Back to top

Földet kaptak, hogy paradicsomot termesszenek a sivatagban

A marokkói mezőgazdasági fejlesztési ügynökség és az agrárminisztérium támogatásával a Dakhla Oued Eddahab régióban felépült üvegházban hajtat cseresznyeparadicsomot a 15 fiatalból álló csapat. Bár nem ők az elsők, akiknek ez sikerült, hiszen már több nagy kertész üzemeltet üvegházat a dél-marokkói sivatagban, a dolog különlegessége az, hogy erre állami földeket kaptak a fiatalok.

Az Agida névre keresztelt gazdasági érdekcsoportnak jelenleg 80 hektárja van, amiből 50 hektáron már működőképesek a hajtató berendezések, Az alapítók sárgadinnyét is termesztenek a növényházakban, és belefogtak a görögdinnye hajtatásába is.

A mezőgazdasági minisztérium a helyi fiatalok közül kiválasztott tizenötnek 5 és 10 hektár közötti területet saját tulajdonba adott az állami földekből.

Ezeket a területeket aztán összevonták, közösen hitelt vettek fel, és így jött létre a paradicsomhajtató növényház.

Nyugat-Szaharában sem lehetetlen zöldséget hajtatni
Nyugat-Szaharában sem lehetetlen zöldséget hajtatni
Fotó: Pixabay/Pexels

Az Agida egyik tagja korábban munkanélküli volt, jelenleg pedig azon munkálkodik, hogy visszaigazoljon egy 6000 tonnás európai exportot, mutatott rá a kezdeményezés jelentőségére az agrimaroc hírportál.

A fiataloknak az a célja, hogy hektáronként 120 tonna cseresznyeparadicsomot és 60 tonna sárgadinnyét értékesítsenek a növényházakból.

A kezdeményezés a marokkói kormány által 2008-ban meghirdetett Zöld Marokkó Terv része, amelynek az a célja, hogy a helyi agrárágazatot a társadalmi-gazdasági fejlődés hajtóerejévé tegye. A Zöld generáció 2020-2030 néven elindult új mezőgazdasági stratégia keretében pedig 5000 hektárra tervezik bővíteni a helyi öntözött területek nagyságát, a tengervíz sótalanítására már megkezdett programnak köszönhetően.

A FAOSTAT összesítése szerint a paradicsomtermesztő országok sorában Marokkó a 15. helyen állt 2018-ban.

Majdnem 16 000 hektáron 8,8 kilogramm négyzetméterenkénti termésátlagot értek el, és ezzel az eredménnyel olyan országokat is maguk mögé utasítottak, mint Spanyolország és Portugália. (Ezek az adatok természetesen a hajtatott és az ipari paradicsom területét és hozamát is magukba foglalják.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.

Az egységes kérelmek döntő többségét a NAK segítségével adták be

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A 2022. május 16-ig beadott 160 851 kérelem közel 70 százalékának, 108 046 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.