 milliárd forintnyi új forrás áll rendelkezésre a magyar agrárium számára.

A Bizottság eredeti javaslatával ellentétben – amely a kérdéses forrásokat csak 2022-2024 között tette volna elérhetővé – a most elfogadott megállapodás szerint már az elkövetkező két évben kifizetésre kerülhet az a mintegy 8 milliárd euró összegű EU forrás, amelyet az újonnan bevezetésre kerülő Next Generation alapból vidékfejlesztésre szántak.

A Takarékbank elemzőinek becslése szerint Magyarország esetében ez a következő két évben nagyságrendileg 90 milliárd forint felhasználható támogatási forrást jelent.

A forrás jelentős részben az ágazat versenyképességét és hatékonyságát növelő, illetve az eco-scheme-ek (a zöldítés helyébe lépő új típusú környezet- és klímavédelmi vállalások) teljesítésére való felkészülést elősegítő – például precíziós és/vagy digitális eszközök beszerzését célzó - beruházásokra fordítható.

Fotó: Takarékbank
Mezei Dávid, a Takarékbank agrár- és uniós kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, az összeg mintegy 30 százaléka 2021-ben, míg a fennmaradó 70 százalék pedig 2022-ben lesz lehívható. A megállapodás részeként rögzítésre került, hogy az összeg legalább 37 százalékát klíma- és környezeti célokra – például biogazdálkodás vagy állatjólét – kell felhasználni.

Fontos kitétel, hogy az egyes tagországok nem használhatnak a jelenlegi vidékfejlesztési programjaikban környezeti célokra allokált forrásaránynál kevesebbet, ami azt jelenti, hogy amennyiben a jelenlegi vidékfejlesztési programban jóváhagyott arány magasabb, mint 37 százalék, akkor a tagállam a Next Generation EU forrásból is legalább ugyanolyan arányban köteles a fenti célokra költeni.

A szakember emlékeztetett arra a másik fontos feltételre is, amely szerint az összeg 55 százalékát a fiatal gazdák elindulására, valamint a gazdák- és élelmiszeripari vállalkozások válságállóságának fokozására, a fenntartható gazdálkodást, digitális fejlesztést szolgáló beruházásokra kell fordítani.

A KAP vidékfejlesztési finanszírozási gyakorlatától eltérően ezek a kifizetések 100 százalékban EU forrásból kerülnek kifizetésre, azaz nincs szükség társfinanszírozásra a tagországok részéről. A támogatás intenzitása akár 75 százalékos is lehet (szemben a vidékfejlesztési beruházási támogatásokra jellemző 50 százalékkal), a fiatal gazdáknak az uniós vidékfejlesztési rendeletben rögzített 70.000 eurós támogatási plafonját pedig 100.000 euróra növelik.

Illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert

A Takarékbank szakértői megjegyzik, a jelenlegi magyar vidékfejlesztési programban az induló fiatal gazda támogatás összege 40.000 euró, illetve annak megfelelő forintösszeg, azaz a döntéshozó – feltehetően amiatt, hogy minél több, a generációváltást elősegítő sikeres pályázat legyen támogatható a rendelkezésre álló forráskeretből – most sem használja ki az uniós szabályozás nyújtotta támogatási plafont. Az elemzők szerint elképzelhető, hogy ez a gyakorlat a megemelt támogatási maximum összeg esetén sem változik.

A jogszabály szövege hamarosan beépül a KAP átmeneti rendeletébe, ezt követően megtörténik az Európai Parlament és a Tanács általi végső jóváhagyás, amely menetrend szerint 2021. január 1-vel lép életbe.


 

Forrás: 
Takarékbank sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A svájci csokoládégyárnak is bevételkiesést okozott a pandémia

A koronavírus-járvány 2020-ban rányomta a bélyegét Lindt & Sprüngli csokoládémanufaktúra eladásaira. A tavalyi év első felében több mint 6%-os csökkenés történt az értékesítésben, melyhez az utazási és egyéb járványügyi korlátozások nagymértékben hozzájárultak.

Az e-tejkereskedelem trónjára tör az Arla Európában

Az Arla célja, hogy a tejágazat e-kereskedelmi vezetője legyen Európában. Terveik szerint a következő öt évben megdupláznák eladásaikat az online platformon keresztül, mely 600 millió eurót jelentene. Dániában, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában 9700 tejtermelő közös tulajdonosa az Arla-nak.

Banános dobozokban csempészik a kábítószert Európába - tavaly 48 tonna kokaint foglaltak le

Tavaly összesen 48 tonna kokaint találtak a vámosok a holland kikötőkben és reptereken. Ez a mennyiség az egy évvel korábbi rekordmennyiséget is túlszárnyalta.

Hiába a megállapodás az EU-val, jelentősen drágul Nagy-Britanniában a zöldség

A brexit miatt becslésük szerint 55 millió eurós pluszköltség terheli Nagy-Britannia frissáruforgalmát, áll a Freshfel Europe közleményében. Az Európai Unióval kötött kereskedelmi és együttműködési megállapodás szerint a friss áruk továbbra is vám és kvóták nélkül kelhetnek át a csatornán, ami a uniós termelők helyzetét erősíti, de az adminisztráció és a várható ellenőrzések megdrágítják a szállítást.

A tejágazat is szenved a járványtól

A szlovák tejtermelők már többször is nehéz helyzetbe kerültek, és ez történt velük a koronavírus-járvány első hulláma alatt is. Egyebek között hiány alakult ki a számukra létfontosságú fertőtlenítőből, amellett a munkaerőhiány is sok fejtörést okozott nekik. A járvány teljesen felforgatta az árutermelést, és a tejtermelőknek minél gyorsabban igazodnia kellett a körülmények változásához.

Tarolt az NHP Hajrá 2020-ban

Aktív szerepet vállal a K&H Bank az NHP Hajrá hitelezésben. Áprilisi indulása óta ugyanis a pénzintézet több mint 173 milliárd forint értékben közel 1500 szerződést kötött.

Gigantikus naperőmű épül Spanyolországban

A legnagyobb spanyol áramszolgáltató vállalat, az Iberdrola és a francia élelmiszeripari óriás, a Danone együttműködésének nyomán épülhet meg Európa legnagyobb naperőműve.

Zölden, jót, olcsón és sokat termelni? - A digitális Zöld Hét fő kérdése

A koronavírus-járvány miatt idén első ízben került tisztán digitális formában megrendezésre Berlinben az Internationale Grüne Woche (IGW, Nemzetközi Zöld Hét), a világ egyik meghatározó élelmiszeripari és mezőgazdasági szakiállítása és fóruma. A két napos IGW Digital rendezvény január 20-án nyilvános online sajtótájékoztatóval vette kezdetét.

Az étkezési búza ármetamorfózisa

Tavaly óta rebesgették, januárban megtörtént. Az étkezési búzából készülő liszt árának az emeléséről van szó, amit az alapanyag drágulásával indokolnak. Korábban is megkísérelték már, de a pékek ellenállásán mindig megbukott az akció.

Új gazdálkodási környezet: támogatás, adózás, kockázatkezelés

Több ezer milliárd forintnyi uniós forrás, kedvezőbb adózási feltételek és csökkenő adminisztrációs terhek, valamint új kockázatkezelési rendszer is segíti a mezőgazdaság életét az elkövetkező években.