Back to top

50 milliárdos beruházás Vas megyében

140 millió euró értékű fejlesztésbe kezdett a Nestlé Hungária a büki üzemében. Az élelmiszeripari beruházás 160 új munkahelyet teremt a térség számára. A Vas megyei gyártóközpont már most is több mint 500 embernek ad munkát és az egyik legjelentősebb és legmodernebb állateledel gyár Európában.

A Nestlé büki üzeme az elmúlt tíz évben közel 43 milliárd forintot költött kapacitásbővítésre, és több mint félezer munkahelyet hozott létre Vas megyében. A beruházásoknak köszönhetően az egyik legnagyobb állateledel gyár a kontinensen, ahonnan nem csak Európa majdnem összes országába, de Észak-Afrikába, Ázsiába, Ausztráliába, sőt, Új-Zélandra is szállít a cég - írja a napi.hu.

Illusztráció

"A mostani, 140 millió eurós, vagyis 50 milliárd forintos befektetéssel újabb fejezetet nyitunk cégünk történetében, amely nem csak a Nestlé Hungária eddigi legnagyobb fejlesztése lesz, de a hazai élelmiszeripari beruházások közül is kiemelkedik."

- mondta Noszek Péter a rendezvényen, aki mellett jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Németh Sándor, Bük város polgármestere is.

Magyarország legnagyobb élelmiszer-feldolgozóipari befektetését követően, 160 új munkahellyel és 33 ezer négyzetméternyi épülettel bővül a már meglévő büki gyár, valamint 30 százalékkal növekszik kapacitása. Ezzel a cég a régió egyik legnagyobb termelőegységévé válik. A fejlesztést követően az üzem több mint 5 millió termék előállítására lesz képes napi szinten.

Ez körülbelül 70 kamionnyi mennyiség jelent, amit a világ több mint 50 országába szállítanak majd.

"Az állateledel gyár nem csupán a térség munkavállalóinak jelent álláslehetőséget, hanem valódi piacra jutási esélyt ad a mezőgazdasági vállalkozóknak, akik a Nestlé szigorú minőségbiztosítási elvárásaihoz igazodva képessé válnak rá, hogy a helyben megtermelt élelmiszeripari alapanyagokat más gyártóknak is értékesítsék" - nyilatkozta a város polgármestere Dr. Németh Sándor. A városvezető hozzátette azt is, hogy a közelmúltban, összesen 843 millió forintból fejlesztett ipari parkjuk első lakója, a Nestlé Purina állateledel gyára.

Bükön már jelenleg is részben automatizált gyártósorok működnek, mivel közel 50 robot egészíti ki az emberi munkaerőt.

Az üzem a termékei 85 százalékát exportálja. A Nestlé Purina az elmúlt tíz évben több mint 400 milliárd forint értékű állateledelt juttatott el Bükről külföldi piacokra. Egy három évvel ezelőtti, 20 milliárd forintos üzemépítést követően, a város lett a cég állateledel-gyártásának kelet-közép-európai központja.

A Nestlé Hungária Kft. beszámolója szerint 2019-es árbevételük közel az 154,5 milliárd forint volt, amellyel 12,4 százalékos növekedést értek el előző évhez képest.

Az adózás előtti eredményük 6,8 milliárd, ami 37,4 százalékos emelkedést mutat. A cégnek 2020 szeptemberében országos szinten 2421 alkalmazottja volt.

Forrás: 
Napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

A "bio" nem úri huncutság

A Balaton-felvidék egyik meseszép kilátással bíró domboldalán Sátormapusztán található portán és környezetében csaknem 30 éve biogazdálkodik egy család. Vallják, jó ez a jószágoknak, a termőföldnek, és a bioélelmiszert fogyasztóknak egyaránt.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.

Beengedik az idénymunkásokat

A világjárványból eredő súlyos munkaerőhiány miatt Ausztráliában számos gyümölcstermesztő kénytelen volt az ültetvényen hagyni a termést, vagy a betakarítás után megsemmisíteni.

Több mangó termett, leesett az ára

Nőtt a dél-afrikai mangókínálat a főszezonban, ezért a kereskedelmi ára jelentősen csökkent.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.