Back to top

A 2021-es repce terméshozam elérheti a 18,2 millió tonnát, viszont...

Az Európai Unióban és Nagy-Britanniában a 2021/22-es évben a repce termés mennyisége elérheti a 18,2 millió tonnát, ez kecsegtetően hangzik az idei 17,2 millió tonnához képest. – közölte a Strategie Grains tanácsadó cég.

Egy nehéz vetési időszak még kedvezőtlenül befolyásolhatja a következő szezon kecsegtető eredményét, ám az olajos növényekről készült riport kiemeli, hogy a várható vetésterület nem fog változni, mintegy 5,5 millió hektár marad, ahogy idén is.

A jó hozam akár még rá is tehet a 18,2 millió tonnás jóslatra, de még így is bőven alul marad a 2014/15-ös szezon rekordterméséhez - akkor 20 millió tonna repcét arattak a gazdák.

Baj van a búza téren

Eközben, a chicagoi piacon a búza ára csökkent, méghozzá az elmúlt két hónapban a legalacsonyabb szintre. Ennek oka, hogy  az előrejelzések szerint Ausztrália és Kanada is jó évet zárhat, ami ellensúlyozza az amerikai gyengébb évet, melynek hátterében a kedvezőtlen időjárás áll.

A szójabab és a kukorica ára második egymást követő alkalommal estek vissza, mivel a szintén csapadékhiánnyal küzdő Brazíliában végre eleredt az eső és ez hatással volt az árakra is.

"Az ausztrál terméshozam folyamatosan növekszik, akár a 34 millió tonnát is elérhetjük." - mondta Ole Houe, az IKON Commodities igazgatója.

Szójabab termesztés

A száraz időjárás Brazíliában félelmeket váltott ki, hogy a kiábrándító szójabab-betakarítás kihatással lehet a nemzetközi készletekre. Néhány régióban azonban az utóbbi napok esőzései javították az előrejelzési eredményeket.

Brazília szójatermesztése a 2020/2021-es ciklusban várhatóan 131,79 millió tonna lesz – ezzel rekordot döntve,

mivel a magas árak a mezőgazdasági termelőket az ültetések növelésére késztették – adta közzé a Reuters. 

Ez 5,6% -os növekedést jelent a kormány szerint, a gazdálkodók által az elmúlt szezonban összegyűjtött mennyiséghez képest, amely becslések szerint 124,8 millió tonna volt.

Kína novemberi szójabab behozatala megugrott az előző évhez képest - derült ki a vámadatokból

Kína, a világ legnagyobb szójabab vásárlója, idén 9,59 millió tonnát vásárolt, szemben az előző év azonos hónapjának 8,28 millió tonnájához képest.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bayer innovációk

Mezőgazdász körökben aligha kell bemutatni a Bayer portfólióját. A Dekalb hibridek kiváló aszálytűrésükkel, gyors vízleadó képességükkel és kiemelkedő terméspotenciálukkal váltak népszerűvé. A Bayer növényvédelmi megoldásokat, az innovatív növényvédő szerek, a kiváló hatékonyság és ezáltal termésbiztonság jellemzi.

Európa legnagyobb kikötőjében jelentősen csökkent a forgalom

A rotterdami kikötőben a teherforgalom 6,9% -kal csökkent 2020-ban a koronavírus-válság miatt, amely az elmúlt évtized legnagyobb csökkenése, ennek ellenére mégis kisebb volt a vártnál - közölte Európa legnagyobb tengeri kikötője.

Harc a repce rovarkártevői ellen

A Corteva négyrészes online konferenciájának utolsó napján a repce volt a figyelem középpontjában, a napraforgó, a kukorica és a kalászosok után. Mint Borsos László, a Corteva Agriscience ügyvezetője fogalmazott, egy ekkora cég számára az innováció nem választható opció, hanem kötelező feladat.

Az Európai Unió búzaföldjei átvészelték a fagyokat

Az Európában két héttel ezelőtt tapasztalt hirtelen lehűlés és fagyok nem valószínű, hogy súlyos károkat okoztak volna a búzaföldeken. Ez köszönhető a növény fagytűrő képességének és a helyenkénti hótakarónak, ami óvta a búzát a fagykártól – állítják elemzők és kereskedők.

Bajban a spanyol olajbogyó-termesztők

80 százalékkal csökkent a spanyol olívaolaj exportja az Egyesült Államokba, mióta Donald Trump 25 százalékos vámot vetett ki rá, megtorolva ezzel az Airbus-nak nyújtott uniós támogatást. Joe Biden érkezése a Fehér Házba nem hozott változást, a tarifa továbbra is érvényes. A García de la Cruz testvérek csúcsminőségű termékei tartják magukat, mivel nem árérzékenyek, de megfizethetőbb termékeik nem kelendőek.

Értéktőzsde: Tovább nőtt a gabona ára

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Hiányoznak a téli rendezvények a délvidéki gazdáknak

Az elmúlt években nagyon sok mezőgazdasági tematikájú rendezvényt tartottak télen a gazda­szervezetek.

Eladtak fél tonna héliumot: A Holdról szállítják majd

Forradalom zajlik az űriparban. A kozmosz megnyílt, és az űrbányászok megkötötték az első szerződést a Holdról történő héliumszállításról. Az áru értékéről pontos adatokat nem lehet tudni. A lengyel startup szerint a hélium-3 jelenlegi piaci ára tonnánként 16,6 milliárd USD.

A Holdújév ünnepi fogásai nem csak Kínában hoznak szerencsét

A 2021-es Holdújév ünnepe során olyan szerencsehozó ételeket fogyasztanak előszeretettel Kínában, mint a tavaszi tekercs, a húsos táska vagy éppen a rizstorta. A két hetes ünnep során a hagyomány szerint az ételnek nagyon fontos szerepe van abban, hogy milyen lesz az elkövetkező év.

Biostimulátorok - Kevesebb víz és tápanyag is elég

Új megközelítéssel készül a biostimulátorok piacára lépni a holland Van Iperen International és az olasz LandLab, termékfejlesztésüket az Európai Unió Life programja támogatja. A Plants for Plants® (P4P) programban létrehozott biostimulátorokat próbáltak ki 2020-ban Európa különböző vidékein, más-más kertészeti kultúrákban.