0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Robotokkal űzik ki a medvéket a gazdaságoktól Japánban

Nem csak a Kárpát-medencében, Japánban is komoly problémákat okoznak a medvék a gazdák számára. Takikava kormányzata megelégelve a dolgot, új megoldást keresve, robotokkal lép fel a medvék ellen, melyek állítólag sikeresen elriasztják a szőrös betolakodókat.

A Monster Wolf üzembe állítása előtt több mint 13 000 medve megfigyelést regisztráltak a gazdaságok közelében, ebből pedig tavaly 157 esetben sérüléssel végződtek a találkozások, több esetben halálos kimenetellel. A problémára kormányülést is összehívtak, ahol a napirendi pontként azt tárgyalták, hogy milyen megoldások lehetnek hatásosak a medvék elriasztására.

Így került a képbe az Ohta Seiki robotokat gyártó cég, ami az elmúlt két évben 70 darab Monster Wolf robotot gyártott le.

A felhasználók véleménye szerint a szerkezetek beváltak az egyre bátrabban portyázó medvékkel szemben – alkalmazásuk óta egyetlen medvét sem észleltek Takikavában.

A gépszörnyek meglehetősen bizarr látványt nyújtanak, de medveriasztóknak kiválóak.

youtube://v/cD1LhIjaMqQ

A szerkezet működésének lényege az a mozgásérzékelő, ami azonosítja a közeledő medvéket, és aktiválja a robot különféle funkcióit.

 

Ilyen például a vörösen világító szem, a mozgó-vicsorgó fej, illetve mindaz a 60 féle hang, amik között a farkasüvöltéstől kezdve a kutyaugatáson át a vadászfegyverek és nehézgépek hangjáig sok minden szerepel. A hangok a medvék számára nagyjából egy kilométeres távolságban már jól hallhatók, jelezve, hogy amerre közlekednek, az számukra tiltott terület. A gyártó célja az ember-medve találkozások minimalizálása és konfliktuskerülése.

A 2016-ban megjelenő Monster Wolf eredetileg a szarvasok és a vaddisznók távoltartását szolgálta.

A jelek szerint a gép rendeltetése a medvékre is hatásos; olybá tűnik, a medvék még mindig tartanak a farkasoktól, amelyeket pedig az ember már egy jó évszázada kipusztított a japán szigeteken.

A robotfarkasokból végül nagy üzlet kerekedett Japánban.

A Monster Wolf egyébként 0,8 méter magas és 1,2 méter hosszú, de állványra helyezve tekintélyt parancsoló, ijesztő lénynek bizonyul. A 4 ezer dollár körüli áron megvásárolható gépeket a farmerek bérelni is tudják a szükséges műszaki támogatással együtt, ráadásul energiatakarékos, hiszen az energia-ellátásáról a napelemek gondoskodnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu