0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tizenkét vihar naponta

Az enyhe november után a december maga a katasztrófa az olaszországi zöldség- és gyümölcstermesztő körzetekben. Eddig átlagosan napi tizenkét időjárási extrémitás a mérleg, volt havazás, jégeső, lavina, áradás, amit csak el lehet képzelni.

A Coldiretti szövetkezet közleménye szerint a Panaro folyó áradása önmagában mintegy 4000 hektárt érint,

Modena legjobb termőterületei kerültek víz alá, de az egész országban, délen és északon egyaránt súlyos a helyzet, ezer hektárokban mérhető a kiesés, az anyagi kárt egyelőre nem sikerült még felbecsülni.

Állattartó telepeket, szántóföldi növényeket, valamint zöldség- és dísznövénytermesztő üzemeket és gyümölcsültetvényeket egyaránt érint a helyzet, néhol több tíz centiméter víz borítja a termőterületeket.

Az időjárási szélsőségeket összegző európai adatbázis (European Severe Weather Database) alapján a szövetkezet úgy számol, hogy december első másfél hetében – december 9-én adták ki a közleményt – átlagosan napi tizenkét extrémitás érte az országot a meglehetősen nyugodt lefolyású november után.

Északon hóesés, az ország középső és déli területein áradásszerű esőzés és heves szélviharok okozzák a legnagyobb gondot.

Ahogy a Coldiretti közleményében olvasható, a szövetkezet tagjai traktorokkal segítenek, ahol tudnak, egyebek között a hóeltakarításban, hogy legalább a tejtermelő gazdaságok megközelíthetők legyenek és a tejet mindennap el lehessen szállítani tőlük.

A klímaváltozás és a helyi időjárási szélsőségek pusztító mixével vagyunk kénytelenek szembesülni – fogalmaztak a Coldiretti szakemberei, hozzátéve, hogy a jelenség valószínűleg nem független attól sem, hogy az utóbbi 25 évben sokkal sebezhetőbbé vált a természeti környezet a túlzott mértékű beépítettség, illetve a mezőgazdasági művelés felhagyása miatt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu