Back to top

Nagyon le fog lassulni a bérek növekedése

A megkérdezett cégek fele jövőre egyáltalán nem tervez béremelést az MGYOSZ tagszervezetei körében a közelmúltban végzett felmérés szerint. Holnap lesz a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának következő tárgyalása.

Újabb fordulón egyeztetnek a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi mértékéről a munkavállalói és a munkáltatói oldal képviselői, ám egyelőre megállapodás aligha várható.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) következő ülésére a szakszervezetek egységes állásponttal érkeznek, a munkaadók azonban a makrogazdasági adatokra várnak – tudta meg a Világgazdaság.

A két évvel ezelőtt megkötött bérmegállapodás 2019-ben és 2020-ban is 8-8 százalékkal emelte a legkisebb munkabéreket, így az idén a minimálbér bruttó 161 ezer forintra, míg a garantált bérminimum 210,6 ezer forintra növekedett. Újra aktuális a jövő évi minimálbér emelése. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Világgazdaságnak leszögezte, hogy mindenképpen reálérték fölötti béremelést szeretnének. Erről további részleteket – tárgyalástechnikai okokból – nem kívánt közölni, de rámutatott, hogy a tárgyalások alakulása az infláció mértékétől is függ.

Fotó: MTI/Vajda János

Azzal érvelt, hogy a gazdasági társaságok számos adókedvezményben és köztehercsökkentésben részesülnek, például az idén is úgy csökkent a szociális hozzájárulási adó 2 százalékponttal, hogy a VKF megállapodása alapján elvárt 6 százalékos reálbéremelés nem valósult meg. Még a kormány azon döntésére várnak, hogy jövőre is el lehet-e tekinteni ettől a feltételtől.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a Világgazdaság kérdésére megerősítette, hogy

a munkaadói oldalnak nincs kialakított álláspontja. Azért az óvatosság, mert a szövetség még számos, 2020-ra és 2021-re vonatkozó makrogazdasági adatot vár. Pontosan szeretnék látni, hogy mi történt az idén, de az már tény, hogy jövőre is nehéz évre számítanak.

Mivel rengeteg cég küzd a túlélésért, nagyon le fog lassulni a bérek növekedése. A tagszervezeteik körében végzett felmérés szerint a cégek fele jövőre egyáltalán nem tervez béremelést. Rolek Ferenc emlékeztetett, hogy az elmúlt két évben úgy nőtt 8-8 százalékkal a minimálbér, hogy annak nem volt meg a fedezete.

A bizonytalan gazdasági környezetben egyéves bérmegállapodás van kilátásban, de Mészáros Melinda hangsúlyozta, hogy szeretnének hosszabb távú célokat kijelölni, amelyekkel csökkenthető a tárgyalások időtartama. Egy olyan mérőszám kidolgozását javasolják, amely figyelembe veszi az adott évi bérkiáramlást, az inflációt és a GDP növekedését is. Felidézte, hogy a 2016-os megállapodás idején azt a célt tűzték ki, hogy a hazai legkisebb munkabér összegét a V4-ekhez viszonyítva felzárkózási pályára állítsák, ezért a jövőben mindenképpen egy hosszabb távú megállapodást szeretnének kötni. A tárgyalások következő fordulója november 24-én lesz. A kormány az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is a szociális partnerek megállapodásában bízik.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beengedik az idénymunkásokat

A világjárványból eredő súlyos munkaerőhiány miatt Ausztráliában számos gyümölcstermesztő kénytelen volt az ültetvényen hagyni a termést, vagy a betakarítás után megsemmisíteni.

Küszöbön a megállapodás a minimálbérről

Közeledtek az álláspontok a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legutóbbi ülésén, bruttó 167-169 ezer forint körül lehet az idei legkisebb munkabér.

Családi gazdálkodás: kedvezőbb adózási rendszer 2.

Jelenleg mintegy 291 ezer személy rendelkezik őstermelői igazolvánnyal, továbbá 23 ezer családi gazdaságot tartanak nyilván, tehát az Országgyűlés által 2020. november 30-án elfogadott és január 1-jén hatályba lépett, a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény a magyar gazdálkodók jelentős hányadát érinti.

540 millió forintos beruházást valósít meg a Heineken a soproni sörgyárban

Versenypiaci pozíciójának erősítése céljából 540 millió forintos beruházást valósít meg a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. a 125 éves soproni sörgyárban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Sopronban.

Tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt 80 millió forintos bírságot rótt ki a Nébih

Jogerősen 80 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a SPAR Magyarország Kft.-vel szemben. A vállalkozás több élelmiszeripari beszállító esetében is tisztességtelen üzleti magatartást tanúsított, amikor mérhető forgalmi cél meghatározása nélkül ún. „fix bónusz” megfizetésére kötelezte őket.

Családi gazdálkodás: kedvezőbb adózási rendszer

Ez év elejétől jelentős változások állnak be a családi gazdálkodás üzemi formái tekintetében. Az Országgyűlés 2020. november 30-án elfogadta a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvényt, amelynek célja, hogy megreformálja az őstermelőkre és családi gazdaságokra vonatkozó szabályokat.

Van olyan munkáltató, amelyik akár 4 százalékos minimálbéremelést is támogatna

Zajlanak a minimálbér idei emeléséről a háttéregyeztetések, vélhetően a pénteki tárgyaláson már lesz előrelépés ez ügyben. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak elmondta, a tárgyalásokban résztvevő hat szervezet között vannak törésvonalak, de törekednek a mielőbbi megegyezésre.

Módosult a jövedéki törvény végrehajtási rendelete

2016. évi LXVIII. törvény 2021. január 1-i formájához kapcsolódóan annak változásait a végrehajtási rendelet is követte az alábbiak szerint.

Megszülettek a 2021-es bérek a SPAR-nál

Megállapodott a 2021-es bérfejlesztésről a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). A megegyezés értelmében továbbra is megmarad a 13. havi juttatás, a SPAR Hűségprogram és a munkavállalók 10%-os vásárlási kedvezménye is, mely mostantól az új munkavállalók esetében munkába állásuk első napjától él.

Előnyére változott az EKÁER-szabályozás: jelentősen csökkentik az érintettek adminisztrációs terheit

2021. január 1-jén hatályba léptek az új EKÁER-szabályok: valószínűleg az Európai Bizottság kritikáit is szem előtt tartva a magyar jogalkotó jelentősen egyszerűsítette az EKÁER-rel kapcsolatos adminisztrációs kötelezettségeket. A Mazars szakértői összegyűjtötték a szabályozás lényegi változásait.