Back to top

Ön használna szennyvízből és konyhai hulladékból nyert műtrágyát?

Ezt a kérdést teszi most fel a németországi gazdálkodóknak egy kutatócsoport, ugyanis már régebb óta foglalkoznak a téma megvalósíthatóságán, és most jutottak abba a szakaszba, hogy felmérjék, milyen lenne a termék fogadtatása.

A képzési és kutatási minisztérium által is támogatott, több egyetem és kutatóintézet részvételével elstartolt RUN projekt (Rural Urban Nutrient Partnership) célkitűzése, hogy megtalálja a módját,

Szennyvíztisztító. A kutatók tervei szerint bezárulhatna a tápanyagkörforgás köre a városok és a mezőgazdasági földek között
Fotó: Michal Jarmoluk / Pixabay

miként lehet a konyhai szerves hulladékból, illetve a háztartási szennyvízből biztonságos és hatékony műtrágyát készíteni mezőgazdasági felhasználásra.

Ahogy még tavaly beszámolt róla a Top Agrar online kiadása, Heidelberg városában terveztek egy nagyléptékű kísérletet, azt vizsgálva, hogy városi környezetből hogyan lehet minél rövidebb úton visszajuttatni a tápanyagot a mezőgazdaságba.

Először a tápelem-visszanyerés módszereit tesztelték laborkörülmények között, a projekt későbbi szakaszában pedig azt nézik, miként tudják a növények mindezt hasznosítani.

Ezenkívül fontos feladatnak tartják azt is felmérni, hogy a gazdálkodók miként fogadnák az ilyen termékeket.

Most tartanak ebben a fázisban, az agri-experts.de oldalon tölthetik ki a kérdőívet a gazdálkodók és oszthatják meg a kutatók által „design-műtrágyának” nevezett termékekhez való viszonyulásukat (a kutatók hangsúlyozzák, hogy a háztartási szennyvízből és szelektíven begyűjtött konyhai szerves hulladékból gyártott termékek folyékony és szilárd formában kerülnének forgalomba, és a kijuttatásuk is megoldható lenne a szokásos műtrágyákhoz használt gépekkel).

Az általános oldalról indulva – jó vagy rossz ötletnek tartja-e a dolgot, mennyire tájékozott a válaszadó a tápanyagkörforgás témakörében – olyan kérdésekig jut el a kérdőív, hogy rizikósnak tartaná-e az ilyen termékeket,

szívesen kipróbálná-e, vagy inkább a klasszikusakra esküszik, mennyire fogadnák el a környezetében élők/gazdálkodók, valamint a vevői, ha így döntene,

és hogy mennyire tartja elképzelhetőnek, hogy idővel magától értetődő lesz ez az alternatíva. Arra is rákérdeznek a kutatók, hogy ha kipróbálná, akkor milyen növénykultúrákban, milyen formulációt tartana praktikusnak, és komplex vagy mono műtrágyákat részesítene előnyben.

A legérdekesebb rész pedig az, amelyben hat elméleti szituációt vázolnak fel a kutatók, és be kell jelölni, melyik terméket választanánk az adott információk birtokában. Mind a hat szituációban három műtrágya szerepel, két „design” és egy klasszikus, és mindegyiknek vannak előnyei, illetve hátrányai: amíg az egyik feltételezett termék nehézfémtartalma bőven a határérték alatt van, addig a másiké éppen csak, amíg az egyiknek a tápelem-összetétele fix, addig a másiké választható, amíg az egyik megbízhatóan kapható mindig, addig a másiknál előfordulhatnak ellátási gondok, és persze amíg az egyik drága, addig a másiknak akár 100 euróval is olcsóbb lehet tonnája.

Ezeket az elméletben elképzelt tulajdonságokat mindenféle kombinációkban kiosztották a „design” és a klasszikus termékekre, és el kell dönteni, melyik helyzetben melyiket vásárolnánk.

A kutatók várják a gazdálkodók válaszait; hosszú távú cél, hogy a fejlesztendő termékek segítségével be lehessen zárni a tápanyag-körforgás körét a városi és mezőgazdasági térségek között – írják az agri-experts.de oldalon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.

Új rózsafajták kaptak ADR minősítést

A világ legszigorúbb rózsaminősítő rendszere a német ADR rendszer. A minősítés menetét és értékelési szempontokat több évtizede dolgozták ki, a minősítésre javasolt újdonságokkal évente egyszer lehet nevezni. Ezt követően népes szakemberekből álló bizottság, 3 éven keresztül, évente 6 alkalommal vizsgálja, 11 eltérő adottságú kertben a virágcsodákat.

Fajtára szabott megoldások a csemegekukorica-termesztésben

A járványveszélyre való tekintettel online rendezte meg a Bayer a 2020-as csemegekukorica szezont lezáró kerekasztal-beszélgetését. „Táblára szabott megoldások csemegekukoricában” című kerekasztal-beszélgetésük teljes szakmai tartalmát áthelyezték a digitális térbe.

Leállt Bajorország legnagyobb vágóhídja koronavírus-fertőzések miatt

Időről időre bekerülnek a hírekbe a német húsipari vállalkozások azzal, hogy a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt átmenetileg le kell állítaniuk a termelést. Most Bajorország legnagyobb feldolgozójának 300 dolgozójából lett 83-nak pozitív a tesztje.

Szklerotinia: a talajból érkező veszedelem

Egyre gyakrabban szembesülünk azzal, hogy még ideális vetésforgó mellett sincs teljes biztonság a szklerotiniától! A fehérpenész rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) gombája polifág kórokozó, több száz gazdanövénye van. Három nagy szántóföldi kultúránkat - a repcét, a napraforgót és a szóját - is „kedveli”.

„Jobbak lehetünk, mint a versenytárs” - Interjú az EXIM elnök-vezérigazgatójával

Komoly zuhanást élt meg a világkereskedelem az idei évben, de fontos különbség a mostani helyzet és a 2008-as válság között, hogy ma meglehetősen nagy mennyiségű forrás áll rendelkezésre, ráadásul kedvező feltételek mellett – mondta el lapunknak Jákli Gergely. Az EXIM elnök-vezérigazgatója értékelte a tavasszal bejelentett Kárenyhítő csomag eddigi eredményeit.

Agrometeorológia - Nyugalomba vonuló vegetáció

Az ősz végéhez közeledve a vegetációnak az eddig még aktív része is egyre inkább téli nyugalomba vonul. Az elmúlt napokban kialakult erősebb fagyok, a napközben is nulla Celsius-fok körül alakuló hőmérséklet mind ezt erősíti. A szürke, ködös napok után a folytatásban lehűlés várható, sokfelé erősebb éjszakai fagyokkal, és szombattól helyenként már hó is hullhat.

Az emberek 8,9%-a éhezik és ez az arány folyamatosan növekszik

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgeti a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoportot (G20), hogy a vírus időszak alatt is juttassanak elegendő élelmiszert a rászorulóknak.

A Kárpátok összekötik a térség népeit

A Kárpátok vonulata fizikailag és lelkileg is összeköt bennünket – hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Kárpátok védelméről és fenntartható fejlesztéséről szóló Keretegyezmény 6. konferenciáján.