Back to top

Miért 7,5 decis a borosüveg?

A boros üvegek általában 750 ml (75 cl) és nem egy liter (1.000 ml), de honnan származik ez a méret?

A boros palack kapacitása a huszadik században alakult ki és ezt véglegesítették. Ám ennek a ténynek a legőrültebb magyarázata alakult ki, ami nyomokban még meg is felelt ezeknek a feltételezéseknek:

az üvegfúvó tüdejének kapacitása, az átlagos fogyasztás egy étkezés alatt, a legjobb méret a bor minőségének megőrzésére vagy éppen a könnyű szállítás...

Nos, egyik sem az.

Maradt a 0,75 liter

Valójában nem volt más, mint egy gyakorlati megoldás történelmi alapokra helyezve: akkoriban a francia bortermelők fő vásárlói a britek voltak, akik soha nem hozták meg ugyanazt a mértékegységi intézkedési rendszert, mint a franciák. Az angol űrmérték a 4.54609 liternek megfelelő „birodalmi gallon” volt.

A fizetési elszámolás egyszerűsítésére 225 literes hordóban szállították a Bordeaux-i bort, azaz pontosan 50 gallont, ami 300 darab, 750 ml-es üvegnek felel meg.

Könnyebb úgy kiszámolni, hogy megvásároltak egy 50 gallonos hordót, ezért 300 üveget kaptak. Így egy gallon éppen 6 palackot jelent. Ugyanakkor ez azért is praktikus, mert a boros dobozokban gyakran 6 vagy 12 üveget találunk.

A borosüvegek a 16-17. században kezdtek elterjedni, mint a bor fő tárolási formája, addig a hordókból egyenesen a kancsóba, vagy tömlőkbe került az ital a fogyasztáshoz. A borosüvegek sokáig mindenféle méretekben léteztek.

1972-ben az Egyesült Államokban megelégelték ezt a sokszínűséget és szabványosították a borosüvegek méretét.

Ekkor a gallon egyötödében maradtak, ami 25,6 uncia. Ez 757,082 ml, amit aztán később kerekítettek 750 ml-re, mert az ember (tízes számrendszerben értelmezett) kerek számokhoz vonzódása mindig is óriási kényszerítő erővel bírt. Európában 1973-ban tették kötelezővé a 0,75-ös palackméretet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Európa legnagyobb kikötőjében jelentősen csökkent a forgalom

A rotterdami kikötőben a teherforgalom 6,9% -kal csökkent 2020-ban a koronavírus-válság miatt, amely az elmúlt évtized legnagyobb csökkenése, ennek ellenére mégis kisebb volt a vártnál - közölte Európa legnagyobb tengeri kikötője.

Többet, drágábban - rózsát Valentin-napra

A virágkertészek számára idén jól sikerült a Valentin-nap. Az azt megelőző két hét során a Royal FloraHolland szerint 33%-kal több virágot értékesítettek Európa-szerte.

Helyi termékek a Spar sajátmárkás élelmiszerei között

A Spar Austria bejelentette az új, sajátmárkás termékcsaládjának bevezetését, melyen keresztül helyi gyártókat mutatnak be, annak érdekében, hogy előmozdítsa az ország mezőgazdaságát.

Milyen egy jó borturisztikai helyszín?

Bár az idegenforgalom újraindítását még senki sem látja, a hazai borász szakma nem feledekezhet meg a borturizmusról. Itt van a felkészülés ideje. Egy, a témába vágó webináron a hazai borturizmus három izgalmas helyszínét - Gere Andrea (Gere Attila Pincészete), ifj. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok), Oroszlán Tamás (Tokaj-Hétszőlő) – képviselő szakember véleményével ismerkedhettünk meg.

Bajban a spanyol olajbogyó-termesztők

80 százalékkal csökkent a spanyol olívaolaj exportja az Egyesült Államokba, mióta Donald Trump 25 százalékos vámot vetett ki rá, megtorolva ezzel az Airbus-nak nyújtott uniós támogatást. Joe Biden érkezése a Fehér Házba nem hozott változást, a tarifa továbbra is érvényes. A García de la Cruz testvérek csúcsminőségű termékei tartják magukat, mivel nem árérzékenyek, de megfizethetőbb termékeik nem kelendőek.