0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Kell-e nekünk szintetikus pálmaolaj?

A pálmaolaj a legolcsóbb és leggyakrabban használt növényi olaj a világon, az üzemanyagtól a margarinig ezer termékben van jelen. Előállítása erősen vitatott kérdés, hiszen a pálmaültetvények telepítése az esőerdők és tőzeglápok irtásához vezet. Tudósok a szintetikus változaton dolgoznak.

A pálmaolaj részesedése a globális termelésben folyamatosan növekszik, ami az esőerdő területek felégetésével jár annak érdekében, hogy a termelésére további földterületeket tudjanak bevonni. A kutatók azonban megoldást találtak erre a problémára – egy szintetikus alternatívát, amely nem igényli a további környezeti károkozást.

A kutatások mozgatórúgója

– Az elmúlt 30 évben 50%-kal növekedett a pálmaolaj-ültetvények területe, amely a trópusi erdők és tőzeglápok irtásának eredményeként következett be – mondja Shara Ticku, a C16 Biosciences alapítója, amely a szintetikus olaj-alternatívájának kutatásán dolgozik. – Ez a probléma lényege, amelyet megpróbálunk megoldani – tette hozzá. Hangsúlyozza, hogy

az általuk fejlesztett anyag minden termékben helyettesítheti a természetes pálmaolajat, a samponoktól, szappanoktól, mosószerektől és rúzsoktól kezdve az olyan élelmiszerekig, mint a kenyér, a sütemény, a margarin, a fagylalt és a csokoládé.

Bár a kutatás még a forgalomba hozatal előtti szakaszban van, máris nagy érdeklődésnek örvend.

A kutatások elősegítésére a cég ez év elején 20 millió dolláros támogatást kapott Bill Gates egyik alapítványától.

Hogyan készül a mesterséges?

A szintetikus pálmaolaj technológiája során géntechnológiával módosított mikroorganizmusokat használnak az élelmiszer-hulladék és az ipari melléktermékek olyan anyaggá történő átalakításához, amely kémiailag nagyon hasonló a természetes pálmaolajhoz.

– Élesztővel és cukorral etetjük őket, majd növekedésnek indulnak, és sejtjeikben nagy mennyiségű olajat képesek előállítani. Feladatunk most ennek az olajnak a kinyerése – magyarázza Shara Ticku.

A kutató cég jelenleg a termék prototípusának létrehozására összpontosít, és visszajelzést kér azoktól a vállalatoktól, amelyek úgy döntenek, hogy ezt az anyagot termékeikben használni fogják. A német Metro Group nagykereskedelmi vállalt már érdeklődést mutatott a termék. – Azt hiszem, el tudjuk képzelni a felhasználását, különösen a nem élelmiszeripari termékek esetében. Elmagyarázzuk az ügyfélnek, hogy ez egy szintetikus pálmaolaj, amelyet például mosogatószer alkotórészeként lehet használni. Azt hiszem, az ügyfeleink elfogadják majd- mondja Veronika Pountcheva, a Metro vállalat egyik vezetője.

A szintetikus buktatói

A szintetikus pálmaolaj elismertetése nagy kihívás lesz, és nem lehet gyors folyamatra számítani, és arra sem, hogy a minden területen helyettesítheti a természetes olajat. Az egyik probléma a költség, mert a természetes pálmaolaj rendkívül olcsó. A kutatócsoport kiszámította, hogy a szintetikus pálmaolaj kétszer-háromszor drágább lesz, mint a természetes változata. A tudósok úgy vélik, hogy ez a jövedelmezőség szempontjából a legoptimistább forgatókönyv. – Azoknál a termékeknél, ahol az ár rendkívül fontos és ez a fő mozgatórugó, például a bioüzemanyagok és az élelmiszerek esetében, ez azt jelenti, hogy nagyon nehéz lesz váltani – hangsúlyozzák a kutatók.

További probléma lehet a vásárlók vonakodása olyan termékek fogyasztásától, amelyek géntechnológiával módosított mikroorganizmusokból származó összetevőket tartalmazhatnak. Viszont a samponok vagy más kozmetikai termékek esetében képesek versenyezni, mert ez estben nem az ár a fő mozgatórugó.

Így a pálmaolaj szintetikus alternatívája egyelőre résztermékké válhat. Az évente felhasznált 75 millió tonna pálmaolaj 70 százalékából étolajat vagy élelmiszer-összetevőt készítenek.

Becslések szerint 2050-re a globális fogyasztás 264–447 millió tonnára nőhet. Mivel a fő növekedés főleg a bioüzemanyag előállítása miatt lesz, egy szintetikus alternatíva ezért csak enyhe csökkenést okozhat a természetes pálmaolaj globális termelésében.

Ez azonban nem tántorítja el a kutatókat.

– Hisszük, hogy technológiai platformunknak köszönhetően évente több százezer kilogrammnyival már versenyképesek leszünk. Ha elegendő embert tudunk meggyőzni a változáshoz, elérhetjük, hogy ne égessünk fel erdőket ennek a fajta olajnak a termeléséhez. És ez már siker lehet – értékeli eddigi eredményeiket Shary Ticku.

A természetes pálmaolaj-termelők is követik a kutatást. -Figyelemmel kísérjük a munkájukat, de nem tűnik reálisnak, hogy ez az alternatíva életképes legyen a nagyüzemi vagy költséghatékony termelési képesség szempontjából” – mondja Anita Neville, az indonéziai Golden Agri-Resources munkatársa. Figyelmeztet az előre nem látható következményekre is, ha a szintetikus pálmaolaj kereskedelmileg működő alternatívává válik. – Indonéziában 4,5 millió ember él a pálmaolaj termesztésből, akiket új munkalehetőséghez kell juttatni. Ezért a megoldás a megfelelő egyensúly megtalálása.

Forrás: twnews.pl