Back to top

Robotokkal űzik ki a medvéket a gazdaságoktól Japánban

Nem csak a Kárpát-medencében, Japánban is komoly problémákat okoznak a medvék a gazdák számára. Takikava kormányzata megelégelve a dolgot, új megoldást keresve, robotokkal lép fel a medvék ellen, melyek állítólag sikeresen elriasztják a szőrös betolakodókat.

A Monster Wolf üzembe állítása előtt több mint 13 000 medve megfigyelést regisztráltak a gazdaságok közelében, ebből pedig tavaly 157 esetben sérüléssel végződtek a találkozások, több esetben halálos kimenetellel. A problémára kormányülést is összehívtak, ahol a napirendi pontként azt tárgyalták, hogy milyen megoldások lehetnek hatásosak a medvék elriasztására.

Így került a képbe az Ohta Seiki robotokat gyártó cég, ami az elmúlt két évben 70 darab Monster Wolf robotot gyártott le.

A felhasználók véleménye szerint a szerkezetek beváltak az egyre bátrabban portyázó medvékkel szemben – alkalmazásuk óta egyetlen medvét sem észleltek Takikavában.

A gépszörnyek meglehetősen bizarr látványt nyújtanak, de medveriasztóknak kiválóak.

Japanese town uses "Monster Wolf" robots to deter bears

A szerkezet működésének lényege az a mozgásérzékelő, ami azonosítja a közeledő medvéket, és aktiválja a robot különféle funkcióit.

 

Ilyen például a vörösen világító szem, a mozgó-vicsorgó fej, illetve mindaz a 60 féle hang, amik között a farkasüvöltéstől kezdve a kutyaugatáson át a vadászfegyverek és nehézgépek hangjáig sok minden szerepel. A hangok a medvék számára nagyjából egy kilométeres távolságban már jól hallhatók, jelezve, hogy amerre közlekednek, az számukra tiltott terület. A gyártó célja az ember-medve találkozások minimalizálása és konfliktuskerülése.

A 2016-ban megjelenő Monster Wolf eredetileg a szarvasok és a vaddisznók távoltartását szolgálta.

A jelek szerint a gép rendeltetése a medvékre is hatásos; olybá tűnik, a medvék még mindig tartanak a farkasoktól, amelyeket pedig az ember már egy jó évszázada kipusztított a japán szigeteken.

A robotfarkasokból végül nagy üzlet kerekedett Japánban.

A Monster Wolf egyébként 0,8 méter magas és 1,2 méter hosszú, de állványra helyezve tekintélyt parancsoló, ijesztő lénynek bizonyul. A 4 ezer dollár körüli áron megvásárolható gépeket a farmerek bérelni is tudják a szükséges műszaki támogatással együtt, ráadásul energiatakarékos, hiszen az energia-ellátásáról a napelemek gondoskodnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.

Tápanyag és talajfertőtlenítő egyben, ez a Force Evo

Jövőre három új növényvédő szert vezet be a Syngenta: az Amistar Prime a kalászosok gombás betegségei, az Orondis Ultra a szőlőperonoszpóra ellen hatékony készítmény, a Force Evo pedig a talajfertőtlenítő és a teljes értékű startertrágya kombinációja. Az utóbbit elsősorban csemegekukorica és hibridkukorica termesztéséhez ajánlják, hangzott el az online bemutatón.

Agrometeorológia - Nyugalomba vonuló vegetáció

Az ősz végéhez közeledve a vegetációnak az eddig még aktív része is egyre inkább téli nyugalomba vonul. Az elmúlt napokban kialakult erősebb fagyok, a napközben is nulla Celsius-fok körül alakuló hőmérséklet mind ezt erősíti. A szürke, ködös napok után a folytatásban lehűlés várható, sokfelé erősebb éjszakai fagyokkal, és szombattól helyenként már hó is hullhat.

A Kárpátok összekötik a térség népeit

A Kárpátok vonulata fizikailag és lelkileg is összeköt bennünket – hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Kárpátok védelméről és fenntartható fejlesztéséről szóló Keretegyezmény 6. konferenciáján.

Kínai tulajdonba került a Rabe

A patinás német talajművelőgép-gyártót, a Rabe-t (korábbi nevén Rabewerk) – amely hazánkban is jól ismert minőségi talajművelő gépeiről, és legutóbb a francia Gregoire Besson tulajdonában volt –, az elmúlt év végén felszámolták, és már akkor felmerült annak a lehetősége, hogy egy kínai vevő képes lesz megmenteni.

Szalkai Gábor lett a Bayer Hungária Kft. Public Affairs & Sustainability menedzsere

Szalkai Gábort nevezték ki a Bayer Hungária Kft. újonnan létrehozott Public Affairs & Sustainability menedzser pozíciójába. Közkapcsolati és fenntarthatósági vezetőként legfőbb feladata a cégen belül a környezeti és gazdasági fenntarthatósági programok összehangolása, a környezet-vállalat-gazdaság-partnerek kapcsolat rendszerének fejlesztése.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

Egy évvel meghosszabbodik több vidékfejlesztési pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszaka

A 2020 utáni Közös Agrárpolitikával kapcsolatos jogalkotási eljárás elhúzódása miatt az Agrárminisztérium – a várható átmeneti időszak áthidalása érdekében – egy évvel meghosszabbította három pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszakát.

Kevesebb burgonyára lesz szükség a jövőben?

Korlátozni kell a feldolgozásra szánt burgonya termesztési területét a jövőben, vagy új piacokat kell keresni az EU Copa-Cogeca szervezetének szakértői szerint.

Nyár eleji szintjét sem érte el a GKI konjunktúraindexe

A GKI konjunktúraindexe novemberben nagyot esett, a nyár eleji szintje alá csökkent, ami az üzleti várakozások zuhanásának következménye - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.