Back to top

Fendt 700 Vario: a sokoldalú széria

A Fendt újdonságait bemutató sorozatunkban ezúttal a 700 Vario szériával foglalkozunk. Mostantól, a korábban megismert FendtONE kezelési rendszer az Agritechnicán bemutatott Profi+ mellett a Power, a Power+ és a Profi változatban is elérhető.

Az új FendtONE rendszer ötvözi a traktorok megszokott működését a klasszikus, irodában végzett munkával. Az Agritechnicán bemutatott Profi+ verzió mellett a FendtONE mostantól a Power, a Power+ és a Profi változatban is elérhető. Ez magába foglalja az Agritechnicán bemutatott kartámaszt is, beleértve az új multifunkcionális joystickot és a szabadon programozható nyomógombokat.

A Fendt 700 Vario megfelel az európai Stage V károsanyag-kibocsátási szabványnak.

A Fendt 700 Vario Profi+ számos olyan digitális megoldást kínál, amik megkönnyítik a gazdák munkáját
A Fendt 700 Vario széria tagjai az ECE R120 szerinti 144 és 237 LE közötti teljesítménytartományt fedik le, hat modellel. Ezek a Fendt 714 Vario, a Fendt 716 Vario, a Fendt 718 Vario, a Fendt 720 Vario, a Fendt 722 Vario és a Fendt 724 Vario. Minden modell 2020 februárja óta rendelhető minden felszereltségi változatban.

A Fendt 700 Vario Power felszereltségi változata a 700-as széria „belépési pontja”. Azoknak ajánlható, akiknek vonóerőre van szükségük, viszont kevesebb műszaki felszereltséggel is el tudják végezni a napi feladataikat, például szállítási munkára akarják leginkább használni a traktort.

Közúton haladva a gépkezelő minden lényeges információt lát a kormánytornyon elhelyezett 10”-os digitális műszerfalon.

Szériafelszereltségben a kartámaszban 12”-os terminál egyszerűsíti a traktor-munkagép-kombináció használatát. Ez a felszereltségi szint első alkalommal kínál szabadon programozható nyomógombokat. Ezekkel a vezető egyéni igényeihez igazíthatók a kezelőszervek.

A Fendt 700 Vario széria Power+ (korábban PowerPlus) felszereltségi szintje ideális gyepterületek, legelők művelésére. A Fendt 700 Vario Power+ a Fendt Guide (korábban VarioGuide) előkészítéssel dolgozik. A kartámaszon található 12”-os terminálon a nyomvonalvezetési funkciók és az ISOBUS-funkciók egyidejűleg jeleníthetők meg a szabadon konfigurálható „csempéken”, így kényelmesebb a komplex munkagépek, például az ISOBUS-kompatibilis pillangókasza-kombinációk és a nyomvonalvezetés együttes vezérlése.

A 3L joystickhez traktor- és homlokrakodó funk­ciók rendelhetők hozzá, ami szintén megkönnyíti a működ­tetést.

A homlokrakodóhoz opcionálisan rendelkezésre álló harmadik hidraulikus kör, a hatutas multicsatlakozón keresztül, egyszerre három hidraulikus funkció egyidejű működtetését teszi lehetővé. Ennek például bálák rakodása során van jelentősége. A menetirányváltás funkció szintén a 3L-Joy­stickben található, így irányváltáshoz sem kell fogást váltania a kezelőnek.

A kartámaszba épített 12”-os terminál jelentősen leegyszerűsíti a traktor-munkagép- kombináció használatát

A Fendt 700 Vario Profi felszereltségi szint esetén az ISOBUS-os munkagép-kezelés lehetősége az alapfelszereltség része. A 10”-os digitális műszerfalon és a kartámaszon található 12”-os terminálon kívül a tetőn található egy harmadik – opcionális – 12”-os terminál is.

Valamennyi kijelző egymással összhangban működik: a traktor funkciói egyenként megjeleníthetők bármely kijelzőn.

Az elülső ISOBUS-aljzat opcionálisan elérhető.

A Fendt 700 Vario Profi+ (korábban ProfiPlus) számos olyan digitális megoldást kínál, amelyek megkönnyítik a gazdák munkáját. Ilyen a Fendt szakaszvezérlés és a Fendt Variable Rate Control. Mindkét funkció opcionális a Fendt 700 Vario Profi+ modell esetében. A nagyszámú felszereltségi lehetőségnek megfelelően opcionálisan elérhető egy második, 12 colos tetőterminál is. Ha összetett munkagépekkel dolgozik valaki, például burgonyabetakarítóval, a több terminál lehetővé teszi az automata kormányzási funkciók, az ISOBUS munkagépmaszk és a kameraképek egyidejű megjelenítését.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/47 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

Francia-belga „határvitát” generált a traktorral járó farmer

Egy helyi történelemrajongó az erdőben sétálva vette észre, hogy a két ország közötti határvonalat jelölő kőtömböt 2,29 méterrel elmozdították - adta hírül a BBC News. A belga gazda, akit feltehetőleg zavart a traktor útjában lévő határkő, áthelyezte azt Franciaország területére.

Fiatalok szemléletmódja lehet a vállalatok jövője

Az alma materből kikerülő frissdiplomások agráriumban való elhelyezkedése nem kis kihívás elé állítják a fiatalokat. A cégek többsége elvárja a több éves szakmai tapasztalatot és idegennyelv-ismeretet, ugyanakkor a mai világ megköveteli az ifjúság új szemlélet- és gondolkodásmódját, amit a vállalatok a piaci versenyképességben tudnának kamatoztatni.

Tartós és vonzó megjelenés: Indul a Kubota traktor második generációja

A Kubota márka folyamatosan arra törekszik, hogy a legjobb megoldásokat kínálja a felmerülő igényekre. Ennek szellemében vezeti be a japán gyártó két teljesen új kompakt traktor-szériáját a piacra. Mindkét új gépcsalád az V. fokozatú emissziós szabványnak megfelelő Kubota motorokkal van felszerelve, a karosszéria és a kezelőfedélzet pedig friss, vonzó megjelenést kapott.

Magyarországra került a 300 ezredik SULKY műtrágyaszóró

Az AXIÁL Kft. forgalmazhatta a SULKY 300 ezredik műtrágyaszóróját. Az XT 130 ECONOV-ot Umenhoffer Péter marketingigazgató adta át Bodorics Pálnak, a Répcevölgye 2001 Kft. ügyvezető igazgatójának.

A mezőgazdaság versenyképességét is javíthatja a drónok használatának elterjedése

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alapító tagként részt vesz a Magyarországi Drón Koalícióban, amely május 4-én alakult meg. A drónok használata a mezőgazdaság versenyképességének növekedéséhez is hozzájárulhat, az új technológiák elterjesztését a NAK is segíti tagjai körében.

Értéktőzsde - Kötik a takarmánykukoricát

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában az április 23–29. közötti öt tőzsdenapon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica májusi jegyzése 74 000 forint/tonna (–1000 forint) volt.

Napraforgó tányérdeformációi és torzképződményei

Egyes évjáratokban visszatérő jelenség a napraforgótányér élettani eredetű deformációja, torzulása. A tányérvirágzat kaszat felőli oldalán megjelenő „tumorszerű” pikkelylevél-kinövések, a tányér hasadása, a hasadás közelében gyakran előforduló nyelvesvirág-tömörülés, stb.

Sikeres szakmai konzultáció az agrártámogatások zöld előírásairól

Eredményes volt a harminc mezőgazdasági szakmai szervezet, környezetvédelmi társadalmi szervezet, valamint egyetem és kutatóintézet bevonásával lezajlott, 2023 utáni időszakban működtetni tervezett területalapú agrártámogatási rendszer környezet- és klímavédelmi előírásairól lefolytatott szakmai konzultáció - jelentette be Feldman Zsolt.

Eperszedő robotok Kaliforniában

A magaságyáson termelt érett, piros színű földieper betakarítására használhatók a kaliforniai advanced.farm nevű startup által kifejlesztett és gyártott TX Harvester földieperszedő robotok. Egyszerre két, egyenként négy sor epret magába foglaló ágyás betakarítását képesek elvégezni.