Back to top

Környezetiterhelés-csökkentés BASF-módra

Innováció, a digitalizáció, a fenntarthatóság és a partnerség – ezen négy pontban foglalta össze fenntarthatósági törekvéseit a BASF. A cég tisztában van a mezőgazdasági termelők előtt álló kihívásokkal, miszerint a víz, a talaj és biodiverzitás védelme mellett kell élelemmel ellátni a növekvő népességet.

MMG - Környezetiterhelés-csökkentés BASF-módra

Eltökéltek vagyunk abban, hogy minél inkább környezetkímélővé tegyük a gazdálkodást – hangsúlyozza Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. Agrodivízió marketingvezetője. Mit teszünk ennek érdekében?

Pár évvel ezelőtt bevezettük a nitrogén inhibitorokat. Mit jelent ez? A tápanyagutánpótlást akarjuk környezetkímélőbbé tenni. A megoldásunk segítségével nagyon nagy mértékben csökkenthető a tápanyagutánpótlás környezetterhelése – ez az egyik vonulat.

Fotó: Csatlós Norbert
Szeretnénk olyan megoldásokkal előrukkolni, amelyek jelentősen csökkentik a vízfelhasználást a gazdálkodásban. – emeli ki Hajnal Gábor. Így például akár beszélhetünk a drónos technológiákról, ahol ugye alapértelmezés, hogy kevesebb lémennyiséggel kell dolgozni.

Ezen dolgozik a németországi központunkban egy komplett csapat, hogy a drónok felhasználásával hogyan lehet a mi termékeinket használni, kell-e például bármit módosítani a formulációján, hogyan működnek csökkentett lémennyiséggel.

A dróntechnológia mellett a precíziós megoldások segíthetnek a mezőgazdaság környezeti terhelésének csökkentésében.

Egy megoldás, négy funkció: Az Intelligens vetési megoldásnak köszönhetően a vetési folyamat most sokkal könnyebbé és optimálisabbá válik.
Fotó: Bosch
Ugye most már évek óta velünk van az xarvio platformunk, aminek a legfontosabb eszköze egy úgynevezett permetezésidőzítő alkalmazás, amivel a termelő a legoptimálisabb időszakban tud permetezni és a legoptimálisabb dózissal. Ezzel is tulajdonképpen abba az irányba megyünk, hogy akkor permetezzünk, amikor az ténylegesen szükséges és annyit, amennyi ténylegesen szükséges.

Létrehoztunk egy közös vállalatot a Bosch-sal, hogy még tovább lépjünk a precíziós gazdálkodás terén, és tényleg el tudjunk oda jutni, hogy mind gyomirtásban, mind pedig gombaölőszeres felhasználásban tényleg célzottan annyi terméket használjunk és ott, amennyi szükséges.

A világcég természetesen új technológiáinak kifejlesztésekor az egyik legszűkösebb erőforrás, a víz takarékos felhasználására törekszik,

illetve a vetőmagkutatásai során kifejezetten a klímaváltozás hatásait jól tűrő fajtákat nemesít, és 2030-ig 8 olyan új hatóanyagot vezetnek be, amelyek kiállják az úgynevezett „zöld” próbát is.

Az intelligens permetezés olyan okos rendszer, amely képes megkülönböztetni a gyomot a kultúrnövénytől, és a gyomirtó szereket célzottan juttatja ki
Fotó: Bosch
A célunk az az, hogy jelentsen csökkentsük a vízfelhasználást, egyrészt a permetezések során kisebb lémennyiségek felhasználásával, vagy akár olyan megoldásokkal, amikor egy-egy permetezést kiváltunk, mint például a kalászos gombaölőszerek tekintetében van egy olyan megoldásunk, amivel az első lombvédelmi kezelés kiváltható egy vetőmagcsávázással. Ugye ilyeténképpen az első permetezéshez szükséges vizet teljes egészében megspóroljuk.

Mindezen fejlesztések alapja az az évi közel 1 milliárd euró, amit a BASF kutatásfejlesztésre költ. Érdekesség, hogy a BASF cégcsoport árbevételének mindössze 10-13 százalékát teszi ki az agrodivízió, mégis a cég teljes K+F beruházásainak 40 százalékát költi agrárkutatásra. Ez is azt mutatja, hogy a BASF valóban úgy gondolja: a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

Kalászosok őszi gyomirtása?

Munícióval látta el azokat a gazdákat az FMC-Agro Hungária Kft. akik bekapcsolódtak az elsősorban növényvédelmi kérdéseket boncolgató online konferenciába. Így kerültek terítékre az őszi kalászosok, a kukorica, a napraforgó vagy éppen a repce.

Segítséget kérnek a méhek és a gazdák nevében

Európai polgári kezdeményezés indult az „életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaság” érdekében. A szervezők szerint most kell rávenni az Európai Uniót, hogy csak olyan mezőgazdaságot támogasson, ami megvédi a méheket. Ennek érdekében nemzetközi petíciót indítottak és kérik, minél többen írják azt alá.

Folyamatosan jönnek létre az öntözési közösségek

Megfelelő öntözésessel csökkenteni lehet a klímaváltozás káros hatásait. A mezőgazdasági termelés biztonságának és hatékonyságának alapja az öntözésfejlesztés, ami társadalmi, valamint környezeti szempontból is kulcskérdés.

Katonákból lettek gazdálkodók - nem is akármilyenek!

Létezik egy szervezet, mely a mezőgazdaság iránt nyitott, leszerelt amerikai katonáknak nyújt segítséget. A veteránok pályázaton keresztül a többi közt tenyészállatokhoz és járművekhez juthatnak hozzá, illetve különféle képzéseken is részt vehetnek.

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

Drónok a növényvédelemben - miként használhatjuk őket?

Az innováció alapvetően meghatározza a mezőgazdaság jövőjét is. A drónok már jó ideje segítik a monitorozást, információgyűjtést és remélhetően nemsokára lehetőség nyílik arra, hogy permetezhessünk is velük. A drónok használatához kapcsolódó új szabályozást, azaz a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a Parlament decemberben elfogadta.

Családi gazdálkodás: kedvezőbb adózási rendszer 2.

Jelenleg mintegy 291 ezer személy rendelkezik őstermelői igazolvánnyal, továbbá 23 ezer családi gazdaságot tartanak nyilván, tehát az Országgyűlés által 2020. november 30-án elfogadott és január 1-jén hatályba lépett, a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény a magyar gazdálkodók jelentős hányadát érinti.

Emelkedő tőzsdei árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Az új kockázatkezelési rendszerhez február 1-től lehet csatlakozni

Az Országgyűlés által 2020-ban elfogadott törvényi alapokra építve az időjárási káresemények mellett a gazdasági és piaci jellegű kockázatoknak is kitett mezőgazdasági termelők számára - mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer néven - egy új kockázatkezelési eszközt vezet be a Magyar Államkincstár közreműködésével az Agrárminisztérium.