0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

További jó gyakorlatok a VP keretében

A vidékfejlesztést szolgáló „jó gyakorlatok” szerencsére nem a pandémiás időszak kezdetén bontakoztak ki. Rengeteg a turizmust, helyi gazdaságok és az alacsonyabb infrastruktúrával rendelkező területek megsegítését célzó példát láthattunk a korábbi időszakokban.

Legyen itt szó akár egy hagyományőrző rendezvényről és bemutatóközpontról, akár az élelmiszer-ellátást és infrastruktúrát segítő intézkedésről, munkahelyteremtésről, vagy szabadidős tevékenységek támogatásáról.

Sok ilyen jellegű, nem feltétlen a járványhelyzet kihívásait célzó „jó gyakorlat” az elmúlt vészhelyzeti időszakban is meg tudott valósulni.

Nagyvázsony – Múltidéző igáslóközpont

Nagyvázsonyban a Pontes Alapítvány jóvoltából igásló látogatóközpontot hoztak létre, mely egy igazi interaktív tér, ahol különleges és vidám kisfilmeken, felnőtt- és gyermekjátékokon keresztül ismerheti meg a látogató a magyar munkalovak világát.

Az autentikus kiállítás és a fogatos, lovas kocsis élményprogramok remek időtöltést kínálnak céges csapatépítőkre, családi kikapcsolódásra, így erősítve a hagyományok megőrzését és a helyi turizmus fejlődését.

Csongrád-Csanád megye – A hivatal házhoz megy

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal, még 2017-ben elindította a Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat programot, mellyel kisebb települések, sok esetben nehezen mozdítható lakosságának kívánnak segítséget nyújtani a hivatalos ügyek intézésében. A Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat egy bármikor rugalmasan bevethető – a változó igényekhez és körülményekhez gyorsan és hatékonyan alkalmazkodni képes – mozgatható ügyfélszolgálati iroda, ahol az ügyfelek a kormányablakokban elérhető számos ügytípust intézhetnek, továbbá lehetőség van a hatósági eljárások megindítására szolgáló kérelmek benyújtására, illetve tájékoztatást kaphatnak az egyes eljárásokban az ügyintézés menetéről.

Heves megye – A kertészkedés alapjai a legkisebbeknek

Heves megyében 2012 óta működik sikeresen az úgynevezett Ovikert Program, melynek célja, hogy a kertészkedésen keresztül kedveljék meg a gyerekek a zöldséget és gyümölcsöt, valamint az, hogy a természetközeli, egészséges életmód már óvodás korban megalapozott legyen.

A program mögé a Világos Kert Nonprofit Alapítvány közhasznú civil szervezetként áll, melynek alapítója és elnöke Stiller Tamás ötletgazda.

A program létrejötte óta 3 generációval kedveltette meg a kertészkedést és a családok is örömmel ültetnek otthon is, hisz a gyerekek igénylik ezt az értékteremtő tevékenységet.

A program 2017-ben bekerült a Heves Megyei Értéktárba. 2019-ben már 30 óvoda vett részt a programban, de az idei helyzet ellenére is közel 20 óvoda jelezte részvételi szándékát.

Szabadbattyán – Mozgó húsbolt

Szabadbattyánban az 1996-ban alapított a Kalória Kft. tulajdonosának, Berki Jánosnak még 2013-ban támadt egy ötlete, hogy mozgó húsboltot hozzon létre, így könnyítve a feldolgozó üzemük értékesítését. A mozgó üzletekkel a teljes termék palettájukat tudják kistelepülések vásárlói számára eljuttatni, így az aprófalvas vidék lakossága is friss és minőségi hústermékekhez juthat hozzá.

Kezdetben 7 darab kisteherautóval kezdték Fejér megye községeinek látogatását.

Mindig az előre megadott heti beosztásban járták a kistelepüléseket. A mozgóbolt sofőrje és eladója olyan alkalmazott, egyben eladó és hentes, így a termékek értékesítése és a minőség szavatolása biztosított. Jelenleg a vállalkozás 46 főt foglalkoztat, így a jó gyakorlat munkahelyteremtő értékkel is bír.

Kaposvár – 60 éves ABC házhozszállítással

A kaposvári Kovács ABC vezetője, Baracskai Eszter újító ötleteivel remek „jó gyakorlatokat” vezetett be üzletük életében. A Kovács ABC 60 éves múltra tekint vissza. A vállalkozás célja a hagyományos kiskereskedelmi élelmiszerbolt üzemeltetése. Az ABC jellemzően a környék lakóinak kiszolgálást tűzte ki célul, mindezt kutyabarát üzletként megvalósítva.

Ezen felül az ABC előtti területen minden évben új növények ültetésével teszik csinosabbá a városi szürke környezetet, így jó hangulatot teremtve a boltba belépőknek.

Természetesen egy már régóta jó gyakorlatokkal rendelkező vállalkozás esetében a járvány-helyzet is újabb nagyszerű megoldásokat hozott. Egy már rég óta dédelgetett cél került megvalósításra. Beindításra került az ingyenes házhozszállítás. Az új vásárlási szokásnak köszönhetően egyre több vásárló adja le a megrendeléseit telefonon és Facebook-on keresztül. Ennek köszönhetően tervezik biciklis futárok alkalmazását, ami remek munkalehetőség akár a helyi diákok számára.

Vas megye – Zöldségdoboz-közösség

Vas megyében az elmúlt években kialakításra került a zöldségdoboz-közösség, melynek lényege, hogy a fogyasztók elkötelezik magukat egy környékbeli kisgazdálkodó, esetünkben az Ezerjó Farm és Vendégház mellett legalább 10 hónapra. Ez alatt az idő alatt a gazda által termelt terményeket és az ebből egységesen összeállított dobozokat egy előfinanszírozásos rendszerben vásárolják meg tőle. Cserébe a gazdálkodó elkötelezi magát, hogy a terményeket fix áron értékesíti számukra.

Az Ezerjó Farm és Vendégháznál minden évben vetési tervet készítenek, felosztják a 1,5 hektáros kertet, mi hova kerüljön, mi legyen fóliában és mi szabadföldön.

Továbbá gondosan odafigyelnek arra, hogy a növényvédelemben csak biogazdálkodásban használható szereket alkalmazzanak.

Tisza-tó – Immár biciklivel is körbetekerhető

Idei évben, a kialakult pandémiás-helyzet ellenére teljes egészében elkészült a tervezett Tisza-tavi kerékpárút, mivel júniusban átadásra került az utolsó 6,5 kilométeres kerékpárút-szakasz Poroszló és Tiszafüred között, melynek részeként több híd is megépült. Az így létrejött rövidebb kör 70 kilométeren, míg a hosszabb 95 kilométeren kerüli meg a tavat, a gépkocsiforgalomtól teljes hosszában elválasztva.

Az átadással a közkedvelt Balaton-kör mellett a Tisza-tó is felkerül a kerékpározni vágyók úti céljai közé.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság