Back to top

Beltéri komposztálás

A szerves hulladékok komposztálása előnyös és környezetbarát gyakorlat, sőt vannak olyan konyhai maradékok a kávézacctól a grapefruit héjig melyeket közvetlenül is kertünk javára is fordíthatunk. Emellett egyre terjed a konyhai hulladékok beltéri komposztálása.

Komposztálás nélkül is felhasználható konyhai hulladékok

Sok konyhai huuladék alkalmas közvetlenül, vagy komposztálás után növényeink számára
Fotó: wikipedia
Egyes konyhában keletkező hulladékok közvetlenül, komposztálás nélkül is felhasználhatók a szobai és kerti növényeink gondozásakor. Álljon itt néhány példa a sok közül.:

Kifacsart citrusok héja: a félbevágott, felfordított citrusféle kiváló csigariasztó, a frissen ültetett, zsenge növényeket védhetjük meg a rágáskártól.

Tojáshéj: az ásványi anyagokban, kiváltképp kálciumban és magnéziumban gazdag héj tápanyagot biztosít a komposztban lakó giliszták számára, serkenti azok szaporodását. Ezen felül fellazítja, levegőssé teszi a földet, ami különösen paradicsompalánták ültetésénél lehet előnyös.

Kávézacc: szintén a talaj vagy a komposzt gazdagítását szolgálja.

Elsőrangú talajtakaró, gazdag nitrogénben, ami a növények számára elengedhetetlen tápanyag. Paradicsom vagy bors termesztésénél különösen hasznos.

A kávézacc még ezernyi más dologra is felhasználható, a szagtalanítástól a hangyák távoltartásán keresztül a súrolószerig.

Tealevél: hasonlóan a kávéhoz, a tealevelek is rengeteg tápanyagot tartalmaznak. Érdemes a tavaszi vagy kora nyári időszakban keverni a komposzthoz, amikor a talajban lévő mikroorganizmusok a hőmérsékletnek köszönhetően a legaktívabbak. Fontos, hogy a filteres teák zacskója nem minden esetben biológiailag lebomló anyagból készül, ezért azokat ne dobjuk zacskóstul a komposztba.

Olajos magvak héja: mogyoró, pisztácia, napraforgó a legfinomabb csemegék, de a héjuk is jól hasznosítható, fellazítják a talajt. Fontos, hogy az esetlegesen rajtuk található sót mossuk le a talajba/komposztba történő bekeverés előtt.

Papírgurigák: a javarészt újrahasznosított papírból készült kéztörlő, vagy vécépapír gurigák nem tartalmaznak veszélyes anyagot, így nyugodtan használhatóak palánták kiültetés utáni védelmére.

5-10 cm-re a talajba dugva őket, a kezdeti időszakban védik a növényeket a csigák és rovarok támadásától

Erős paprika: az egyik legjobb környezetbarát rovarriasztó-, és irtó. Keverjük össze csapvízzel, töltsük szórófejes flakonba és kész a vegyszerektől mentes oldat.

A lejárt szavatosságú, erős aromájú fűszereket (pl. bors, fahéj) ne dobjuk ki, a vakondok elleni vegyszermentes védekezésben nagy hasznukat vehetjük. Szórjuk a vakondtúrások tetejére, így elvehetjük az állat kedvét attól, hogy feltúrja a kertünket.

Szobai komposztálók

A konyhai hulladékok többsége csak komposztálás után hasznosíthatók növényeink számára
Fotó: wikipedia
Akinek nincs kertje, az is komposztálhat már, hiszen növényi hulladék a lakásban is keletkezik, gondoljunk csak a konyhai hulladékokra, paprika csumákra, uborka héjakra stb.

Vásárolhatunk olyan beltéri komposztálót, mely egyáltalán nem engedi ki a szagokat, és az ott készült komposzttal – amellett, hogy örülünk annak, hogy környezettudatosan használtuk fel a keletkező szerves hulladékokat – cserepes virágainkat vagy balkonnövényeinket is megörvendeztethetjük.

A beltéri komposztálók ára 10-40 ezer forint között változik, igen sokféle kapható már az interneten. Olyan változata is van, amiben giliszták munkálkodnak, de akár a nappaliban is elhelyezhetjük, mert szagtalan, és akár menő dekorelemnek is elmegy egy modern lakásban. Ami lényeges, hogy egyenletesen 20 °C körüli hőmérsékleten legyen a beltéri komposztálónk. Ezek az eszközök a megfelelő páratartalmat és szellőzést is biztosítják, ami ahhoz szükséges, hogy a konyhai hulladékból komposzt váljon.
A földigiliszták feleannyi hulladékot dolgoznak fel egy nap alatt, mint a saját tömegük, ellenben a komposztálásra kitenyésztett speciális gilisztafajták, akár ugyanannyit is képesek feldolgozni, mint saját testtömegük.

Azok a komposztálók, melyekben giliszták élnek aerob típusok, azaz levegő jelenlétében működnek, mert arra a gilisztáknak és a korhadási folyamatokat végző egyéb mikrobáknak is szükségük van.

De vásárolhatunk anaerob típusú beltéri komposztálót, ez levegőtől elzártan működik. Az anaerob komposztálási folyamat elindításához starter segédanyag szükséges. Ez egy olyan természetes anyag, amely probiotikus mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából áll, ennek segítségével fog a konyhai hulladék levegőtlen körülmények között tápanyagokban és jótékony hatású mikroorganizmusokban gazdag komposzt lévé alakulni.

Komposztból tápoldat házilag

Konyhai komposztáló vödör
Fotó: wikipedia
Tápoldatot mi is készíthetünk házilag, legegyszerűbben komposztból, amit komposzt-teának hívnak. Ennek előnye a szilárd komposzttal szemben, hogy beöntözésre is használható, de a levelekre is permetezhetjük, így levéltrágyaként is funkcionálhat – utóbbi esetben nagyobb hígítással.

A komposzt-teával csökkenthetjük a talaj műtrágya terhelését, valamint pénztárcabarát megoldás is egyben.

Az ebben található tápanyagok gyorsítják a növények fejlődését, a terméshozam pedig bőségesebb, sőt egyes esetekben ízletesebb is lesz. A komposzt-teával együtt kijuttatott mikrobák javítják a növény ellenálló képességét, és több levélbetegségre is jó hatással van e készítmény.

Mindenképp érett komposztot használjunk kiindulásként, mert amelyikben a lebomlás még folyamatban van, ott a növényeinkre káros gombák is lehetnek.

Az érett komposztban bár még esetenként felismerhetőek a levelek, de kézzel morzsolva könnyen szétesik, sötét színű, az állaga durva szemcsés, földnedves tapintású, az illata pedig az erdőtalajéra emlékeztet.

Nem csak komposzttelepen készülhet komposzt
Fotó: wikipedia
A tea úgy készül, hogy egy 10 literes vödörbe tegyünk körülbelül 3 liternyi érett komposztot, és öntsük tele lehetőleg esővízzel. Naponta kevergessük, így körülbelül negyedik napra elkészül. Szűrjük le:  a folyadék a kész komposzt-tea, a fennmaradt szilárd részek pedig mehetnek a kertbe, ugyanúgy használhatók, mint a szilárd komposzt. A komposzt-teát fák, cserjék számára így, hígítatlanul is használhatjuk beöntözésre. Lágyszárúak esetén ezt hígítsuk tovább: 1 liter komposzt-teát 5 liter vízzel, és így öntözzük be a töveket. Levéltrágyaként még hígabb változatot alkalmazzunk: 1 rész komposzt-teához 9 rész vizet hozzáadva, és jól elkeverve.

Az így kapott híg oldatot permetezőgéppel, vagy pumpás flakonnal juttassuk ki a levelekre.

A komposzt-teát legjobb frissen, vagy legkésőbb 1-2 napon belül felhasználni. Komposzt-teát árusítanak is termelők, nagyjából 500 Ft/liter áron, ami nem is olyan drága, de még olcsóbb, ha magunk készítjük el...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

Beengedik az idénymunkásokat

A világjárványból eredő súlyos munkaerőhiány miatt Ausztráliában számos gyümölcstermesztő kénytelen volt az ültetvényen hagyni a termést, vagy a betakarítás után megsemmisíteni.

Grow21: Együtt ültethetjük el a fenntartható jövő magjait

A vadonatúj virág- és zöldségkertészeti és tájkertészeti virtuális esemény a Kekkilä-BVB, Európa egyik vezető kertészeti cége támogatásával valósulhat meg. A fesztiválra a rendezők meghívnak mindenkit, hogy megvitassák, hogyan állhat fenntarthatóbb növekedési pályára a zöld ágazat.

Drónok a növényvédelemben - miként használhatjuk őket?

Az innováció alapvetően meghatározza a mezőgazdaság jövőjét is. A drónok már jó ideje segítik a monitorozást, információgyűjtést és remélhetően nemsokára lehetőség nyílik arra, hogy permetezhessünk is velük. A drónok használatához kapcsolódó új szabályozást, azaz a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a Parlament decemberben elfogadta.

Átmenetileg tovább hűl az idő

Az enyhe december után január második hetében végre beköszöntött a tél, és a mögöttünk álló héten éjszakánként már mindenütt fagypont alá csökkent a hőmérséklet, és többfelé havazott is. A fagyos időre nagy szüksége van az őszi vetéseknek a téli nyugalmi időszak beállásához, illetve jót tesz a hideg a növényvédelem valamint a rögös szántott talajok felaprózódásának szempontjából is.

Kell-e öntözni a szőlőt? - A Kertészet és Szőlészetről szubjektíven

Milyen költségeket rejt az élelmiszerek valódi ára? Milyen kreatív megoldásokkal hidalták át a ciklámennemesítők, hogy nem lehet élőben fajtabemutatót tartani? Mi a közös a forró égövi és a hazai szőlőtermesztésben? Mi az egyetlen eset, amikor nem számít borhibának az ecetesedés? A 2021/2. héten is érdekes olvasnivalókkal jelent meg a Kertészet és Szőlészet.

Az EU Zöld Megállapodás lehetséges hatásai a takarmányiparra

Az EU Zöld Megállapodás az unió gazdaságának minden ágazatát érinti, beleértve az állatok takarmányozását is. Hivatalosan „új növekedési stratégiának nevezik, amely az uniót modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakítja át, ahol 2050-ig nincs nettó üvegházhatású gázkibocsátás, a gazdasági növekedés elválik az erőforrás-felhasználástól, és senki és egyetlen régió sem marad le.”

Csak rosszabb ne legyen! - Válságkezelés a Vajdaságban

A csapadék ideális mennyiségének és eloszlásának köszönhetően, tavaly kiváló eredmények születtek a szántóföldi haszonnövény-termesztésben Szerbiában, és az ország egyetlen tartományában, a Vajdaságban. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a járvány miatt megugrottak az állami kiadások, ami a mezőgazdaságnak szánt támogatások kifizetésének elhúzódását és az erre fordított összeg csökkentését vonta maga után. A vajdasági gazdaságfejlesztési program azonban a nehézségek ellenére sikeres.

A nagyszüleink gyümölcsei voltak

Aki emlékszik a nagyszüleink korabeli régi gyümölcsök ízére és gyümölcsfát telepítene, az majdnem biztosan az őshonos fajták mellett teszi le a voksát, mondja Kaj István, aki számos „régi világbeli” alma- és körtefajta oltványát készíti és kínálja. A fiatalember a Zala megyei Pusztaszentlászló polgármestere, az Újhegyi Borbarátok Egyesület elnöke és egyben őstermelő.

Magkezelési eljárások

A tavaszt váró kertészkedők ilyenkor már tervezik a vetéseket, térben és időben egyaránt. A palánták nevelésénél lényeges az időzítés is, például a fagyérzékenyeknek május közepére kell „készen lenniük”. Néhány mag nehezen kel ki, ezeket magkezelési eljárásokkal ösztönözhetjük. A rétegzésnek például már itt az ideje…