0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Betakarítási körkép

2020 kifejezetten rossz évnek bizonyult a szántóföldi növénytermesztés szempontjából. Az időjárási anomáliák, az abiotikus stressz a napraforgóra és a kukoricára egyaránt kihatottak. A betakarítási eredmények némileg alulmaradtak a vártaktól, de jelentős terménykieséstől idén sem kell aggódni – összegezte az idei betakarítást Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

youtube://v/g7ZZ1Zv5nOQ

Az időjárás sajnos az őszi munkákra is kihatottak.

Az októberi csapadékos időszak miatt a talaj-előkészítési, vetési és betakarítási munkák lelassultak.

Mindez az elmúlt évek átlagához képest nagyjából egy hónapos csúszást eredményezett. Ettől függetlenül az őszi búzát sikerült mintegy 905 ezer hektár elvetni, de sajnos előre vetíthető, hogy a novemberi vetések elég gyenge minőségűek lesznek az időjárás anomáliák miatt.

Ez pedig azt prognosztizálja, hogy 2021-ben közepesnél jobb termés nem igen várható az ilyen késői vetések következtében.

Ráadásul többen rá is szorultak arra, hogy vetőgépek helyett műtrágyaszóróval kellett vetniük, ami koránt sem nevezhető optimálisnak az terményeredmények kapcsán sem.

A napraforgó betakarítása 2,8 tonna/hektár körüli átlaggal zárt, ami sajnos elmarad az előző éves 3 tonna/hektár körüli átlagtól.

Ez a terméscsökkenés főként a kelés körüli aszályból, valamint a növényeket érő abiotikus stresszből következik.

A kukorica betakarítása több mint 90 százalékban lezajlott, de az átázott földek miatt nehéz volt az aratás.

Összességében 8,6 tonna/hektár átlagot sikerült elérni, ami bár jónak mondható, ugyanakkor a nyári esők egy 9,5 tonnás termésátlagot vetítettek előre, ami sajnos a nyár eleji abiotikus stressz miatt nem tudott megvalósulni.

Az ágazatban a világpiaci árak magasak, exportunkra pedig a közeli országból is van kereslet.

Ennek köszönhetően jól és könnyen értékesíthetőek lesznek a Magyarországon megtermelt termények.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu