0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A biológiai sokféleség kulcsa

Az erdő nem egyszerűen fák sokasága, hanem bonyolult ökológiai rendszer, ami nélkül nem létezhetne az emberiség. Szolgáltatásai nemcsak közvetve, hanem közvetlenül is jelen vannak mindennapjainkban, hívja fel a figyelmet az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával "Mi fán terem az erdő?" címmel indított társadalmi célú kampányában.

Az erdők fenntartásáért és gyarapításáért végzett munka célja az erdők szolgáltató képességének megőrzése, hiszen semmi sem ad annyi mindent az embereknek, mint az erdő, globálisan és az egyes emberek szintjén is.

Az erdő megőrzi a biológiai sokféleséget, élteti és gyarapítja kultúránkat, széppé varázsolja a tájat, természeti kincseivel ellátja az embereket, működteti a Föld anyagkörforgási rendszereit, miközben az egyik első számú eszköz a klímaváltozás negatív hatásaival vívott küzdelmünkben.

A Mi fán terem az erdő? elnevezésű kampányban szakemberek magyarázzák el mik és miért fontosak az erdő ökoszisztéma-szolgáltatásai, Rámutatnak, hogy valamennyiünknek óvnunk kell erdeinket, mert az erdő sokkal fontosabb szerepet játszik az életünkben, mint gondolnánk.

A kampány hat témája és a hozzájuk kapcsolódó kisfilmek – amelyeket a fokozatosan töltenek fel a kampány facebook oldalára és a honlapjára – egyebek mellett olyan kérdésekre keresik és adják meg a választ, hogy: Miért az erdő a biodiverzitás kulcsa? Milyen szerepet játszik az erdő a Föld vízháztartásában vagy a levegő körforgásában? Miért nincs alternatívája a klímavédelemben az erdők megóvásának és gyarapításának? Mit tehet az ember, ha tudja azt, hogy erdeink jövője szorosan összekapcsolódik a következő generációk jövőjével?

A Mi fán terem az erdő? című kampány első témája az erdők klímavédelemben betöltött szerepét mutatja be. Ezzel kapcsolatban dr. Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója arra hívja fel a figyelmet:

 az erdőgazdálkodás az egyetlen olyan ágazat a világon, amely szénelnyelő, hiszen az erdő sokkal több szén-dioxidot köt meg, mint ami az erdőgazdálkodás során keletkezik, ezért rendkívül fontos szerepet játszik a klímavédelemben. Az erdő olyan szénraktár, amire az ember pozitív befolyást gyakorolhat azzal, ha új erdőt telepít.

Ehhez kapcsolódó YouTube videó link.

A Mi fán terem az erdő? kampány rávilágít arra, hogy az erdőket közösen, összefogással őrizhetjük meg, gyarapíthatjuk, és már egyetlen facsemete ültetésével is hozzájárulhatunk az élhető jövőhöz, hiszen az erdő puszta létezésével azért küzd, hogy a Föld az otthonunk maradhasson.

A kampány témája szorosan kapcsolódik az Országfásítási Programhoz, amelynek célja a meglévő erdőterület megőrzése és a fával borított területek gyarapítása. Az erdőre ugyanis ma már nemcsak úgy kell gondolnunk, mint az éghajlatváltozás miatt veszélyben lévő értékünkre, hanem sokkal inkább úgy, mint arra a kincsünkre, ami lehetséges megoldást is jelenthet a klímaváltozás kihívásaival szemben.

Forrás: oee