Back to top

Vidékfejlesztési jó gyakorlatok, mintaprojektek

A 2020 tavaszán kialakult pandémiás helyzet az egész agrárágazatot és az azt kiszolgáló intézményi hátteret is súlyosan érintette. A koronavírus-járvány szinte minden település önkormányzatának rendkívüli kiadásokat okozott: néhány milliótól akár a több tízmillió forintig költöttek tisztító- és fertőtlenítőszerekre, védőfelszerelések beszerzésére.

A gazdák számára az nehezítette a helyzetet, hogy a járvány előtti időszakban kiépített kereskedelmi csatornák beszűkültek. A háztáji gazdaságok általában sikeresen reagáltak a felmerült problémára közvetlen értékesítéssel és házhozszállítással. A korábban felépített online értékesítésnek és a webáruházaknak előnyei még inkább megmutatkoztak.

A nagyobb árualapot termelő gazdaságok viszont rendkívül súlyos helyzetbe kerültek az évek óta nagytételben vásárló biztos vevők eltűnésével. A felvásárló szállodák, éttermek bezárása, a piacok korlátozott működése, a friss termékek iránti bizalom és a fizetőképes kereslet rohamos csökkenése miatt erőteljesen megcsappant az érintett vállalkozások bevétele. Ezen nehézségek számos más problémát is előrevetítenek. Fennáll az a veszély, hogy a gazdálkodók az új termelési év elindítását képtelenek lesznek finanszírozni.

Láthatjuk, hogy a járvány okozta gazdasági változások megkövetelték a gyors alkalmazkodóképességet, proaktivitást. Alább a „jó gyakorlatok” között is olvashatjuk, hogy egyes cégek talponmaradását a termelés átállása, a munkaerő átszervezése jelentette.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

A következő fajtaváltást valószínűleg a klímaváltozás fogja meghatározni

„A borászattal csak teljes odaadással, szenvedéllyel érdemes foglalkozni. Ha ez szüretkor napi tizennyolc óra munkát jelent, akkor annyit. Augusztustól októberig ki lehet bírni.”

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 19. hét

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Digitalizáció és fenntarthatóság a stabil élelmezési rendszerek alapja

A biztonságos, stabil élelmiszerellátás kiemelt fontosságú, ennek megvalósítása minden ország elsőszámú célja. Az elmúlt időszak eseményei, a koronavírus járvány okozta kihívások, az orosz-ukrán háború következményei még inkább rávilágítottak erre – jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a FAO 33. Európai Regionális Konferenciáján.

Zöld utat kapott az Egyesült Királyság legnagyobb vertikális farmja

Zöld utat kapott az a tervezett vertikális farm, melyet a Suffolk megyei Newmarketben helyeznének üzemben, és évente több, mint 400 tonnányi élelmiszer teremhet meg benne.

Vidékőrzéstől a kultúra ápolásáig

A falvak jövője szempontjából kulcskérdés, hogy közép- és hosszú távon a fiatalok mekkora része tudja ott elképzelni a jövőjét. A települések számára ez kihívás. Részben e kihívásra válaszul szervezi értékfeltáró-közösségfejlesztő programjait a Zala Vidékőrző és Kulturális Egyesület: a helyi értékek és a helyi potenciál preferálását népszerűsítjük, mondta tudósítónknak a szervezet elnöke, Németh Zsuzsanna.

Háztájiból a piacra

A balatonszentgyörgyi piac vásárlói, legyenek akár magyarok, akár külföldiek, egyformán kedvelik a helyi termékeket. A legtöbben azt mondják: a pénzükért friss és egészséges termékeket kapnak, melyek nem csak finomak, hanem az egészségüket is szolgálják.

Több mint ötezer új munkahelyet teremt a kapacitásbővítő támogatás

Csaknem nyolcszáz vidéki kis- és középvállalkozás vehet fel összesen 5600 munkavállalót a KKV kapacitásbővítő támogatásnak köszönhetően - jelentette be közleményében Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette, hogy az eredeti 15 milliárdról mintegy 20 milliárd forintra megemelt forráskeret hozzájárul az álláskeresők számának csökkentéséhez, a gazdaság élénkítéséhez.

A Lavazza kávégyártó leállítja oroszországi tevékenységét

A Lavazza olasz kávégyártó a héten közölte, hogy a nyersanyagárak emelkedése miatt kihívásokkal teli 2022-re számít, pedig a 2021-es évet jelentős nyereségnövekedéssel zárták.

A digitalizáció formálja a jövőt

Magyarország településfejlesztése szempontjából kiemelten fontos a vidék és a fenntartható, jó minőségű vidéki élet megteremtése. A Digitális Jólét Program keretében ennek érdekében indították el 2021-ben a kistelepülések vonzerejét és élhetőségét digitális és „okos” megoldásokkal segítő Digitális Falu Programot.