Back to top

Nőtt a foglalkoztatás a harmadik negyedévben az euróövezetben

A harmadik negyedévben a vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden publikált jelentése alapján.

A foglalkoztatottak száma a harmadik negyedévben a nyilvántartások 1995-ös kezdete óta a legnagyobb mértékben, 1,0 százalékkal nőtt az euróövezetben és 0,9 százalékkal az EU-ban. A második negyedévben az euróövezetben 3,0 százalékkal, az EU-ban 2,8 százalékkal csökkent a foglalkoztatás.

Elemzők a foglalkoztatás 0,9 százalékos harmadik negyedévi növekedésére számítottak az euróövezetben.

Az egy évvel korábbihoz képest a harmadik negyedévben az euróövezetben 2,3 százalékkal, az EU-ban 2,0 százalékkal volt alacsonyabb a foglalkoztatottak száma. A második negyedévben az éves elmaradás 3,1, illetve 2,9 százalékos volt a foglalkoztatottak számában.

Mivel a részmunkaidős foglalkoztatás központi támogatásával Európa szerte sikerült kivédeni a koronavírus-válság legsúlyosabb szociális következményeit, a teljesítményváltozás jobban kimutatható az elvégzett munkaórák számában. Az euróövezetben a harmadik negyedévben 14,8 százalékkal, az EU-ban pedig 11,9 százalékkal nőtt az elvégzett munkaórák száma az előző negyedévhez képest. Az elvégzett munkaórák száma az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 4,5 százalékkal, az EU-ban pedig 3,7 százalékkal maradt el a harmadik negyedévben.

A harmadik negyedévben 205,2 millióan voltak alkalmazásban az Európai Unióban, ebből 157,4 millióan az euróövezetben.

A koronavírus-válság által nem érintett utolsó negyedévvel, a 2019 negyedik negyedévvel összevetve ez az alkalmazottak számának az euróövezetben 2,2 százalékos, az EU-ban 2,1 százalékos csökkenésének felel meg. A ledolgozott órák számában az elmaradás pedig 4,6 és 3,6 százalékos.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Óriási lehetőségek nyílnak a versenyképesség növelésére

A 39. AGROmashEXPO első szakmai programja a Szántóföldi Szakmai Nap volt, mely a Gabonatermesztők Országos Szövetségének szervezésében, számos szakember részvételével foglalkozott az agrárágazat aktualitásaival. Szóba kerültek az idei évben életbe lépő, hiánypótló pályázati lehetőségek, napjaink főbb kihívásai és a hosszú távra szóló fejlesztések lehetséges irányai is.

Szlovákia: elrugaszkodást az agrárpiacon!

Egyik napról a másikra ránk törő időjárási szélsőségek, növekvő termelési költségek, csökkenő felvásárlási árak, és mindezekhez még a koronavírus-járvány. Pedig eddig is sok egyéb teher nehezedett a szlovákiai agrártermelők vállára. Vajon mennyire jók az idei kilátásaik? Mi az esélye a szlovákiai agrárpiac elrugaszkodásának?

Már nyolc éve ünnepeljük a „Vadvilág Világapját”

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) aláírásának 40. évfordulója alkalmából az egyezmény aláírásának napját, március 3-át a Vadvilág Világnapjává (World Wildlife Day) nyilvánította.

Kihívások a brexit után

Azt már az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való távozásáról szóló népszavazás után sejteni lehetett, hogy a briteknek az integrált belső piacról való távozása nagy kihívást jelent majd az uniós partnerországok oda exportáló vállalatainak. Alig telt el néhány hét a brexit hatályba lépése és a vámhatárok újbóli felhúzása óta, a kihívásokkal kapcsolatos sejtések máris valósággá váltak.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

A brit vetőburgonya hányatott sorsa

A brexit miatt a skót, angol és walesi vetőburgonya-termesztők és -kereskedők továbbra sem tudnak exportálni az Európai Unióba, ami több millió font veszteséget okoz. Az EU ugyanis nem adta meg a harmadik ország státuszt a brit vetőburgonyára, mert az nem „igazodik dinamikusan” a termékre vonatkozó EU-s szabványokhoz.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Javult-e a nők helyzete a mezőgazdaságban?

Az agrárvállalkozások egyre befogadóbbak a nemek és a faji sokféleség szempontjából, és bár növekszik az egyenlőség tudatossága az ágazatban, még mindig több a tennivaló egy új felmérés szerint.

Az Európai Unió búzaföldjei átvészelték a fagyokat

Az Európában két héttel ezelőtt tapasztalt hirtelen lehűlés és fagyok nem valószínű, hogy súlyos károkat okoztak volna a búzaföldeken. Ez köszönhető a növény fagytűrő képességének és a helyenkénti hótakarónak, ami óvta a búzát a fagykártól – állítják elemzők és kereskedők.