Back to top

Könnyen tartható dekoratív pozsgások

A Haworthia nemzetség fajainak magyarul elég sok nevük van: a sávos fűtől a tőrázsán át a szemölcsliliomig… Botanikailag persze sem a liliomokhoz, sem a fűfélékhez nincs közük, csak hogy bonyolultabb legyen a helyzet. Érdemes megpróbálkozni tartásukkal, mert dekoratívak, változatos megjelenésűek, nem növik ki a kisebb lakásokat sem, és igényeik is könnyen teljesíthetők...

A Haworthiák kicsik, dekoratívak, könnyen tarthatók
Fotó: Nagy Z. Róbert
A Haworthiák egy-két faja elég elterjedt, mint szobanövény, de ahhoz képest, hogy az e csoportba tartozó növények mennyire változatosak, igen kevés taxonjuk vált széles körűen tartott dísznövénnyé. Akik szeretik a szukkulens, pozsgás növényeket, de a kaktuszokat nem, szúrósságuk miatt, nekik is ideális lehet a Haworthiák tartása.

Minden kaktusz pozsgás, de nem minden pozsgás kaktusz.

Haworthia aracnoidea
Fotó: Nagy Z. Róbert
Hiszen a kaktuszok többnyire szúrósak (van kivétel), és az amerikai kontinensről származnak. Ám sok pozsgás van, melyek sokkal barátságosabb felépítésűek és nem is amerikai eredetűek… Például a Haworthiák…

Legismertebb fajuk a Haworthia margaritifera egy rendhagyó megjelenésű növény, élőhelyén Dél-Afrikában sziklák közötti repedésekben él. A növény levelei enyhén meghajolnak, félhold alakot formázva alkotnak tőlevélrózsát.

Vastag, vízraktározásra alkalmas levelei sötétzöld színűek, hegyes csúcsúak, így hosszabb szárazabb időszakokat is képesek elviselni.

Levelein apró fehér gyöngyökre hasonlító kiemelkedő pöttyöket találunk. A latin elnevezésében szereplő „margaritifera” is erre utal, jelentése: gyöngyöt hozó. A kifejlett levélrózsájának átmérője kb. 15 cm, a magassága ritkán haladja meg a 10 cm-t. Sok változata van, különböző méretben, számtalan színezettel.

Nyáron virágokat is hoznak: a fehér, apró harang alakú virágok hosszú virágszárakon fejlődnek.

Megjelenésük nagyon változatos
Fotó: Nagy Z. Róbert
Remek alkalmazkodóképességüknek köszönhetően szinte bárhol tarthatjuk, nyáron akár a szabadba is kitehetjük és olyan helyen is megél ahol kevesebb a fény.

Gondozásuk egyszerű, mert nagyon tágtűrésűek.

Haworthia arachnoidea var. nigricans
Fotó: Nagy Z. Róbert
Kedvelik a meleg, száraz környezetet és a sok fényt, de szobanövényként meglehetősen igénytelenek. Világos, napfényben gazdag helyen és árnyékban is jól érzik magukat, csak ha árnyékból fényre tesszük előbb szoktassuk az új körülményekhez, különben levelei megperzselődhetnek.

Más pozsgásoktól eltérően fényszegény körülmények között is megőrzik jellegzetes formájukat, nem halványodnak, és nem nyurgulnak fel, csak a növekedésük lassul le.

Nyáron az átlagos szobahőmérséklet megfelelő számukra, az optimális hőmérséklet 18-22 oC között van. Télen a nyugalmi időszakban tartsuk 10-13 oC fokon. Csak akkor ültessük át e növényeket, ha kinőtték a cserepüket. Talajigényük sem nagy, lényeg, hogy vízáteresztő földbe kerüljön. Erre megfelel az általános virágföld, apró szemű sóderrel keverve is.

A növekedési időszakban mérsékelten öntözzük, két öntözés között hagyjuk a földjük tetejét kiszáradni.

A daráslevél magyar név találó, mert levelei gyakran pettyegetettek
Fotó: Nagy Z. Róbert
Hosszabb szárazságot is elviselnek, de túlöntözéskor gyökérrothadás alakulhat ki. Télen nagyon visszafogottan öntözzük. A tápoldatot is inkább csak nyáron igénylik.

Szaporítható magvetéssel, de sarjnövények leválasztása és meggyökereztetése a legegyszerűbb. A sarjakat éles késsel válasszuk le, pár napig hagyjuk a sebfelületet beszáradni, majd elültethetjük. A gyökeresedés alatt árnyékos helyen tartsuk.

A gyökerek kialakulását jelzi, ha a növény növekedésnek indul.

Kórokozója helyes tartási körülmények között nincs (túlöntözve gombás és bakteriális fertőzéseket kaphat el), kártevője a pajzstetű, de az is inkább csak télen támadja.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Gyűrött rózsával" influenza ellen - Cistus incanus

Az influenza, és a felsőlégúti megbetegedések ellen ismét szolgálatra jelentkezik egy régi szövetségesünk a Cistus incanus. Mivel a hétköznapi kórokozók ellen éppoly sikeresen veszi fel az harcot, mint a komplikáltabb esetekkel szemben, ezért a közelmúltban szintén hozzá fordultak a kutatók a jelenlegi járványhelyzetre megoldást keresve.

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

Beengedik az idénymunkásokat

A világjárványból eredő súlyos munkaerőhiány miatt Ausztráliában számos gyümölcstermesztő kénytelen volt az ültetvényen hagyni a termést, vagy a betakarítás után megsemmisíteni.

Grow21: Együtt ültethetjük el a fenntartható jövő magjait

A vadonatúj virág- és zöldségkertészeti és tájkertészeti virtuális esemény a Kekkilä-BVB, Európa egyik vezető kertészeti cége támogatásával valósulhat meg. A fesztiválra a rendezők meghívnak mindenkit, hogy megvitassák, hogyan állhat fenntarthatóbb növekedési pályára a zöld ágazat.

Drónok a növényvédelemben - miként használhatjuk őket?

Az innováció alapvetően meghatározza a mezőgazdaság jövőjét is. A drónok már jó ideje segítik a monitorozást, információgyűjtést és remélhetően nemsokára lehetőség nyílik arra, hogy permetezhessünk is velük. A drónok használatához kapcsolódó új szabályozást, azaz a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a Parlament decemberben elfogadta.

Kell-e öntözni a szőlőt? - A Kertészet és Szőlészetről szubjektíven

Milyen költségeket rejt az élelmiszerek valódi ára? Milyen kreatív megoldásokkal hidalták át a ciklámennemesítők, hogy nem lehet élőben fajtabemutatót tartani? Mi a közös a forró égövi és a hazai szőlőtermesztésben? Mi az egyetlen eset, amikor nem számít borhibának az ecetesedés? A 2021/2. héten is érdekes olvasnivalókkal jelent meg a Kertészet és Szőlészet.

A nagyszüleink gyümölcsei voltak

Aki emlékszik a nagyszüleink korabeli régi gyümölcsök ízére és gyümölcsfát telepítene, az majdnem biztosan az őshonos fajták mellett teszi le a voksát, mondja Kaj István, aki számos „régi világbeli” alma- és körtefajta oltványát készíti és kínálja. A fiatalember a Zala megyei Pusztaszentlászló polgármestere, az Újhegyi Borbarátok Egyesület elnöke és egyben őstermelő.

Magkezelési eljárások

A tavaszt váró kertészkedők ilyenkor már tervezik a vetéseket, térben és időben egyaránt. A palánták nevelésénél lényeges az időzítés is, például a fagyérzékenyeknek május közepére kell „készen lenniük”. Néhány mag nehezen kel ki, ezeket magkezelési eljárásokkal ösztönözhetjük. A rétegzésnek például már itt az ideje…

Kisebb-nagyobb lépések a fenntarthatóság érdekében

A fenntartható mezőgazdaság és élelmezés szempontjából nagy jelentőségű a zöldség-gyümölcs termesztés, áll a Fruit Logistica Trend Report 2020-as kiadásában. Számítások szerint 2050-re kétszer több friss terméket kellene fogyasztanunk, hogy elérjük a kívánt célt.

Télen nyíló apróságok

Január ugyan a legzordabb hónap szokott lenni hazánkban, de a klímaváltozás hatására mintha enyhült volna az utóbbi években. Már az újév első napjaiban érdemes körülnézni a kertben, mert ha időben elültettük, több lágyszárú növény is megörvendeztet a virágaival az első hónapokban.