A pálmaolaj részesedése a globális termelésben folyamatosan növekszik, ami az esőerdő területek felégetésével jár annak érdekében, hogy a termelésére további földterületeket tudjanak bevonni. A kutatók azonban megoldást találtak erre a problémára – egy szintetikus alternatívát, amely nem igényli a további környezeti károkozást.
A kutatások mozgatórúgója
– Az elmúlt 30 évben 50%-kal növekedett a pálmaolaj-ültetvények területe, amely a trópusi erdők és tőzeglápok irtásának eredményeként következett be – mondja Shara Ticku, a C16 Biosciences alapítója, amely a szintetikus olaj-alternatívájának kutatásán dolgozik. – Ez a probléma lényege, amelyet megpróbálunk megoldani – tette hozzá. Hangsúlyozza, hogy
Bár a kutatás még a forgalomba hozatal előtti szakaszban van, máris nagy érdeklődésnek örvend.
A kutatások elősegítésére a cég ez év elején 20 millió dolláros támogatást kapott Bill Gates egyik alapítványától.
Hogyan készül a mesterséges?
A szintetikus pálmaolaj technológiája során géntechnológiával módosított mikroorganizmusokat használnak az élelmiszer-hulladék és az ipari melléktermékek olyan anyaggá történő átalakításához, amely kémiailag nagyon hasonló a természetes pálmaolajhoz.
A kutató cég jelenleg a termék prototípusának létrehozására összpontosít, és visszajelzést kér azoktól a vállalatoktól, amelyek úgy döntenek, hogy ezt az anyagot termékeikben használni fogják. A német Metro Group nagykereskedelmi vállalt már érdeklődést mutatott a termék. – Azt hiszem, el tudjuk képzelni a felhasználását, különösen a nem élelmiszeripari termékek esetében. Elmagyarázzuk az ügyfélnek, hogy ez egy szintetikus pálmaolaj, amelyet például mosogatószer alkotórészeként lehet használni. Azt hiszem, az ügyfeleink elfogadják majd- mondja Veronika Pountcheva, a Metro vállalat egyik vezetője.
A szintetikus buktatói
A szintetikus pálmaolaj elismertetése nagy kihívás lesz, és nem lehet gyors folyamatra számítani, és arra sem, hogy a minden területen helyettesítheti a természetes olajat. Az egyik probléma a költség, mert a természetes pálmaolaj rendkívül olcsó. A kutatócsoport kiszámította, hogy a szintetikus pálmaolaj kétszer-háromszor drágább lesz, mint a természetes változata. A tudósok úgy vélik, hogy ez a jövedelmezőség szempontjából a legoptimistább forgatókönyv. – Azoknál a termékeknél, ahol az ár rendkívül fontos és ez a fő mozgatórugó, például a bioüzemanyagok és az élelmiszerek esetében, ez azt jelenti, hogy nagyon nehéz lesz váltani – hangsúlyozzák a kutatók.
További probléma lehet a vásárlók vonakodása olyan termékek fogyasztásától, amelyek géntechnológiával módosított mikroorganizmusokból származó összetevőket tartalmazhatnak. Viszont a samponok vagy más kozmetikai termékek esetében képesek versenyezni, mert ez estben nem az ár a fő mozgatórugó.
Így a pálmaolaj szintetikus alternatívája egyelőre résztermékké válhat. Az évente felhasznált 75 millió tonna pálmaolaj 70 százalékából étolajat vagy élelmiszer-összetevőt készítenek.
Ez azonban nem tántorítja el a kutatókat.
– Hisszük, hogy technológiai platformunknak köszönhetően évente több százezer kilogrammnyival már versenyképesek leszünk. Ha elegendő embert tudunk meggyőzni a változáshoz, elérhetjük, hogy ne égessünk fel erdőket ennek a fajta olajnak a termeléséhez. És ez már siker lehet – értékeli eddigi eredményeiket Shary Ticku.
A természetes pálmaolaj-termelők is követik a kutatást. -Figyelemmel kísérjük a munkájukat, de nem tűnik reálisnak, hogy ez az alternatíva életképes legyen a nagyüzemi vagy költséghatékony termelési képesség szempontjából” – mondja Anita Neville, az indonéziai Golden Agri-Resources munkatársa. Figyelmeztet az előre nem látható következményekre is, ha a szintetikus pálmaolaj kereskedelmileg működő alternatívává válik. – Indonéziában 4,5 millió ember él a pálmaolaj termesztésből, akiket új munkalehetőséghez kell juttatni. Ezért a megoldás a megfelelő egyensúly megtalálása.