Back to top

Robotokkal űzik ki a medvéket a gazdaságoktól Japánban

Nem csak a Kárpát-medencében, Japánban is komoly problémákat okoznak a medvék a gazdák számára. Takikava kormányzata megelégelve a dolgot, új megoldást keresve, robotokkal lép fel a medvék ellen, melyek állítólag sikeresen elriasztják a szőrös betolakodókat.

A Monster Wolf üzembe állítása előtt több mint 13 000 medve megfigyelést regisztráltak a gazdaságok közelében, ebből pedig tavaly 157 esetben sérüléssel végződtek a találkozások, több esetben halálos kimenetellel. A problémára kormányülést is összehívtak, ahol a napirendi pontként azt tárgyalták, hogy milyen megoldások lehetnek hatásosak a medvék elriasztására.

Így került a képbe az Ohta Seiki robotokat gyártó cég, ami az elmúlt két évben 70 darab Monster Wolf robotot gyártott le.

A felhasználók véleménye szerint a szerkezetek beváltak az egyre bátrabban portyázó medvékkel szemben – alkalmazásuk óta egyetlen medvét sem észleltek Takikavában.

A gépszörnyek meglehetősen bizarr látványt nyújtanak, de medveriasztóknak kiválóak.

Japanese town uses "Monster Wolf" robots to deter bears

A szerkezet működésének lényege az a mozgásérzékelő, ami azonosítja a közeledő medvéket, és aktiválja a robot különféle funkcióit.

 

Ilyen például a vörösen világító szem, a mozgó-vicsorgó fej, illetve mindaz a 60 féle hang, amik között a farkasüvöltéstől kezdve a kutyaugatáson át a vadászfegyverek és nehézgépek hangjáig sok minden szerepel. A hangok a medvék számára nagyjából egy kilométeres távolságban már jól hallhatók, jelezve, hogy amerre közlekednek, az számukra tiltott terület. A gyártó célja az ember-medve találkozások minimalizálása és konfliktuskerülése.

A 2016-ban megjelenő Monster Wolf eredetileg a szarvasok és a vaddisznók távoltartását szolgálta.

A jelek szerint a gép rendeltetése a medvékre is hatásos; olybá tűnik, a medvék még mindig tartanak a farkasoktól, amelyeket pedig az ember már egy jó évszázada kipusztított a japán szigeteken.

A robotfarkasokból végül nagy üzlet kerekedett Japánban.

A Monster Wolf egyébként 0,8 méter magas és 1,2 méter hosszú, de állványra helyezve tekintélyt parancsoló, ijesztő lénynek bizonyul. A 4 ezer dollár körüli áron megvásárolható gépeket a farmerek bérelni is tudják a szükséges műszaki támogatással együtt, ráadásul energiatakarékos, hiszen az energia-ellátásáról a napelemek gondoskodnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Francia-belga „határvitát” generált a traktorral járó farmer

Egy helyi történelemrajongó az erdőben sétálva vette észre, hogy a két ország közötti határvonalat jelölő kőtömböt 2,29 méterrel elmozdították - adta hírül a BBC News. A belga gazda, akit feltehetőleg zavart a traktor útjában lévő határkő, áthelyezte azt Franciaország területére.

New York nem kér a robot rendőrkutyákból, de a legelőkön még jó szolgálatot tehetnek

Felháborodást váltott ki, hogy a New York-i rendőrség (NYPD) robotkutyát kezdett használni, ezért a szervezet szerződést bontott a rendőrök által Digidog-nak nevezett robot gyártójával.

Fiatalok szemléletmódja lehet a vállalatok jövője

Az alma materből kikerülő frissdiplomások agráriumban való elhelyezkedése nem kis kihívás elé állítják a fiatalokat. A cégek többsége elvárja a több éves szakmai tapasztalatot és idegennyelv-ismeretet, ugyanakkor a mai világ megköveteli az ifjúság új szemlélet- és gondolkodásmódját, amit a vállalatok a piaci versenyképességben tudnának kamatoztatni.

Tartós és vonzó megjelenés: Indul a Kubota traktor második generációja

A Kubota márka folyamatosan arra törekszik, hogy a legjobb megoldásokat kínálja a felmerülő igényekre. Ennek szellemében vezeti be a japán gyártó két teljesen új kompakt traktor-szériáját a piacra. Mindkét új gépcsalád az V. fokozatú emissziós szabványnak megfelelő Kubota motorokkal van felszerelve, a karosszéria és a kezelőfedélzet pedig friss, vonzó megjelenést kapott.

Irány az agrár! – A felsőoktatás szerepe az innovációban

A felsőoktatás innovációban betöltött szerepéről szervez online beszélgetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, NAK TechLab programja keretében.

Magyar esélyek a növekvő kóser piacon

Magyarország egyik legsikeresebb külgazdasági területe évek óta az élelmiszeripari export, amelynek növelése a magyar kormányzat kiemelt célja. Ennek jegyében szervezett online fórumot a Tel-Avivi Magyar Nagykövetség. Az esemény zárszavát Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mondta.

Magyarországra került a 300 ezredik SULKY műtrágyaszóró

Az AXIÁL Kft. forgalmazhatta a SULKY 300 ezredik műtrágyaszóróját. Az XT 130 ECONOV-ot Umenhoffer Péter marketingigazgató adta át Bodorics Pálnak, a Répcevölgye 2001 Kft. ügyvezető igazgatójának.

A mezőgazdaság versenyképességét is javíthatja a drónok használatának elterjedése

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alapító tagként részt vesz a Magyarországi Drón Koalícióban, amely május 4-én alakult meg. A drónok használata a mezőgazdaság versenyképességének növekedéséhez is hozzájárulhat, az új technológiák elterjesztését a NAK is segíti tagjai körében.

Támadnak a gyümölcsösök kártevői - ideje védekezni ellenük

A mandula, a barack, a cseresznye és a szilva már elvirágzott. Az almafák most bontották ki szirmaikat, ám e pompás látvány se feledtetheti, hogy ez idő tájt kezdődik a poloskaszagú darázs fajok és a gyümölcsmolyok első nemzedékének rajzása. Ideje nyakon csípni őket, mielőtt jelentős károkat okoznak a kiskertekben, és tönkreteszik még azt a gyümölcsöt is, amelyeket megkíméltek a tavaszi fagyok.

Sikeres szakmai konzultáció az agrártámogatások zöld előírásairól

Eredményes volt a harminc mezőgazdasági szakmai szervezet, környezetvédelmi társadalmi szervezet, valamint egyetem és kutatóintézet bevonásával lezajlott, 2023 utáni időszakban működtetni tervezett területalapú agrártámogatási rendszer környezet- és klímavédelmi előírásairól lefolytatott szakmai konzultáció - jelentette be Feldman Zsolt.