Back to top

Nagyobb gyökér, magasabb növény

A szabadban a gyorsuló klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek, beltéren pedig a fajoknak nem megfelelő körülmények gyakran csökkentik a növények díszítőértékét. A számukra kedvező környezeti tényezőkön túl a növények nagyobb gyökérzete segíti a tápanyagok felvételét, és fokozza a szárazságtűrést.

Kísérletünkben a Mikro-Vital P+ baktériumtrágya perlitre felvitt változatát használtuk
Kísérletünkben a Mikro-Vital P+ baktériumtrágya perlitre felvitt változatát használtuk

A Szent István Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Intézete, valamint az Erdőtelki Arborétum és a Fleischmann Rudolf Kutatóintézet közös kísérletében a baktériumtrágya hatását vizsgáltuk a kisvirágú árvácska vegetatív részeire.

Korábbi kutatási eredmények már igazolták a talajbaktériumok jótékony hatását a talaj fizikai-kémiai tulajdonságaira, a biológiai nitrogénkötésre, a növény tápanyag- (pl. foszfor-, kálium-) felvételére.

A baktériumtrágya-készítmények semlegesíteni tudják a kemikáliák és műtrágyák kedvezőtlen hatásait, növelik a talaj humusztartalmát, valamint a légköri nitrogén megkötésében is fontos szerepük van. Megkönnyítik a tápanyagok felvételét a gyökérzet számára, csökkentik a kórokozó mikrobák hatásait, fokozzák a gyökeresedést, a stressz­tűrést. A talajbaktériumoknak fontos szerepük van az egészséges, egyensúlyi helyzetű talajélet kialakításában, fenntartásában.

Baktériumtrágyával kezelt és kezeletlen kisvirágú árvácska (2020. 04. 13.)
Baktériumtrágyával kezelt és kezeletlen kisvirágú árvácska (2020. 04. 13.)
Magyar termék

Kísérletünkben a kisvirágú árvácska (Viola x cornuta) sárga színváltozatából három ismétlésben 5-5 növényt vontunk be a kontroll és a kezelt csoportba. A növényeket szabadföldön ültettük el, a kísérleti terület főbb talajtulajdonságait a táblázat tartalmazza. Az alkalmazott baktériumkészítményt (Mikro-Vital P+) 1997-ben egy magyar kutatócsoport hozta létre. A kísérletben a perlitre felvitt változatot használtuk, a perlitnek önmagában és hordozóanyagként is számos előnyös tulajdonsága van. A perlitre felvitt készítmény a kedvezőtlen hatásoknak jobban ellenáll, és még előnyösebbek a tulajdonságai. A készítmény kemikáliát és hormont nem tartalmaz, talajjavító hatása által csökkenthető a kijuttatott műtrágya mennyisége, ezáltal hozzájárul a környezetterhelés csökkentéséhez.

Az alkalmazott baktériumtrágya szabadon élő, nitrogénkötő és foszformobilizáló talajlakó baktériumokat (50% Pseudomonas-, 25% Azotobacter- és 25% Azospirillum-törzsek), valamint mikroelemeket tartalmaz.

Kiültetéskor az ültetőgödörbe egy kávéskanálnyi mennyiséget szórtunk közvetlenül a gyökérzet köré. Ezt követően nem végeztünk növényvédelmi kezelést és tápanyag-utánpótlást. A gyökértömeget, a gyökérátmérőt és a gyökérhosszúságot a kísérlet beállításakor (2019. 10. 27.), illetve kiértékelésekor (2020. 04. 23.) mértük meg, a növénytömeget, a növénymagasságot, a levelek és az elágazások számát, a bimbók és kinyílt virágok számát pedig havonta egy alkalommal rögzítettük.

Kontroll és kezelt kisvirágú árvácska gyökérzete (2020. 04. 23.)
Kontroll és kezelt kisvirágú árvácska gyökérzete (2020. 04. 23.)

Kimutatható különbség

A diagramokon mutatjuk be a baktériumtrágya-kezelés hatását a vegetatív paraméterekre. A kezelt növények gyökértömege 21,4%-kal, míg gyökérátmérője 8,2%-kal nagyobb volt a kontrollnövényekhez viszonyítva: a kontrollnövények átlagos gyökérátmérője 7,43, a kezelteké 8,09 centiméter volt, az átlagos gyökértömeg pedig 10,81 gramm volt a kontrollnál, és 13,75 gramm a kezelteknél. Eltérést igazoltunk a növénymagasságban is, azt a baktériumtrágya 16%-kal növelte: a kezelés nélküli növények átlagosan 19,23, a kezeltek pedig 22,87 centiméter magasra nőttek. A két csoport átlagos levélszáma szintén különbözött egymástól: a kezelt növényeknél 13%-kal nagyobb volt a kísérlet utolsó mérésénél a kontrollhoz viszonyítva (23 és 20 levelet számoltunk átlagban). A generatív paramétereknél nem volt kimutatható eltérés.

Más dísznövényeknél is

A kísérletben alkalmazott baktériumtrágya-készítményt korábban más dísznövényfajoknál (Begonia semperflorens, Se­necio cinerea, Ligustrum vulgare, Taxus baccata, Bryophyllum spp.) is vizsgáltuk, és szintén azt láttuk, hogy több vegetatív tulajdonságra (növénymagasság, gyökértömeg, gyökérhossz, növénytömeg) kedvezően hatott. A begóniánál a növénymagasság és a gyökértömeg esetén igazoltunk növelő hatást a kezeléssel. A hamvaskánál (Senecio cine­rea) a kezelés emelte a zárt térben lévő növények növénymagasságát, levélszámát és a gyökérhosszt. Nagyobb eltérés volt a kezelt és kontroll tiszafa (Taxus baccata) növénytömegében, gyökérhosszúságában a kezeltek javára. A fagyalnál (Li­gustrum vulgare) a baktériumtrágyás kezelés kedvező hatása egyértelmű volt a növénymagasságra, a szárelágazásra és a növénytömegre; kismértékű növekedést figyeltünk meg a levélszámban és gyökérátmérőnél. A Bryophyllum spp. kísérleti növényeknél kisebb növekedést mutatott a kezelt növények levélszáma és gyökértömege a kontrollhoz viszonyítva.

Az eddigi eredmények alapján az alkalmazott készítmény ajánlható más dísznövényfajok esetében is, előzetes gazdaságossági kalkuláció mellett.

A kísérletet támogatta az EFOP 3-6-1-16-2016-00001 Kutatási kapacitások és szolgáltatások komplex fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen c. pályázat.

 

Kaprinyák Tünde, Láposi Réka

(SZIE Agrártudományi

és Vidékfejlesztési Intézet, Gyöngyös)

Zöllei Tamás

(SZIE Erdőtelki Arborétum)

Tóth Szilárd Zsolt

(Fleischmann Rudolf Kutatóintézet)

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Télen is legyen látványos a kert

A lombhullató fákról cserjékről már lehullottak a levelek, az örökzöldek, meg mindig ugyanolyan látványukat mutatják – ezért télen a kert kevésbé mutatós. Ám sok növény van, mely ekkor is díszít: színes vesszőivel, egész tavaszig fennmaradó terméseivel.

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Új rózsafajták kaptak ADR minősítést

A világ legszigorúbb rózsaminősítő rendszere a német ADR rendszer. A minősítés menetét és értékelési szempontokat több évtizede dolgozták ki, a minősítésre javasolt újdonságokkal évente egyszer lehet nevezni. Ezt követően népes szakemberekből álló bizottság, 3 éven keresztül, évente 6 alkalommal vizsgálja, 11 eltérő adottságú kertben a virágcsodákat.

Tápanyag és talajfertőtlenítő egyben, ez a Force Evo

Jövőre három új növényvédő szert vezet be a Syngenta: az Amistar Prime a kalászosok gombás betegségei, az Orondis Ultra a szőlőperonoszpóra ellen hatékony készítmény, a Force Evo pedig a talajfertőtlenítő és a teljes értékű startertrágya kombinációja. Az utóbbit elsősorban csemegekukorica és hibridkukorica termesztéséhez ajánlják, hangzott el az online bemutatón.

Fajtára szabott megoldások a csemegekukorica-termesztésben

A járványveszélyre való tekintettel online rendezte meg a Bayer a 2020-as csemegekukorica szezont lezáró kerekasztal-beszélgetését. „Táblára szabott megoldások csemegekukoricában” című kerekasztal-beszélgetésük teljes szakmai tartalmát áthelyezték a digitális térbe.

„Jobbak lehetünk, mint a versenytárs” - Interjú az EXIM elnök-vezérigazgatójával

Komoly zuhanást élt meg a világkereskedelem az idei évben, de fontos különbség a mostani helyzet és a 2008-as válság között, hogy ma meglehetősen nagy mennyiségű forrás áll rendelkezésre, ráadásul kedvező feltételek mellett – mondta el lapunknak Jákli Gergely. Az EXIM elnök-vezérigazgatója értékelte a tavasszal bejelentett Kárenyhítő csomag eddigi eredményeit.

Az emberek 8,9%-a éhezik és ez az arány folyamatosan növekszik

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgeti a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoportot (G20), hogy a vírus időszak alatt is juttassanak elegendő élelmiszert a rászorulóknak.

Vegyes kisgazdaság - A haszon nézőpont kérdése

Pottyondy Ákos és felesége, Patricia 2018-ban alapították meg saját vállalkozásukat Pannonhalmán. A település Tóthegynek nevezett részén, egy régi parasztudvaron hozták létre a több lábon álló családi gazdaságot, az Ürmös Portát. Nem piacra dolgoznak, a saját szükségleteik kielégítésére, vegyszerek felhasználása nélkül termesztenek zöldség- és gyógynövényféléket, gyümölcsöt.