Back to top

Akinél szívesen laknak a méhek

Akinél szívesen laknak a méhek – az nem más, mint Lovas Géza, solti méhész. Jelenleg 170 méhcsaláddal dolgozik és ebből 2 db 44 családos konténerrel vándorol. Méhekkel a koronavírus ellen? – többek között erről is olvashatnak dr. Stefan Stangaciu orvossal és vezető apiterapeutával készített interjúnkban. Megjelent a Méhészet decemberi száma.

MMG - Méhekkel a koronavírus ellen?

Akinél szívesen laknak a méhek – az nem más, mint Lovas Géza, solti méhész. Jelenleg 170 méhcsaláddal dolgozik és ebből 2 db 44 családos konténerrel vándorol. A konténerben 11 darab NB keret a fészek és ehhez tartozik két Hunor méztér. Erről a rendszerről beszélgettünk vele, amit a Méhesről-méhesre rovatunkban olvashatnak. Kéményes gázkonvektorral fűti tavasszal a konténert és egyesével itatja natúr vízzel a családokat. Buzogánnyal füstöl, Jenter készülékkel neveli az anyákat, és ősszel - zárókezelés előtt - zárkázza őket.

Méhekkel a koronavírus ellen? – többek között erről is olvashatnak dr. Stefan Stangaciu orvossal és vezető apiterapeutával készített interjúnkban.

A vírus elleni védekezéslegfontosabb eleme immunrendszerünk tökéletes állapota. De mit is jelent az a szó, hogy immunrendszer, milyen szintjei vannak, hogy épül fel, mely szervek a felelősek érte és étkezésünkkel tudjuk-e befolyásolni állapotát? Mit jelent immunrendszerünk pszicho-emocionális szintje? Ezekre - a napjainkban igen aktuális kérdésekre – ad választ a Nemzetközi Apiterápiás Szövetség titkára.

Új helyzet a méhészeti ágazatban – bekövetkezett az, aminek eléréséhez a magyar méhésztársadalom oly nagy reményeket fűzött, nevezetesen,

a hazai mézfogyasztás végre egyensúlyba került a méztermeléssel, vagyis nem vagyunk kiszolgáltatva többé az exportpiaci hatásoknak (vagy mégis?). Ez azonban nem úgy következett be, hogy a mézfogyasztás megugrott, hanem a méztermelés visszaesett.

A kereslet-kínálat szempontjából azonban ez másodlagos. A 2020-as év rendkívül gyenge mézterméséből adódó különleges piaci helyzetet és hatásait „boncolgatja” Csincsa Tibor állandó szerzőnk.

Az etetés különböző módjai - a változó időjárási körülmények miatti kevesebb termés és a növekvő méhegészségügyi kockázatok egyre inkább nem teszik vonzóvá ezt a szakmát. A versenyképességet az egyre szélesedő támogatások köre növeli, mi magunk pedig, a költségeink csökkentésével tudjuk azt segíteni. Mivel az élőmunka jelenti az egyik legnagyobb költséget vállalkozásunkban, ezért ennek csökkentése legyen az elsődleges célunk. A tavaszi és nyári serkentés, a telelő élelem feletetése is a munkás feladatok közé tartozik. Ezen munkafolyamat eszközeinek jó megválasztásával csökkenthetjük költségeinket, ezt részletezi Szabó Krisztián remek írása.

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2020/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

"Gyűrött rózsával" influenza ellen - Cistus incanus

Az influenza, és a felsőlégúti megbetegedések ellen ismét szolgálatra jelentkezik egy régi szövetségesünk a Cistus incanus. Mivel a hétköznapi kórokozók ellen éppoly sikeresen veszi fel az harcot, mint a komplikáltabb esetekkel szemben, ezért a közelmúltban szintén hozzá fordultak a kutatók a jelenlegi járványhelyzetre megoldást keresve.

Erdőfürdő

Erdőfürdőzés hallatán joggal kérdezhetik: hát az meg mi fán terem? – mert bizony fák között „terem”, és nincs köze kádhoz, medencéhez. Valójában tudatos megmerítkezést jelent az erdő, a természet élményében, egy avatott kísérő vezetésével.

Egy galamb átrepült Oregonból Ausztráliába, meg akarják ölni

Egy galamb tizenháromezer kilométert tett meg az Egyesült Államoktól Ausztráliáig. A hatályos ausztrál előírások szerint a Csendes-óceánt átszelő madarat meg kellene ölni.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.