Back to top

Örökzöldek díszfaiskolai termesztése

Az őshonos hazai flóra viszonylag szegény tű- és lomblevelű örökzöldekben, miközben az egész évben díszítő fajok iránt nagy a fogyasztói igény. Ahhoz azonban, hogy ezek a gyakran különleges kinézetű növények a kertek tartós díszei legyenek, a beültetendő terület adottságainak megfelelő fajtákat kell választani.

Bár a külföldről származó örökzöldek kínálata hosszú évek óta igen bőséges, a klímaváltozás miatt még inkább érdemes a magyar termesztők által kínált fajokat és fajtákat előnyben részesíteni. Az örökzöldekkel kapcsolatos átalakuló piaci igényekről és a termesztéstechnológiai lépésekről Kovács Cecília, az Alpok Plant faiskola tulajdonosa tájékoztatott.

Kovács Cecília és Kenedli Balázs, az Alpok Plant faiskola tulajdonosai

Ültetett fenyőink többsége a mérsékelt égöv hűvösebb zónáiból vagy a magashegységekből származik. Természetes előfordulási viszonyaikból következik, hogy egy részük jól viseli a magyar teleket, szenvednek viszont a száraz meleg nyártól. Ezért általában jobb talajra, párásabb viszonyok közé valók, mint a lomblevelű fák. Kényesebbek a légszennyeződésre is, ez az érzékenységük részben a tovább élő, így a szennyezőanyagot hosszabb ideig halmozó lombjukra vezethető vissza.

A melegigényes fenyők jól viselik nyarainkat.

A keleti tuja vagy a ciprusfélék szárazságtűrésben versenyre kelnek a legedzettebb lombhullatókkal, a levegő szennyezettségére sem érzékenyek, közülük kerülnek ki a legjobb várostűrő fenyőfélék.

A hideg teleket azonban rosszul tűrik, különösen, ha előtte a nyár hűvös volt. Változatos formájú, különleges színváltozatú (szürke, kékes, ezüst, sárga, fehértarka vagy kloro­fill­hiányos) fajtáik a kertek vagy közterületek mutatós díszei lehetnek. Közterületi parkosításra legmegfelelőbbek a 60/80 vagy 80/100-as méretek. Az ekkora növények már elég erősek ahhoz, hogy elviseljék a fenntartás viszontagságait, de még elég fiatalok a könnyű és gyors megújuláshoz.

A nálunk telepíthető lomblevelű örökzöldek csaknem kivétel nélkül cserjetermetűek. Felhasználási területeik ezért általában azonosak a többi díszcserjével, noha a lomblevelű örökzöldek nagyobb díszértékű, igényesebb, drágább növények. Ennek oka a télen is zölden maradó levélzet, valamint a hazai cserjéktől eltérő különleges megjelenés, mint például a vastag, bőrszerű, csillogó lomb. Ültetésük ezért elsősorban az intenzíven fenntartott kertekben vagy parkokban ajánlott.

Faiskola az Alpokalján

Sokan még Kovács Díszkertként ismerik, ám 2020-ban Alpok Plantra változtatta a nevét a Szombathely melletti községben, Toronyban örökzöldek termesztésére szakosodott faiskola.

A vállalkozást dr. Kovács János agrármérnök alapította az 1980-as évek végén, kéthektáros területen eleinte fagyalt, talajtakaró növényeket és Smaragd tuját nevelt másodállásban.

Leyland-ciprus-dugvány
A kiváló minőségű növények iránt nagy volt az érdeklődés, így 2003-ban a szomszédos kéthektáros terület megvásárlásával az Alpokalja talaj- és klimatikus viszonyait kihasználva bővítették a kínálatot tiszafával, Leyland-ciprussal, később pedig a babérmeggy lett az egyik húzónövényük.

Dr. Kovács János lánya, Cecília férjével, Kenedli Balázzsal 11 éve új céget alapított. Az Alpok Plant Kft. a szabadföldi területen jelenleg tizenkét babérmeggy-, négy tiszafa-, három tuja- és két ciprusfajtát, valamint borókát, magyalt, magnóliát és korallberkenyét termeszt. Jellemzően minden évben ugyanannyi növényt telepítenek, mint amennyit az előző évben értékesítettek, de a fajtaválasztékot folyamatosan a vevői igényekhez igazítják.

Bővülő fajtaválaszték

Kísérleti jelleggel az Alpok Plant faiskola minden évben vásárol új fajtákat, de csak azután, hogy alaposan tájékozódott azok igényeiről, tulajdonságairól, hazai termesztési lehetőségeiről, nem szeretne ugyanis csalódást okozni vevőinek.

Az új fajták általában gyorsan népszerűek lesznek, az előző év tavaszán telepített két új oszlopos babérmeggy-fajtájuk teljes készletét értékesítették ebben az évben.

A korábban népszerű tujafajták iránti kereslet alábbhagyott, noha a legtöbb vásárló még mindig sövénynövénynek szánja a megvásárolt örökzöldeket.

Mi váltja fel a Smaragd tuját?

Az oszlopos formájával és gyors növekedésével, üde zöld lombjával díszítő Smaragd tujafajta (Thuja occidentalis Smaragd) nagyon gyorsan elterjedt a hazai kertekben. A legtöbb kerttulajdonos azonban megfeledkezett arról, hogy a gyorsan növő fajtának sok tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy a zöld levéltömeg éveken keresztül díszítsen. A hazai állományok elmúlt tíz-tizenöt évben 4-6 méteresre nőtt egyedeinek jelentős része mára felkopaszodott, megritkult, legyengült, és a szakszerű növényvédelem hiánya miatt számos betegség is megtámadja őket. Érthető módon a termesztők, a kertészeti árudák, a kertépítők és a kerttulajdonosok is keresik azokat a fajtákat, amelyek pótolhatják ezt a növényt.

Bár az Alpok Plant a nagyméretű Smaragd tuják teljes készletét értékesítette, már két éve nem telepítettek ebből a fajtából. Jelenleg helyettesítésére a Leyland-ciprus tűnik a legalkalmasabbnak, emellett a babérmeggy és a korallberkenye lett az utóbbi évek népszerű sövénynövénye.

A hazánkban őshonos tiszafa az ellenállóságának köszönhetően szintén jó választás. Ezt a növényt azonban nem keresik, a szakember szerint érdemes lenne átfogó marketingkampánnyal népszerűsíteni a hazai termesztésű tiszafafajtákat.

Vásárlói szokásokban nagy változást tapasztalnak az elmúlt években. Korábban mindössze néhány partnerük vásárolta fel szinte a teljes készletüket, az örökzöldek iránt olyan nagy volt az igény, hogy sokszor már nem tudták kielégíteni. Az utóbbi években sokkal több fajtát keresnek, így azokból lényegesen kisebb mennyiségeket értékesítenek. Követve a piaci igényeket, most már kiskereskedelmi értékesítést is folytatnak.

A tavaszi pandémiás időszak hatása nem volt érezhető, mivel a járvány begyűrűzésekor már feldolgozták a megrendeléseket, és a kitermeléssel is végeztek.

A földlabdás növények őszi forgalma a szokásos, de a jövő évet illetően nem bizakodóak, gazdasági visszaesésre számítanak.

Szerves trágya helyett

A faiskolában a kiürült táblák őszi szántása előtt szerves trágyát használtak. Mivel az utóbbi években azonban egyre nehezebb volt hozzájutni a szerves trágyához, idén pedig egyáltalán nem sikerült beszerezni, ezért a jövőben várhatóan zöldtrágyázni fognak. Ehhez a táblát, ha szükséges, akár kétszer is bevetik magkeverékkel – facélia–mustár–vö­rös­here keverékkel –, majd szárzúzás és az őszi szántás után tavasszal telepítik el az új növényeket. Korábban ősszel is telepítettek, de bizonyos fajtákat legyengített az erősebb téli lehűlés.

A kétéves szabadgyökeres palántákat hazai termesztőktől, illetve Hollandiából és Lengyelországból vásárolják.

Szerintük óriási jelentősége van a palánta minőségének, a rossz minőségű szaporítóanyag miatt akár 1-2 évvel is kitolódhat a nevelési időszak.

A visszametszést igénylő fajokat (pl. Leyland-ciprus, babérmeggy) a hajtások fejlődésétől függően vagy még az ültetés évében ősszel, vagy a következő év tavaszán erősen visszametszik. A Leyland-ciprusból így dús lombú, formás növény alakítható, az egyenes „karógyökér” is kellően elágazik, a mellékgyökerek átszövik a talajt, ami a megfelelő méretű földlabdához és a kitermeléshez nélkülözhetetlen.

A szokásos növényvédelmi és gyomirtási munkák mellett évente kétszer műtrágyáznak, tavasszal nitrogéntúlsúlyos, nyáron komplex készítményt juttatnak ki.

Fajtától függően, jó minőségű szaporítóanyag esetén jellemzően két év alatt áruképes növényt tudnak nevelni.

A szabadföldi termesztésben a munkák egy része gépesített. A növényvédelmet 600 literes turbinaágyús permetezőgép, a telepítést kétüléses ültetőgép segíti. A kitermelés azonban teljes egészében kézi erővel történik.

Friss telepítésű Leyland-ciprus

Véleményük szerint a növényvédelmet nehezíti a szűkülő növényvédőszer-kínálat, az alkalmazható szerek drágulása, és a dísznövénykultúrákra szakosodott növényorvosok hiánya.

Konténeres termesztés

Az átalakuló piaci igényekre válaszul konténeres növényekkel bővítették a kínálatot, amelyek a fagyos téli időszak kivételével egész évben értékesíthetők, ültethetők. Így a növények egész évben jól öntözhetőek, a tápanyag-utánpótlás könnyebben megvalósítható, minőségben magasabb szintre emelhető a kínálat.

Az erre szolgáló telep az eredeti elképzelés szerint a meglévő területen került volna kialakításra, ez azonban igen költséges infrastrukturális fejlesztést kívánt volna. 2018-ban újabb négyhektáros területet vásároltak, szintén Toronyban.

Az új területen csarnokot építettek, konténertelepet alakítottak ki automata öntözőrendszerrel, tápoldatozóval, tűzi­víz-tározóval. Idén tavasztól a kiskereskedelmi vásárlók részére is kínálják kiváló minőségű növényeiket.

Jövőre elsősorban cserjékkel (Budd­leia, Cornus alba, Hydrangea, Lonicera, Pyracantha, Spiraea, Syringa) törzses örökzöldekkel (Prunus, Photinia), sövénynövényekkel szeretnék lényegesen bővíteni a választékot. A cél továbbra is a nagy tételben vásárló magánszemélyek, kertépítők és nagykereskedelmi partnereik kiszolgálása.

Szabadgyökeres 0/1/1, 0/1/2 vagy P9-es szaporítóanyagból néhány hónap alatt 2-3-5-7,5, 10 literes konténerben piacképes növényt nevelnek.

Az egyéves növényt karózzák, majd alsó részét többször metszik, formázzák

A szabadföldön termesztett nagyobb méretű növények egy részét is átkonténerezik nagyobb, 18,5-20 literes konténerekbe.

A továbbiakban a konténertelep bővítését tervezik, illetve okulva az idei jégkárból, a jéghálót már a következő évben meg szeretnék építeni.

Sok a külföldi áru

Az Alpok Plant faiskola fejlődésének egyik fő gátja a munkaerőhiány. Ausztria közelsége miatt a környéken gyakorlatilag eltűnt a megbízható munkaerő, és ebben a közeljövőben sem remélnek jelentős változást. Emellett a hazai faiskolai termesztők helyzetét az is nehezíti, hogy rengeteg olyan növényfajta érkezik külföldről, amelyek itthon is elérhetők a kívánt mennyiségben és minőségben. Fontos lenne, hogy a kis- és nagykereskedők előnyben részesítsék az itthon termelt, a hazai klímához jobban alkalmazkodó, hazai nemesítésű fajtákat, hosszabb távon ugyanis ezek a fajták biztosan kielégítik a vásárlói igényeket, és nem fognak csalódást okozni.

Bár a szakember úgy látja, hogy nagyon hiányos a vásárlók tájékoztatása, látnak némi javulást e téren.

Az Alpok Plant faiskolában egyre több olyan magánszemély vásárol, aki tudatosan érdeklődik a fajták tulajdonságairól, igényeiről.

A hazai díszfaiskolai termesztőket összetartó, segítőkész közösségként jellemezte Kovács Cecília.

Slágernövény lett

Egyre népszerűbbek a babérmeggyek, az Alpok Plant faiskola is széles választékot kínál belőlük. Leginkább a Józsa Miklós által nemesített, a magyar klimatikus viszonyokhoz kiválóan alkalmazkodó, ellenálló, fejlett gyökérzetű fajtákat javasolják telepítésre, de a vásárlók nagyon kedvelik a Novita, Caucasica, Genolia, Green Torch, Rotundifolia fajtákat is. A Kleopátra és az Antonius a tavaszi vörös kihajtásuk miatt mutatósak, népszerűek, és télállóságuk is megfelelőnek tűnik.

A lassan növekvő fajtákból az Etna, a Gabi és a Mari csodás díszei lehetnek kertünknek.

Kovács Cecília szerint a babérmeggy valóban remek, sokoldalúan használható örökzöld növény. Mivel számos fajtája van, mindenki talál számára megfelelőt.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/47 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Mikrozöldek különleges csomagolásban

A dán Grow Up FARM cég teljesen új terméket dob piacra Eat-Grow-Repeat néven. A borsó-mikrozöld különlegessége valójában a csomagolás, amelynek alja csírázta­tótál­caként funkcionál, miután a zacskó felső részét eltávolították. Ha a tálcát világos helyre, például ablakpárkányra helyezik és locsolják, újranőnek a zsenge mikrozöldek.

Újratervezéssel növelték a bevételt

A nemzetközi gombaipar számára is kihívásokkal teli év volt 2020. A szigorúbb határellenőrzés megnehezítette az erdei gombák szállítását, a gasztronómiai fesztiválok és az adventi vásárok elmaradása pedig katasztrofálisan visszavetette a gomba iránti keresletet. Ennek ellenére a nemzetközi gombakereskedelemmel foglalkozó németországi vállalat, a Paris Direkt sikeres évet zárt.

Online workshop: Az Európai zöld megállapodás (Green Deal) és vállalkozásfejlesztés

Az “Európai zöld megállapodás (Green Deal) és vállalkozásfejlesztés: az európai piacban rejlő lehetőségek” témájú online workshop második alkalmára szóló regisztrációs lehetőség.

Drónfejlesztő cégben vásárolt tulajdont a 4ig Nyrt.

A 4iG Nyrt. adásvételi szerződést kötött az ipari, mezőgazdasági, tudományos és védelmi célú, rotormeghajtású drónok tervezésével, gyártásával foglalkozó Rotors and Cams Zrt. (RaC Zrt.) 24 százalékos kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlására - közölte a 4iG az MTI-vel kedden.

Sárga és szürke - uralkodó divatszínek

A színek fontos szerepet játszanak az életünkben. A természet és a bennünket körülvevő tárgyak színei hatással vannak a hangulatunkra, viselkedésünkre, kifejezhetjük velük egyéniségünket. Az idén a szürke és a sárga lett az uralkodó divatszín a Pantone cég ajánlása szerint. A Kertbarát Magazin legfrissebb számának már a borítója is az év színeit tükrözi.

Kutyajóléti válságtól tartanak a britek

A járványidőszakban, a négy fal közt elmélkedve rengetegen döntenek úgy az Egyesült Királyságban, hogy itt az ideje, hogy beszerezzenek maguknak egy négylábú társat. A lelkesedés azonban gyakran hamar elillan, így egyre másra kerülnek utcára a jobb sorsra érdemes kutyák. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa.

Már indul az idény

A kiskertekben még jó ideig a téli hideg az úr, a kertművelők számára viszont már megkezdődik a szezon. Az új esztendőben tiszta lappal és reményteljes várakozással foghatunk neki a termesztésnek. Sorra vesszük azokat a biokertben alkalmazható fogásokat, amelyekkel megalapozhatjuk az egész éves vegyszermentes házikerti termesztést.

Itt a magyarázat: miért fordul a napraforgóvirág kelet felé?

Míg a fiatal virágok követik a Nap égi útját, az érett virágzat keletre néz, mert a növényeket délelőtt több közvetlen napfény éri, mint délután, ez pedig egyéb előnyök mellett segíti a magfejlődést, illetve az érést. Ez a korábbi elképzeléseket is magába foglaló környezetoptikai magyarázat az ELTE, a Hamburgi Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közös kutatásának eredménye.

A világ legnagyobb beltéri gazdasága épül Abu Dhabiban

Az emírségi és holland együttműködés nyomán épülő üzem fontos szerepet tölt be abban a stratégiai tervben, melynek egyik fő célja, hogy az Egyesült Arab Emírségek világelsővé váljon az innovatív élelmiszer-termelési technológiák alkalmazásában.