
Ezenkívül a Green Deal rögzített célkitűzéssel is rendelkezik: 2030-ig az EU-ban az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek termelését 25% -ra kell növelni, ami megköveteli az ökológiai takarmánytermelést is.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Agrárkutatási Szolgálata készített az EU zöld megállapodás, valamint a termőföldtől az asztalig és a biodiverzitás stratégia hatásairól egy tanulmányt, amelyben megállapították, hogy
ezek hatására mind az EU mezőgazdasági termelésének volumene, mind annak versenyképessége várhatóan csökkenni fog.
Az európai takarmány- és premixipari szereplőket tömörítő szervezet, a FEFAC főtitkára az allaboutfeed.net munkatársának kifejtette, hogy a zöld megállapodás felgyorsította az összetett takarmányokban a fehérje és a foszfát mennyiségének csökkentésére tett erőfeszítéseiket.

A helyi összetevők és a „fenntartható” alternatív fehérjék használatával kapcsolatosan a takarmánygyártói szövetség azon az állásponton van, hogy
növelni kell a helyi olajos magvak és a fehérjenövények termelését. Valamint kiemelték a rovarlisztek, a baromfiból és sertésből származó feldolgozott állati fehérjék (PAP), tengeri alapanyagok, élesztő, algák stb. növekvő jelentőségét is, mivel ezek használatával csökkenthető az EU-nak az import fehérjétől való függése, bár utóbbi továbbra is kulcsfontosságú marad.

A FEFAC emellett uniós szintű „One Nutrition” programot sürget, amely integrálja a növényi, állati és emberi táplálkozással kapcsolatos legmodernebb táplálkozástudományi eredményeket annak érdekében, hogy ösztönözze a fenntarthatósági mutatók és a tápanyagok hatékonysága tekintetében a teljes élelmiszertermelési láncra kiterjedő holisztikus megközelítést.
Összességében a FEFAC úgy véli, hogy a Green Deal célkitűzései „ösztönző lehetőségként szolgálnak a takarmányágazat számára az innováció ösztönzésére és a fenntartható állattenyésztés fejlesztésére. Ezért más regionális takarmánygyártói szervezetekkel együtt nagy összegeket fektetett be új környezeti hatásvizsgálati eszközökbe (PEFCR Feed), amelyekhez a módszertant és a kiértékelési alapot a FAO, valamint az EU és a Global Feed LCA adatbázisok (GFLI) adták."

Azonban a FEFAC „kiegyensúlyozott megközelítést” szeretne, ezért kérte az EU Bizottságát, hogy értelmesebb ágazati mutatókat dolgozzon ki a takarmányipar, illetve az ellátási lánc számára, hogy a melléktermékek és az emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszerek nagy értékű állati fehérjeforrássá legyenek átalakíthatók, ami praktikusan a rovartenyésztés növelését, illetve a rovarfehérje felhasználhatóságának kiterjesztését jelenti.