0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 27.

Csokival a SARS CoV-2 ellen?

A North Carolina State University növénybiológusai által végzett új vizsgálat szerint az ételekben vagy italokban, például a zöldteában, kereklevelű szőlőben és étcsokoládéban lévő kémiai vegyületek képesek hozzákötődni és gátolni a SARS-CoV-2 virus egyik enzimjét, egy proteázt. A proteázok a sejtek és vírusok egészségéhez és életképességéhez fontos enzimek.

Ezek gátlásakor a sejtek nem tudják ellátni több fontos funkciójukat, például a szaporodást. A vizsgálatban a kutatók egyaránt végeztek számítógépes szimulációkat és laboratóriumi kísérleteket, amelyekben kimutatták, hogy a SARS-CoV-2 vírus úgynevezett „fő proteáza” (Mpro) reagált arra, amikor hatékony gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságukról már ismert, több növényből származó kémiai vegyülettel kezelték.

Számítógépes szimulációk is bizonyították, hogy a zöldteából, kétféle kereklevelű szőlőből, kakaóporból és étcsokoládéból származó vizsgált kémiai vegyületek képesek voltak hozzákötődni az Mpro két különböző részéhez.

Az in vitro laboratóriumi kísérletek hasonló eredményeket hoztak. A zöldteában és a kereklevelű szőlőkben lévő kémiai vegyületek rendkívül sikeresen gátolták az Mpro működését; a kakaóporban és az étcsokoládéban lévő vegyületek nagyjából felére csökkentették az Mpro aktivitását.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság