0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 23.

A leggyakrabban ültetett díszfafajták

Az idei év rendkívüli eseményei, a koronavírussal együtt járó változások, a karantén még inkább rávilágítottak, milyen előnyeik vannak a dísznövényeknek testi és lelki egészségünk szempontjából. Kimondható, hogy a díszkertészek termékei és zöldfelületi szolgáltatásai jelentős szerepet töltenek be a közegészségügyben.

Az építőipari beruházások mellett kiemelt fontosságúak a modern zöldfelületi fejlesztések, amelyek kivétel nélkül a dísznövények, díszfák környezeti hasznával, ökológiai szolgáltatásával, gazdasági jelentőségével, klímát szabályzó működésével számolnak.

A hazai lakosság körében nagy a dísznövényvásárlási hajlandóság, a kertészkedés, kertápolás népszerű hobbitevékenység.

Az igényesen megépített, ápolt kert, a gondozott környezet, a szakszerűen tervezett és elültetett, árnyékot és kellemes mikroklímát teremtő lombos díszfákra és díszcserjékre nagy az igény.

Javítják az életkörülményeket

A zöldfelületek növelése, a lombos fák telepítése óriási jelentőségű a klímaváltozás kedvezőtlen környezeti hatásainak csökkentése érdekében. Az elültetett fák javítják a levegő minőségét, megkötik a szálló port, mérsékelik a városok zajszennyezését, árnyékoló hatásuknak köszönhetően több fokkal is csökkentik a városok hőmérsékletét a nyári forróságban.

Mindezzel pedig jobb életkörülményeket és jobb életminőséget teremtenek mindenki számára.

A klímaváltozás hatásainak mérséklésére, a faültetés, erdőtelepítés ösztönzésére az Agrárminisztérium tavaly ősszel Országfásítási Programot hirdetett. A településfásítást az Országfásítási Program részeként indította az agrártárca 2020 júniusában. A kezdeményezés célja kettős: hozzájárul a 10 ezer főnél kisebb lélekszámú települések levegőminőségének és életkörülményeinek javításához, a zöldterületek bővüléséhez, emellett pedig felhívja a figyelmet a Vidékfejlesztési Programban rendelkezésre álló, az önkormányzatok számára is elérhető erdészeti támogatásokra.

A minisztérium tájékoztatása szerint az őszi időszakban 211 településen összesen 5499 fát ültettek el a helyi közösségek az erdészeti szakemberek közreműködésével.

Ezt tavasszal újabb 6752 sorfa elültetése követi 265 településen. A jellemzően 10-14 centiméter törzskör­mé­retű, konténeres vagy földlabdás előnevelt sorfák 2-5 méter magasak. A szakszerű ültetés érdekében minden fához adnak támasztókarót, takarómulcsot és védőhálót is. A faültetést a legtöbb helyen közösségi esemény részeként szervezik meg, természetesen a hatályos járványügyi szabályok betartásával.

A következőkben a Magyar Dísz­ker­tészek Szakmaközi Egyesülete tájékoztatása szerint hazánkban legnagyobb számban, leggyakrabban ültetett lombosfa-fajtákat mutatjuk be röviden.

Nem kényes

Az 1900-as évek végén hazánkban nemesített Mecsek gömbkőris (Fraxinus ornus) 1,8-2,2 méteres törzsmagasságban oltott, kb. 5-6 méter magasra növő, lapított gömb koronájú, dús lombozatú lombhullató fa. Krémfehér, illatos, bugákba tömörült virágait májusban, lombfakadás után hozza.

Levelei sötét mélyzöldek, ősszel narancssárgára, liláspi­rosra színeződnek.

Jól használható utcák, parkok fásítására, valamint légvezetékek alá is ültethető. A gömbkőris egyszerűen nevelhető, nem túl kényes fa, mely elviseli a városi légszennyezettséget, valamint a kedvezőtlen klímát is. Világos helyre célszerű ültetni, a tűző napot is elviseli. Leginkább a lazább szerkezetű talajokat kedveli, azok kémhatására nem igényes. Jól tűri a szárazságot, általában elegendő számára a lehullott csapadék. Ha szükséges, néhányévenként koronája erőteljesen visszametszhető.

Illatos virágú

A Szeleste nevű ezüsthársfajta (Tilia tomentosa) általában 18-20 méter magas, de elérheti akár a 25 métert is. A szintén magyar nemesítésű fajta középerős növekedésű. Sudaras koronája fiatalon keskeny tojásdad, idősebb korban kiszélesedik (12-15 m).

Ágrendszere erőteljes, törzse egyenes. Sötétszürke kérge sima.

A 6-10 centiméteres, szív alakú, élesen fűrészes, kerekded levelei sötétzöldek, a fonákon erősen ezüstös nemezesek, ősszel aranysárgára színeződnek.

Júliusban nyíló csüngő, sárga virágzata nagyon illatos. Meszes, száraz, félszáraz talajt igényel, de homokos területen is jól növekszik. Napra ültessük. Hazánkban gyakran telepített fa. Szélesebb utcák, nagyobb kertek, parkok növénye.

Mésztűrő

Az Elsrijk nevű mezeijuhar-fajtát (Acer campestre) 1953-ban Hollandiában szelektálták. Kistermetű fa, magassága 8-10, szélessége 4-6 méter. Fiatalon szabályos, kúp formájú, zárt koronát nevel, mely idősebb korára kiszélesedik, de tartja az alakját. Sűrű ágrendszere felfelé törekszik, az alapfajnál keskenyebb és szimmetrikusabb. Kérge finoman repedezett, keskenyen bordás, a vesszők gyakran vastagon paralécesek. 3-5 karéjú levelei 4-8 centiméter szélesek, átellenes állásúak, a levéllemez felül fénytelen sötétzöld, alul világosabb. Virágai jelentéktelenek.

Levelei ősszel aranysárgára színeződnek, sokáig a fán maradnak.

Kifejezetten mésztűrő fajta, talajban nem válogat. A téli fagyokat és a nyári meleget egyaránt jól viseli. A nyugati országokban is közkedvelt fa, kitűnő várostűrő. Utcák, terek fásítására javasolt. Kompaktabb mérete szűkebb utcák fásítására is alkalmassá teszi.

Sokáig lombos

A juharlevelű vagy közönséges platán (Platanus acerifolia) 30-40 méter magas, sűrű, nagy koronát nevel, lombhullató díszfa. Zöld, 15-20 centiméteres levelei 3-5 karéjúak, a juharfáéra emlékeztetnek. Apró virágai tavasszal nyílnak. Barna, gömbölyded termései párosával állnak, 2-2,5 centiméter átmérőjűek, télen sem hullanak le. Lombja ősszel sárgásbarna, sokáig a fán marad. Törzsét pikkelyes kéreg fedi, mely az idő előrehaladtával kisebb-nagyobb darabokban leválik, az alatta lévő rész pedig halványsárgás, márványozott. Mélyrétegű, üde, tápdús talajban gyorsan növekszik.

A napos, világos helyet kedveli, tápanyagokban gazdag, humuszos, jó vízáteresztő képességű, egyenletesen nedves talajokra való, de a nem túl meszes talaj kivételével mindenhol megél.

Nagy fa, ezért csak nagyobb terekre, parkokba, széles utak mentén ültethető. Hatalmas kort képes megélni.

Szép parkfa

A gyertyán (Carpinus betulus) Fastigiata nevű oszlopos fajtája 15-20 méterre növő, karcsú kúpkoronájú, erőteljes csúcshajtású fa. A már 1883-tól ismert fajta zöld levelei ősszel szép sárgára színeződnek. Tápdús talajban növekedése meggyorsul, alakja szabályosabb lesz. A tövétől ágas szép parkfa, a magas törzsűek pedig – igényeiknek megfelelő helyen – utcai sorfának alkalmasak.

Széles, kúp alakú koronájú, tövistelen lepényfa a Gleditsia triacanthos Skyline nevű fajtája.

Magassága a 15 métert is meghaladhatja. Felső ágai felállók, az alsók lehajlók. Kérge kezdetben vörösesbarna, később szürke. Termést nem hoz. Igénytelen, jó alkalmazkodik a körülményekhez, de sok fényre van szüksége. Jól viseli a szélnek kitett helyeket, a szárazságot és a szennyezett városi levegőt.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet