0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Elkészült a világ méhösszeírása

A világ 20 ezer méhfajáról készült összeírás jelent meg a Current Biology folyóiratban. Kínai és szingapúri kutatók állították össze a méhek eloszlásáról és a jelenlétüket befolyásoló tényezőkről szóló jelentést több mint 5,8 millió publikáció alapján.

Azt tudjuk, hogy az emberiség élelmezése nagyrészt a méhek beporzó munkájától függ, mégis kevés az ismeretünk a populációkról. Csak a méhpusztulás jelenségét ismertük föl, annak okairól még csak találgatások folynak.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a házi méhen, a dongókon és még néhány közismertebb méhfajon kívül rengeteg más faj is él a földön,

összesített számuk meghaladja a madár- és emlősfajok számát.

Most több millió feljegyzés alapján elkészítették az ismert 20 ezer méhfaj világtérképét, amin már tanulmányozni lehet a méhek előfordulásának mintázatát. Ha sikerül többet megtudni róluk, a védelmükre is jobb lehetőségeink lesznek. Így megbízható adatok alapján el lehet különíteni a méhek számára kedvező területeket, ahol a populációjuk mégis csökken a növényvédőszer-használat, a túllegeltetés vagy a természetes élőhelyek elvesztése miatt.

Megállapították, hogy a méhek eloszlása nem felel meg annak az ökölszabálynak, miszerint a biodiverzitás nő az egyenlítőhöz közeledve, illetve csökken a sarkok felé.

Két sávban, a sarkköröktől távolabb fordul elő a legtöbb méhfaj, az egyenlítő felé pedig kisebb a változatosság a körükben. Több méhfaj él az északi félgömbön, mint a délin, és a szárazabb vidékeken és a kiegyenlített klímán is nagyobb a fajgazdagság, mint a párás trópusi vidékeken.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com