0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Kiszámíthatatlan telek várhatók a jövőben

A klímaváltozás miatt kialakult sarki légköri folyamatokat újszerű szimulációs módszerekkel vizsgálták magyar kutatók. Az eredmények alapján egyre erőteljesebb és mind délebbre hatoló hidegbetörések, ugyanakkor szokatlanul enyhe és csendes téli időszakok váltakoznak. Ráadásul Európában az eddiginél kiszámíthatatlanabbá válik az időjárás.

A Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Elméleti Fizikai Kutatócsoportjainak és a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársainak közös vizsgálata során két éghajlati modell eredményei alapján elemezték a telek várható jövőbeli változásait.

Az adatok térképre kivetítve azt tették egyértelművé, hogy a jövőben várhatóan mely térségekben lesz nagyobb és hol kisebb az oszcillációhoz kapcsolódó nyomásingadozás amplitúdója, vagyis hol lesz nagyon hideg és kevésbé hideg.

Az eddigi évek időjárásai – az időjárás-előrejelzésektől függetlenül – kifejezetten kiszámíthatatlanok voltak. A mérséklet égövben egyre változékonyabb teleket lehetett, és a továbbiakban is lehet majd tapasztalni.

De gondolhatunk arra is, hogy gyakran extrém hóviharok söpörnek végig az észak-amerikai vagy az eurázsiai kontinensen, máskor pedig egészen enyhe időjárási viszonyokat tapasztalnak távoli északi vidékeken is.

Összességében az Északi-sark körüli térség légnyomásában egyre nagyobb kilengések várhatók, ami az egyre drasztikusabb és délebbre hatoló hidegbetöréseket eredményezi.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu