0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Különös ismertetőjele, hogy szamár

Juhászok segítői, kereskedők málhás állatai, hegyekre és domboldalakra felfutó szőlős- és gyümölcsöskertek teherhordói, a gyerekek kedvencei. Ők a házi szamarak, amelyek az emberiség legősibb háziállatai közé tartoznak.

youtube://v/KC8_58aQgp8

 

Hiába az évezredes múlt, a magyar parlagi szamár mindössze 2003-óta önálló fajta és 2005-től védett őshonos háziállatunk. S bár sokféle lehet a formai megjelenése a szamaraknak, ám a miénk középtermetű, a színe lehet barna, szürke és azok  árnyalatai. Különössége és ősi jellegére utal a szíjalt hát és a vállcsík. Ugyanakkor az a csacsi, amelyik nem bír ilyen dísszel, még nem esik ki a magyar parlagi szamárfajták táborából.

A Kárpát-medencébe a szamarak, csak kétezer évvel ezelőtt érkezhettek, ám őseiket – mintegy 6 ezer évvel ezelőtt – Afrikában már háziállatként használták.

Azok ősei pedig a vadszamarak, a núbiai, a szomáliai és az atlaszi voltak, amelyek óriási területeken éltek a Szomáli-félszigettől Marokkóig. E kedves és jámbor jószágot sokáig csak Afrika északi területén, a Nílus völgyében, valamint a Földközi-tenger partvidékén élő népek használták, főként teherhordásra. Később kereskedők málhás állata lett, akik átkeltek velük, a hatalmas „üveghegyeken” és megérkeztek, mintegy 2 ezer évvel ezelőtt, a többi között Európa északibb országaiba.

A csacsik különleges értéke volt egykoron és ma is, hogy kiváló az ellenállóképessége a betegségekkel szemben, szívós jószág, nagy a munkabírása, sokoldalúan használható és hosszú élettű.

Egykoron hazánkban a szamarat a szegények állatának tartották, bár jelentős számban dolgoztak nagyobb földbirtokokon is, mint teherszállítók. Egykoron a pásztorok fontos kísérői, társai voltak, amikor kiköltöztek a nyári szállásokra a jószággal.

Nevesebb közmondás, ami a szamárhoz köthető a „Csökönyös, mint a szamár”, a jószág azon tulajdonságára utal, hogy időnként megmakacsolja magát és nem hajlandó elindulni.

Napjaikban a magyar parlagi szamarakkal egyre több bemutatóhelyen találkozhatunk. Kedves hangja, szelíd természete, puha szőre és jó alkalmazkodóképessége miatt leginkább az állatsimogatók kedvence. ahogyan az Ős-Dráva Látogatóközpontban is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu